0

О ставките на директора на агенция "Митници" Асен Асенов и заместниците му Георги Григоров и Александър Раков са коментирана тема в днешните вестници. "Сови" надничат зад оставките в митниците", пише "Труд".

Според Атанас Атанасов /ДСБ/, цитиран от "Труд", оставката на Асенов е свързана директно с делото "Сови". "Постигнахме успех с акцизите", казва Асен Асенов в кратко интервю, публикувано във вестника. Той мотивира оставката си със свръхпреумора и напрежение. Смятаме, че реализирахме много успешен период за митническата администрация, успяхме да утроим приходите на администрацията, развихме и митническата инфраструктура, посочва Асенов.

Според "24 часа" "Алкохол капе от оставките в митницата?". Асен Асенов е проверяван от прокуратурата по доклада на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред за скандала в МВР, твърдели източници от агенция "Митници". Делото обаче било срещу неизвестен извършител, Асенов още не е разпитван и не са му повдигани обвинения.

"Разработки на службите срещу контрабандата, в която попада и висш митничар с прякор Дебелия, са причина за дискредитирането на Асен Асенов като шеф на митниците и подаването на оставката му", пише "Монитор".


"Асенов аут след обяд с Милен", пише "Стандарт". Според изданието Асенов бил взел решението си още преди заседанието на тройната коалиция в "Катарино" и на обяд малко преди срещата заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев го призовал да изпълни намерението си. Другата версия, лансирана от "Стандарт" за оставките е, че премиерът е извикал шефа на агенцията и му наредил да си тръгне заради предстоящия евродоклад и прокурорската проверка.

"Очевидно промяната върви с пълна сила във всички структури и звена, които бяха предмет на критични бележки от страна на ЕС", е коментарът на президента Георги Първанов, цитиран от "Стандарт". "Мотивите са основателни", смята премиерът Сергей Станишев и отбелязва, че пред последните години в митниците са направени много неща. "Всички опити за спекулации, че срещу Асенов са водени активни мероприятия са неверни", посочва Румен Петков, бивш вътрешен министър.

"Асен Асенов не е Дебелия", заявява пред "Стандарт" Георги Кадиев, общински съветник от БСП. Той обяснява, че от разработката може да се направи извода, че под Дебелия се има предвид търговец, на когото не му излиза насрещна проверка, която се прави при възстановяване на ДДС. Според него основният фактор за оставката са постоянните атаки срещу агенция "Митници" през последните месеци и липсата на достатъчно адекватна защита.

"Депутатите от вътрешната комисия няма да се занимават повече с разработка "Сови", съобщава "Сега". Разработка на службите под кодовото име "Сови", свързана с дървената мафия, има, но в нея никъде не се споменава ДПС, става ясно от справките на МВР и ДАНС, изпратени до вътрешната парламентарна комисия.

Изданието припомня, че за такава разработка за пръв път съобщил Атанас Атанасов и обяснил, че има данни как службите разследвали черна каса на ДПС, в която дървената мафия наливала пари.

Стойността на строителството на "АЕЦ "Белене" може да се повиши с 20 на сто, което е с около 800 млн. евро, съобщава "Труд", като цитира главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков.

Евентуалното оскъпяване ще бъде в резултат от инфлацията в ЕС до пускането на двата реактора през 2013 и 2014 г., както и заради лихвите по заемите за проекта.

"С пари за пенсии да строим магистрала "Тракия" , предлага пред "Труд" Даниела Петкова, главен изп. директор на пенсионноосигурителна компания "Доверие". Всички заинтересовани, включително и държавата, забравят, че има едни 2 млрд. лева в пенсионни фондове, които са на път да станат 3 млрд. лева и които непрекъснато се чудим къде да инвестираме, посочва Петкова. Неведнъж сме казвали, че една от възможните инвестиции е в инфраструктурни проекти, готови сме да помогнем, посочва тя.

"Токът поскъпва шоково от 1 юли", е челното заглавие на "Сега". Увеличението на средната цена на тока от 1 юли щяла да се вдигне с 18 на сто, а за малките предприятие с до 50 души персонал - до 33 на сто. Мотив за увеличението са поскъпналите горива на международните пазари, а окончателно решение щяло да се вземе идната седмица.

"До средата на юли се очаква да бъдат приватизирани през борсата тютюневите фабрики на "Булгартабак" в Пловдив и Стара Загора, съобщава "Новинар". Те щели да бъдат продадени с лиценз за производство на цигари, но без марките, собственост на "Булгартабак", които ще се произвеждат във фабриките в София и Благоевград.

"Искаме ли прозрачни обществени поръчки", пита в материал за "Труд" министърът на държавната администрация Николай Василев. Той обяснява някои свои предложения за промени в Закона за обществените поръчки, сред които е публичност при отваряне на офертите, критерият цена да има голяма тежест в оценката, както и съставът на оценителните комисии да е разнороден и с елементи на жребий за по-голяма прозрачност.

Едва от днес започваме да работим за себе си, показват сметки на Института за пазарна икономика, цитирани в челния материал на "24 часа". Според експерти изкарваното от началото на годината отишло за плащане на данъци и такси.

"Сделките с военни имоти - скандални и смущаващи!", е озаглавено интервю в "24 часа" с председателя на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Политическата оценка е ясна - това са имоти и имущество на огромна стойност, разпореждането с които очевидно е неефективно, коментира Найденов. Той уточнява, че става дума за одит за периода 1998 - 2005 г. "Новинар" пък цитира главния прокурор Борис Велчев, че прокуратурата е образувала две досъдебни производства за скандалните замени на военни имоти.

"Не може да се правят закони за две денонощия!", коментира пред "Класа" Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд. Той коментира законопроекта за конфликт на интереси и отбелязва, че въпросите за конфликт на интереси наистина трябва да бъдат разработени, но не за две денонощия. Не е нормално до 16 юни да бъде приет законът, смята Пенчев.

Той дава пример с текста, че всички актове, постановени при конфликт на интереси или при несъвместимост, са нищожни. Представяте ли си какво ще стане с правната стабилност, ако например при всички случаи, когато кметове са участвали във фирми и не са се отписали от управителните им органи за целите си мандати, съдилищата обявят всички техни действия за нищожни, пита той.

"Постижение е, че премиерът не краде", казва пред "Труд" Стефан Гамизов, шеф на УС на Фондация "Референдум.БГ". Според него тройната коалиция се справя добре на минимално изискуемото равнище, но не и от гледна точка на корупцията, злоупотребите и бедността. В коалицията разделението е между премиера и останалите - премиерът и кръгът около него са прозападно ценностно ориентирани, останалите са прокорупционно ориентирани, смята той.

В материал озглавен- "Истеричната борба с корупцията" "Сега" коментира, че въодушевлението, предизвикано от заканите срещу корумпираните политици, носи неизчислими електорални дивиденти, откъдето произтича и надпреварата между "институционалните поборници" срещу злоупотребата с власт. Тази "нова мода" може да е от обществена полза, може пък по-скандалните далавери да си пробият път до съда, отбелязва авторът.


"Нито един пациент не декларира, че са му искани пари в болница", казва пред "Сега" директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Постоянно пациенти се оплакват в медиите, че са им искани пари за какво ли не, а в нито една от нашите 300 000 декларации не пише нищо за вземани пари кеш, отбелязва тя. Изводите са, че пациентите се страхуват да го напишат и че декларациите им се дават при постъпване, а не при изписване, посочва тя.


"Адвокатите на Шийлдс търсят ефект, а не факти", коментира пред "Труд" Цони Цонев, член на Висшия съдебен съвет. Цонев, заедно с прокурор Мария Михайлова са били в Брюксел за заседанието на Комисията по петициите на Европарламента във връзка с петиции на адвокатите на Майкъл Шийлдс, който разби с камък главата на български барман през 2005 г. Според него решението на комисията е половинчато.

Той информира, че не е допуснато до разглеждане искането да се признае неспособността на българските съдебни власти да се справят със случая и да признаят съдебна грешка, но са допуснати въпросите за размера на обезщетението и за това, че от страна на българските власти не били осигурени нужните контакти с адвокатите на Шийлдс.

"ЕС, GSM и САЩ", е озаглавен анализът на "24 часа", подписан от д-р Соломон Паси, депутат от НДСВ и председател на парламентарната външна комисия, и от министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Ако въведем еднакъв вход за зарядните устройства на всички марки мобилни телефони, който при това да е еднакъв с другите два входа - за слушалките и за кабела, ще се постигнат няколко ефекта, обясняват авторите.

Сред ефектите те посочват, че ще се обединят пазарите на аксесоари на всички марки GSM, ползвани в ЕС, което ще свали цената и ще повиши качеството, а унифицираното зарядно устройство може да бъде монтирано навсякъде, която ще ни спести "потребителския стрес" от "падането на батерията".

Тези облекчения ще повишат търсенето на мобилната услуга, което намалява цената й, спестяваме електронни отпадъци, енергия, материали, с което противодействаме на глобалното затопляне, посочват авторите. Вестникът пояснява, че с тази статия се започва дискусия за конкретни идеи "Как да улесним живота си чрез Европа".

"Студенти плащат и по 4600 лева годишно", казва пред "Труд" новият ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев. Таксата за чуждите студенти в университета е 5000 евро на година, а българските студенти, които не са държавна поръчка, заплащат усреднения размер на държавната субсидия за един студент, обяснява той. За м.г. тази сума е 4600 лева.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 минута

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 24 минути

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 53 минути

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 57 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 59 минути

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 1 час

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 2 часа

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 2 часа

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 2 часа

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико