0

С лед нечовешки репетиционни усилия, като междувременно сменихме няколко проекта за концертни програми, които трябваше предварително да представим, в края на краищата успяхме да станем първият източноевропейски състав, който пее на изключително престижния Фландърски фестивал. Там си дават среща най-големите в света.

- Поканиха ви и втори път.

- Големите фестивали не допускат последователни гостувания, обикновено става през няколко години. Но ние успяхме да отидем там през 2001 и 2003 г. Тогава прозряхме и друга истина - че хората не искат да слушат едно и също, търсят нов и разнообразен репертоар.

- Оттам ли дойде идеята да направите няколко тематични програми: "Страната на Орфей", "Източноевропейска ренесансова католическа музика" , "От Дюфай до Стравински" и т. н.?

- Да. Всъщност защо запяхме тази стара музика, която нито се знае у нас, нито има традиции да се слуша и изпълнява и която съвсем не ни е в кръвта? Една от целите, които сме си поставили като изпълнители още от самото начало, беше да предоставим на публиката възможност за сравнения.

У нас например добре се знае каква музика са писали за хор Моцарт, Верди. Но кой знае, особено в чужбина, колко са Херувимските песни на Добри Христов? Херувимските на Чайковски или Рахманинов...

- А вие открихте и песнопения на Стравински...

- ... "Верую", "Отче наш", "Богородице Дево", които са писани първо като славянски, а после имат и латински вариант. Та това ни беше идеята.

Чуждестранната публика е изключително слабо образована по отношение на православната църковна музика. По политически причини десетилетия наред тя е била "просвещавана" в тази област от състави, които не са специализирани в изпълнението на църковна музика. Това не може да не доведе до изкривени представи за православната музика.

И ми прави впечатление, че дори когато фирми като "Дойче грамофон" или ЕМI издават (много рядко!) такава музика, не поднасят нужните данни, липсват уточненията. Те не са виновни - просто досега липсваше подобна прецизност.

Това бе и причината да се опитаме да изпеем западноевропейска ренесансова музика добре - не казвам идеално, а прилично, - за да може западноевропейският слушател да си каже: след като тези хора пеят нашата музика добре, вероятно и тяхната си я правят хубаво. Трябва да има база за сравнение.

- Тактиката се оказа печеливша.

- Засега да. А за чужденците като най-интересна се очертава програмата, в която съчетаваме старобългарски църковен роспев с мотети и части от меси от ХIV-ХVI век: съпоставяме старобългарската църковна песенност и католическата. Търсим вътрешни връзки, често текстови...

- Това си е изследователска работа!

- Голяма част от колегите, които ръководят състави по света, всъщност са започнали като историци, музикални естети, след това са завършили, да речем, пеене и чак тогава дирижиране..

- Затова ли и вие направихте дисертация?

- Аз съм пристрастен към Добри Христов като композитор и затова се насочих към църковната му музика.

- Банален въпрос: как успявате да вместите всичко: църковни задължения, репетиции, преподавателска работа в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, турнета, водите радиопредаване, че и научна дейност?

- То си дава отражения, този жесток труд... Затова - да сме здрави!

- Голям интерес проявяват към вас и в Испания.

- Импресарката, която след това стана наш агент, чу наши изпълнения в Белгия и още през пролетта на 2001-ва уреди турне - 12 концерта из цяла Испания. В Мадрид пяхме в огромна катедрала, имаше опашки за билети, беше препълнено...

След това ходихме и на "Пражка пролет". А покрай Фландърския фестивал получихме покана и за още един много голям фестивал - в Утрехт, Холандия.

- Стигнахте и до Великобритания.

- Турнето ни беше много сериозно - 14 концерта. Пяхме на Летния фестивал в Кеймбридж и на други известни фестивали.

- Защо толкова малко се знае у нас за това, което правите?

- Не обичаме да шумим около себе си. Израснал съм сред музиканти и знам какво значи да се стремиш да привлечеш внимание - да ходиш, да каниш, да ухажваш... Нямаме време за това.

- Обърнахте поглед и към съвременната музика.

- Защото мисля, че допирните точки със старата музика са много. Пяхме Веберн заедно със "Софийски солисти" под диригентството на Пламен Джуров, получи се добре.

После дойде проектът "Салвадор Дали" в Испания, 2005 г. и работихме пак с този състав и с композитора Георги Арнаудов, с когото пък сме правили неговите орфически ритуали (както писаха в Бон - "диви енергии и небесни звуци") .

Имахме и много интересно изживяване с белгийския ансамбъл "Хермес" с диригент Кум Кеселс (гостувал е у нас в Софийската опера) - изпълнихме пиеса на известния американски композитор Мортън Фелдман: 35-минутна пиеса без текст, с редуване на неравноделни размери във вибрафони и статични, вертикални, силно дисониращи конструкции в хора.

Пяхме я на много интересно място, в силози край Антверпен, превърнати в концертна зала от видни белгийски търговци на антики. И тъй като музиката на Фелдман е с почти космически внушения - преживяването и за нас, и за публиката бе невероятно.

Така че засега всичко, което предизвиква творческия ни интерес, е добре дошло. А ако имаме и усета да го направим както трябва ? още по-хубаво. Отворени сме към такива решения.

- Какво предстои след участието ви (в меса от Моцарт) на "Мартенските музикални дни" в Русе?

- Освен проекта "Дали", който ще има продължение и ни очаква с пълна сила, има и доста други ангажименти. Известният наш бас Орлин Анастасов, с когото направихме записи, издадени от "Гега-ню", ни покани за съвместни концерти в Италия.

Готви се пак турне за Испания. А в края на септември ще сме първият български състав на фестивала "Кредо" в Талин, Естония.

В края на октомври, началото на ноември ни очаква гостуване във Франция с няколко концерта в Долна Нормандия, но в центъра ще бъде участието ни на фестивал "Полифолия". Той се организира на две години, участват точно 13 състава от цял свят, ние пак ще сме първият от Източна Европа.

Всеки хор представя религиозната музика и фолклора на своята страна. За пръв път ще пеем фолклор, по-точно - обработки от Филип Кутев, Кюркчийски, Иван Спасов, Пипков... Изобщо хит до хита. А през декември може би пак ще стигнем до Белгия. Живот и здраве!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 4 минути

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 11 минути

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 1 час

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 1 час

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение