0

В лизането на "Левски" в Шампионската лига донесе най-малко 4.4 млн. евро на клуба, но и въодушеви бизнеса заради трите домакински мача в София от най-комерсиалния клубен футболен турнир в света. Между 12 септември и 6 декември в България ще играят отбори от ранга на испанския "Барселона", английския "Челси" и германския "Вердер", а с тях обикновено пристигат и спортни делегации, много журналисти и фенове.

Премиерата на български клуб в лигата стана възможна след победата на "Левски" над италианския "Киево" в сряда. Ефектът от това няма да е само радостта на запалянковците, но и може да донесе допълнителни печалби в сферата на услугите.

Допитване на "Дневник" до представители на този сектор показа, че туристически фирми и хотели, заведения, транспортни дружества, медии и рекламни агенции веднага са започнали подготовка.

В рамките на по-малко от три месеца, колкото е първият етап от груповата фаза на шампионата, в София специално за мачовете се очаква да пристигнат общо около 10 хил. чужденци. За разлика от обикновените футболни запалянковци голяма част от привържениците на отборите от Шампионската лига са хора с добри финансови възможности, които понякога гледат мачовете заедно с цялото си семейство.

"Предстоящите футболни мачове в София със сигурност ще допринесат за утвърждаването на града като атрактивна туристическа дестинация. Името на столицата ще се завърти в световните медии и ще засили интереса към България." Това коментира директорът "Бизнес развитие" на столичния хотел "Хилтън" Алп Атила. Хотелът има опит от предишни мачове на чужди отбори в София и в него са отсядали екипите на "Ливърпул", "Олимпик" (Марсилия), "Байер" (Леверкузен), "Динамо" (Киев), "Челси", "Галатасарай".

От "Хилтън" очакват в София да стане доста оживено между септември и декември, защото мачовете съвпадат с най-активния период на бизнес събития, когато всички хотели са резервирани за конференции, семинари и други масови прояви.

Новата ситуация, предполагам, ще е благоприятна и за хотелите, които сега започват да работят тук, обясни Мара Дойчинова, генерален мениджър на столичния хотел "Кристал палас".

Феновете на отбори от ранга на "Ливърпул" отсядат в петзвездни хотели, твърди Алп Атила. Има и ВИП гости, които държат на президентските апартаменти. По наблюдение на хотелиерите част от футболните гости удължават престоя си с поне ден-два, за да разгледат столицата. Други пък наблягат на забавленията в софийските заведения и барове, където вече ги очакват с нетърпение. В традиционни "сборни пунктове" се превръщат ирландски кръчми, германски бирарии и ресторантски вериги.

Около предишните чуждестранни мачове в София оборотът на заведенията ни в центъра се повиши с 15-20 на сто, обяви Георги Джелепов, регионален мениджър за София на веригата за хранене "Хепи" . По думите му най-много се пие бира - с по 30-40 на сто повече от нормален ден. Подобни данните споделиха и от ирландските пъбове.

В Шампионската лига внушителни бюджети се въртят в телевизионното отразяване на срещите, а в България това обещава да раздвижи рекламния пазар. Най-големите приходи ще влязат в Би Ти Ви, която за шеста поредна година държи правата за излъчване на мачовете от лигата в България.
Миналата година средно цената на 30-секунден спот беше около 5 хил. лв. Сега се очаква увеличение на рекламните тарифи, а според регламента на УЕФА при игра на местен отбор рекламното време се оскъпява с още 30%.

Няма ограничения за купуване на спонсорство на предварителните студиа. При продажбата на рекламни клипове Би Ти Ви има относителна самостоятелност от строгите правила на УЕФА. Според тях е забранено на отделните телевизии да излъчват спонсорски заставки на други компании освен на официалните спонсори (тази година това са "Хайнекен", "Форд" и "Сони").

"Официалните спонсори на лигата ползват допълнителни предимства при договаряне - те първи могат да си купят рекламно време в 15-дневен срок и в избрания от тях блок не може да пускаме реклами на техни конкуренти", обясни Симона Ангелова, директор "Продажби" в Би Ти Ви. Само в рамките на една среща обаче има четири рекламни прекъсвания, а заедно с предшестващите ги студиа общо мачовете ще заемат около два часа програмно време.

Според закона рекламата за това време може да е до 24 мин. "Стремим се да не оползотворяваме всички минути, защото дългите паузи намаляват ефективността", казва Ангелова. По думите й обаче със сигурност при мачовете на "Левски" ще се стигне до по-голямо търсене на рекламно време.

Участието в Шампионската лига носи не само солидни финансови ползи за "Левски", но и сериозни отговорности за ръководството на клуба и Българския футболен съюз като домакини на поне три срещи от турнира.

Организаторите са длъжни да гарантират сигурността преди, по време и след края на играта, като отговарят за поведението на футболистите, публиката по трибуните и всички останали присъстващи на стадиона. Клубът домакин е длъжен да сключи за своя сметка застраховка с реномирана компания за всички възможни рискове около срещите.

Последиците от безредици на стадиона, до каквито се стигна на мача с грузинския "Сиони" в София, могат да бъдат много сериозни за "Левски" и да доведат до забрана за допускане на публика на стадиона или дори до лишаване от домакинство.

Пример в това отношение е случаят с италианският гранд "Интер", който заради подобни изстъпления на фенове в мач от лигата срещу "Милан" миналата година беше наказан да играе пред празни трибуни в три срещи.

Много сериозни са изискванията на УЕФА относно условията за работа на представителите на медиите, както и защитаването на интересите на телевизионните и рекламните партньори на европейската футболна асоциация, които получават изключителни права за присъствие на и около стадиона. Самото съоръжение трябва да има необходимия сертификат за ниво на сигурност, който се подновява всяка година, както и система за видеонаблюдение на публиката. Клубът домакин поема и всички разходи по организацията на мача.


Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Извършен е опит за похищение на кораб източно от йеменския град Аден

Свят Преди 5 минути

Капитанът на кораба е съобщил, че е бил приближен от малка лодка, в която е имало пет-шест въоръжени хора

Никълъс Кейдж и синът му Уестън

Обвиниха сина на Никълъс Кейдж в побой над майка му

Любопитно Преди 18 минути

Към момента случаят се разследва от властите, за да се установи дали Уестън трябва да бъде съден

Apple iPad Pro

Apple се извини за скандална реклама и я спря

Технологии Преди 33 минути

Новият iPad Pro ще бъде популяризиран по друг начин

Изумителни факти за най-големия орган - кожата

Изумителни факти за най-големия орган - кожата

Любопитно Преди 38 минути

Разказваме ви изненадващи факти за бебешката кожа, за да научите какво да очаквате и как да защитите новороденото си

г

Нещастните, щастливи хора: парадоксът Gen Z

Любопитно Преди 52 минути

Проучване показва, че 52% от Gen Z се чувстват стресирани и проявяват симптоми на бърнаут на работното място; 43% от поколението Z смятат кариерата си за по-важна от личния живот

Една история за йога, манипулации и многочасов секс

Една история за йога, манипулации и многочасов секс

Свят Преди 56 минути

Германски журналисти разкриват манипулации и злоупотреба с власт

Шест институции проверяват данъчните складове на „Лукойл“

Шест институции проверяват данъчните складове на „Лукойл“

България Преди 1 час

Над 190 служители участват в операцията

д

„Чистота на депозит” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Мария Бакалова и Бойко Кръстанов са сред новите членове на Европейската филмова академия

Мария Бакалова и Бойко Кръстанов са сред новите членове на Европейската филмова академия

България Преди 1 час

Академията обяви новите попълнения в състава си на Деня на Европа - 9 май

д

В подкрепа на новите велоалеи: Колоездачи се събраха пред СО

България Преди 1 час

Те настояват да присъстват на Комисията по транспорт

Християн Мицкоски

Мицкоски: Главчев да каже за отстъпките на България, аз не ги виждам

Свят Преди 1 час

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ очаква обяснение "какви отстъпки е направила България към Северна Македония"

Километрично задръстване на АМ "Тракия" в посока Пловдив

Километрично задръстване на АМ "Тракия" в посока Пловдив

България Преди 1 час

Движението от Мухово до Гелеменово е пренасочено заради аварирал тежкотоварен камион

"Властелинът на пръстените" с нов филм през 2026 г

"Властелинът на пръстените" с нов филм през 2026 г

Любопитно Преди 1 час

Той условно е озаглавен „Властелинът на пръстените: Ловът на Голъм“, съобщи Warner Bros. Discovery

Женски крак

Мислите, че това е женски крак? Помислете отново

Любопитно Преди 2 часа

Модата притежава онова завидно свойство винаги да ни шокира

Климатолог разкри кога е нормално да валят градушки

Климатолог разкри кога е нормално да валят градушки

България Преди 2 часа

Симеон Матев коментира и защо малките земеделци често нямат застраховки

Хари и Меган се отправиха на тридневно пътуване до Нигерия

Хари и Меган се отправиха на тридневно пътуване до Нигерия

Свят Преди 2 часа

Двойката ще присъства и на тренировъчна сесия за благотворителната организация Nigeria: Unconquered