0

Вим Вендерс - режисьорът емблема на световното независимото кино, ще бъде гост на 11-ия международен София филм фест през март.

По традиция фестивалът кани големи личности на киното. В София са гостували Алън Паркър, Андрей Кончаловски, Фолкер Шльондорф, Емир Кустурица, Кшищоф Зануси, Питър Грийнауей, Аньес Варда, Отар Йоселиани, Джери Шацбърг.

В програмата ще бъде включена ретроспектива на Вендерс с 20 заглавия. Издателство "Колибри" подготвя в своята поредица "Амаркорд" книгата на Вендерс "А Sense of Place" (с работно заглавие "Усещане за място"). Подготвя се изложба с фотографии на Вим и съпругата му Доната.

На снимките на Състоянието на нещатаВим Вендерс ще получи Наградата на София на Столичната община за цялостен принос в световното киноизкуство. Посещението на великия режисьор се организира в партньорство с Гьоте Институт.

Режисьорът, създал собствен кинематографичен стил, твърди че най-хубавото в правенето на филми е усещането да ползваш универсален език разбираем от всички хора. Самият той се определя като работохолик, който пътешества и непрекъснато търси и открива нови места, герои и сюжети, които намират точното си място на екрана.

Вендерс намира и изследва снимачните си територии по същия начин, по който се взира в човешките истории, в душата и рухналите мечти. Едва ли има друг режисьор, който толкова внимателно се взира в "невидимите" за окото неща, и толкова истински ги улавя.

Париж, щата ТексасВим Вендерс е творец с огромна филмография, сценарист, продуцент, изявява се и като актьор. Той е сред основателите на Европейската филмова академия, на която в момента е президент. Вендерс е активен автор на есета за киното, а зад гърба си има издадени книги, съпътстващи неговите ключови филми.

Отдаден на музиката, режисьорът на "Буена Виста Сошъл Клъб" (представен за първи път в България отново в програмата на СФФ) измайсторява и два клипа на U2 . С Боно го свързва и награденият със "Сребърна мечка" "Хотел за един милион долара" - създаден по идея на фронтмена на U2 и с музика, композирана от него.

Син на хирург, Вим Вендерс е роден на 14 август1945 в Дюселдорф. Любимите му занимания като млад били рок музиката, комиксите и разбира се киното. След гимназията първо записва медицина, а след това философия.

През 1965 г. напуска университета и решава да стане художник. Премества се в Париж през октомври 1966, но се проваля на приемния изпит и започва работа като гравьор в Монпарнас. По същото време започва редовно да посещава Френската филмотека, където гледа повече от хиляда филма и се пристрастява към киното. Завръща се в Германия през 1967 и посещава новооткритото Висше училище за кино и телевизия в Мюнхен.

Докато учи, работи като критик. Пише за ежедневника "Зюддойче цайтунг" и за списания, вкючително за "Шпигел". По същото време прави няколко късометражни филма. През бурното лято на 1968 г. е арестуван на протестна демонстрация и получава шест месеца и половина условна присъда за оказване на съпротива.

Вендерс дебютира в игралното кино през 1972 г. със "Страхът на вратаря от дузпата", заснет по едноименната книга на Петер Хандке - един от най-популярните немски драматурзи и сценаристи. През 1971 г., заедно с 14 немски режисьори, Вендерс създава продуцентското и дистрибуторско сдружение "Filmverlag der Autoren". Тази компания става ядро новото немско кино и продуцира първите филми на Вим Вендерс, сред които са - "Алената буква" и "Алис в градовете".

През 1977 Вендерс завършва "Американският приятел" (прожектиран в България като "Правило без изключение") - филм, получил международно признание и забелязан от Франсис Форд Копола. През 1978 по покана на Копола Вим Вендерс заминава за САЩ, за да заснеме "Хамет".

В кратките прекъсвания между снимките, режисьорът успява да създаде "Филмът на Ник - Светлина над водата" (заедно със своя приятел, режисьорът Никълас Рей) и "Състоянието на нещата", филм, който му донася "Златен Лъв" от фестивала във Венеция през 1982 - първата от множество престижни международни награди.

През същата година Вендерс работи по сценарий със Сам Шепард и така през 1983 г. е създаден филмът "Париж, щата Тексас", който прави световна сензация, печели "Златна палма" на фестивала в Кан, а Вим Вендерс се превръща в един от култовите режисьори на 80-те.

Криле на желаниетоСледва един от най-забележителните филми в историята на киното - "Криле на желанието", донесъл наградата за на най-добър режисьор в Кан през 1987. Сценарият отново е дело на познатия тандем Вендерс - Хандке.

Филмът е отличен с още много световни награди и става повод за издаването на първата книга с фотографии на Вим Вендерс - "Written in the West". Този сборник с фотографии е последван от много други книги - сборници с есета и размисли за киноизкуството, даващи възможност на режисьора да коментира и анализира собствения си стил и съвременната култура.

В България издателство "Колибри" публикува книгата на Вендерс "Логиката на образите".

Следващи заглавия на Вендерс са фантастичният "До края на света", "Токио Га" - за любимия му японски режисьор Ясуджиро Одзу, документален филм за японския моден дизайнер Ямамото - "Записки за градове и дрехи".

През 1993 създава продължение на "Криле на желанието" - "Толкова далеч, толкова близо" ('Faraway, So Close'), а през 1995 - "Отвъд облаците", филм, който заснема съвместно с Микеланджело Антониони.

Буена Виста Сошъл КлубСледват "Краят на насилието ", отличеният с много награди документален "Буена Виста Сошъл Клуб" и награденият през 2000 в Берлин със "Сребърна мечка" "Хотел за един милион долара".

Вендерс вдъхновява и участва в проекта "С десет минути по-стар" ('Ten Minutes Older') съвместно с режисьорите Джим Джармуш, Спайк Лий, Чен Кейдж, Вернер Херцог, Аки Каурисмаки и Виктор Ерис.

Със "Земя на изобилието", който ще се разпространи в българските кина след фестивала, Вендерс завършва своята Ел Ей трилогия, част от която са още "Краят на насилието" и "Хотел за един милион долара". Филмът се занимава с бедността и параноята в Америка след 11.09.2001.

Не ме търси"Не ме търси" събира отново Вим Вендерс и Сам Шепърд. 20 г. след култовия "Париж, щата Тексас" златният тандем Вендерс?Шепърд напомня отново печелившата си формула - силна драматургия, талантлива режисура и безкомпромисна актьорска игра. Сам Шепърд отново е сценарист, но влиза и в главната роля в партньорство със съпругата си Джесика Ланг.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 8 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 11 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 15 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 15 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи