0

О т години в България работите с уличните кучета са се закучили. Парите на данъкоплат­ците се изливат в скъпи и неефективни действия на парче за избиването им. А те продължават да се възпроизвеждат и въобще не намаляват.

По данни на "Екоравновесие", столичната общинска фирма, чиято основна задача е справяне с проблема, за последните осем години са похарчени четири милиона лева за евтаназията на 70 000 животни.

Резултатът? Трудно е да се каже точно. В началото на април д-р Мирослав Найденов, новият директор на "Екоравновесие", съобщи, че готви преброяване на бездомните кучета в София.

Според него те са над 20 000. Д-р Найденов възнамерява да възложи на БАН създаването на специална методика. Предвижда се акцията да струва 18 000 лв.

Но ако не говорим с числа - резултатът го виждаме всички. Безпризорните четириноги необезпокоявано се припичат на слънце в парковете, просят храна около заведенията, изпровождат ни с жаловит поглед от отсрещния тротоар или тичат с лай паралелно с колата.

Това е в най-добрия случай. Защото, когато се събират в глутници, освен самочувствие придобиват и агресивно поведение. И въпреки че през последните осем години са били залавяни и убивани средно по 24 животни на ден, това по никакъв начин не е намалило общия им брой.

Просто защото този метод за справяне с проблема е абсолютно погрешен и безрезултатен. Дори при висок процент на избиване числеността много бързо се възстановява.

Кучета продължават да прииждат от градските покрайнини и околните села, софиянци продължават да губят или изхвърлят на улицата любимците си или нежеланото им поколение и улиците постоянно се "захранват" с четириноги.

Правилният подход? Кастрация и връщане на кучето на мястото, откъдето е било взето (виж карето).

Добрата новина

е, че от септември и в София начинът за справяне с безпризорните кучета е "кастрирай и върни". Най-общо програмата на д-р Мирослав Найденов е блокиране на раждаемостта им чрез кастрация, евтанизация на необратимо болните и агресивните.

На финала броят на уличните кучета трябва да спадне дотолкова, че всички да се приберат в приюти. Звучи окуражаващо. Още повече че екипите на "Екоравновесие" наистина си вършат работата и не издевателстват над животните.

Това го потвърждават неправителствените организации, които допреди по-малко от година заклеймяваха действията на общинската фирма като нехуманни, неефективни и излишно скъпи.

Аксиния Боснева, управител на фондация "Афа - България", заявява, че "не се убиват безразборно кучета, само бол­ните и агресивните, а останалите след кастрация се връщат, откъдето са били взети". Тя е сигурна в заключението си, защото доброволци на фондацията пътуват с колите на "Екоравновесие" и по думите й веднага биха алармирали, ако има нарушения.

Подобни са впечатленията от акциите на "Екоравновесие" и на Сава Войнов, координатор на федерация "Грижа за бездомните кучета". Той казва: "Това е начинът и определено вече има положителен резултат."

Кастрацията се извършва от ветеринарни екипи в приюта в Сеславци. Кучетата се залавят, стерилизират, обезпаразитяват, ваксинират и връщат обратно за два дни.

За по-строг контрол в приюта са монтирани камери и по думите на д-р Найденов съвсем скоро "Екоравновесие" ще се сдобие със сайт, където всеки един гражданин ще може в реално време да наблюдава манипулациите.

В приюта е назначен и координатор от Българско-германското дружество за защита на животните за по-голяма прозрачност на дейността там. Дружеството осигурява и всички консумативи, необходими за процедурите на кучетата.

Това става чрез заявка на ветеринарите в Сеславци до въпросния координатор. Всички тези мерки са необходими според ­д-р Найденов, защото търговията с кожи, с трупното брашно от костите на животните и издевателствата над тях не са само слухове.

Дотук всичко изглежда в синхрон с препоръките на еврокомисията, СЗО, природозащитниците, ветеринарите и неправителствените организации. Само че

Резултатът ще се забави повече от предвиденото

Директорът на "Екоравновесие" д-р Мирослав Найденов казва, че екипите им са четири и с амортизираната си техника и коли покриват 24 района. Той е поискал увеличение на бюджета за тази година и от 500 хил. лв. той вече е 800 хил. лв.

Д-р Найденов възнамерява да ги използва за увеличение на броя заловени и стерилизирани кучета. Но според него София има нужда и от още приюти и центрове за кастрация на кучета.

Единственият действащ е този в Сеславци, на 25 км от София. Д-р Найденов казва, че колите на общинската фирма стигат изключително бавно дотам, като се има предвид и тежкият столичен трафик.

От години неправителствени организации и граждани доброволци са поемали кастрацията на кварталните кучета. Мащабът на тези акции обаче също не е достатъчен за пресичането на кучешката популация.

Планът на д-р Найденов на старта на неговата работа е бил да се "обработват" по 2000 кучета на месец (почти пет пъти повече от сега). Само че тогава д-р Найденов е разчитал на предложение на зам.-министъра на земеделието инж. Димитър Пейчев.

Идеята била на "Екоравновесие" да се предоставят пет държавни ветеринарни лечебници, които през май са преустановили дейността си и там да се извършват манипулациите на кучетата. Д-р Найденов обаче казва, че "в момента планът е тези лечебници да се дадат на търг и условията са така променени, че трябва да се обслужват и други животни, като крави например."

"Капитал" потърси и зам.-министър Пейчев за коментар. Той каза, че е дал благословията си, остава ветеринарите да седнат и да се разберат помежду си, общинската фирма да изготви подробен план за действие... и че не му е известно лечебниците да са дадени на търг.

Разбира се, има и други начини за по-широки кампании за кастрация на уличните кучета. Това са чужди неправителствени организации, готови да инвестират пари и хора в мобилни кастрационни центрове и построяването на приюти.

Желаещи не липсват. Но пречката е Законът за ветеринаромедицинската дейност. Той по никакъв начин не задължава общините да се справят с проблема "Бездомни кучета", нито пък е постановено как да става това.

Така няма гаранция, че при смяна на кмета в даден град кастрацията на кучетата няма да бъде заменена с евтанизация, което да заличи усилията и средствата на външните НПО-та.

Д-р Найденов казва: "Чужди организации ни засипват с предложения за строежи на приюти. Но заради липсата на законови гаранции за дейността им тук те предпочитат Гърция, Румъния, Турция."

Сава Войнов от федерация "Грижа за бездомните кучета", отчитайки ефективността на настоящите действия на "Екоравновесие", натъртва, че "най-важното е да се защити законово принципът на засилен контрол над домашните кучета плюс пресичане на популацията на уличните".

Това е част от проектозакона за защита на животните, който е внесен в парламента на 14 февруари тази година, минал е на първо четене и предстои да бъде гледан в комисия.

Приемането му от Народното събрание ще развърже ръцете на чуждите НПО, защото общините ще са задължени да приемат хуманна програма за намаляване броя на безстопанствените кучета.

След десет години пилеене пари за жестоко, скъпо и безрезултатно изтребване на уличните кучета като че ли София е на прав път да се справи с този проблем.

Но остава този път да се извърви докрай. За целта трябва да се включат и гражданите, които на доброволни начала да водят кучетата пред блока във ветеринарните кабинети за кастрация.

Освен това жителите на София следва да разберат, че домашните любимци и техните поколения освен удоволствие са и голяма отговорност. Защото хилядите помияри днес са потомците на изхвърлените в средата на 90-те бивши питомци.

Правилният подход

Евтаназията не решава проблема с уличните кучета. Исторически доказаният за ефективен метод за справяне с този проблем, проверен в Швейцария, Франция, Великобритания, Италия и други страни, е стерилизиране и връщане на животните по местата им.

Освен това той е и значително по-евтин от евтанизацията. 65 лв. струва ликвидирането на едно куче, докато кастрацията му е 50 лв. по данни на "Екоравновесие".

Подобни са и заключенията на Световната здравна организация - решението на проблема е кастрация, ваксинация, обезпаразитяване и връщане на кучетата. Те пазят територията си от прииждащите четириноги и същевременно не могат да се възпроизвеждат.

Брой

20 хиляди най-малко са бездомните кучета в София по данни на "Екоравновесие".

Разходи

50 лева струва кастрацията на едно куче срещу 65 лева за ликвидирането му.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 53 минути

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 1 час

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 2 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 2 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 3 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 4 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 5 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 5 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 5 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 5 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 5 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 5 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 6 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 13 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон