0

В ъв всекидневниците продължават коментарите около смъртта на началника на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган - Ахмед Емин.

"Емин е искал да е Дал, смути се ДПС", пише "24 часа". Тия дни първите в ДПС се оглеждат помежду си, за да разберат с кого Емин е влязъл в конфликт, и то такъв, че да го разреши с пистолет в слепоочието и предупреждение, че не е предател, пише вестникът. Според изданието на първи план три са силните фигури след Доган - Емел Етем, Касим Дал и Йордан Цонев.

Вестникът разглежда хипотезите възможно ли е конфликт с някой от тях да е предизвикал фаталното решение на Ахмед Емин, но намира за малко вероятно да е имало ревност или раздор.

"Да отговорят отваряна ли е касата на мъртвия и намерени ли са пари", призовава пред "24 часа" Йордан Бакалов от СДС. Защо не са отворени и други каси в централата, имало ли е скандал с бизнесмен, който е дал определена поръчка, не я получил и си е искал парите обратно, пита Бакалов.

"Д-р Джекил шетал из Сарая", коментира иронично "Сега" в материал в приложението "Наблюдател". Сега другарите на Ахмед Емин се опитват да го изкарат нещо по-страшно от доктор Джекил и мистър Хайд, тъй като при него направо се наблюдавало истинско разтроение на личността - един бил пред шефа, друго лице показвал пред депутатите, с трети образ се явявал на подчинените си, пише авторът Петьо Цеков.

Все си мислех, че ДПС ще се опита да омаловажи инцидента, но не очаквах, че партийни другари могат така да маскарят паметта на покойника, отбелязва журналистът.

"Труд" прибавя нов детайл към темата с информацията, че ДПС ще поеме грижите за възпитанието и образованието на трите деца на Ахмед Емин.

"Каквито и да са били мотивите му да посегне на живата си, той беше наш другар и ние няма да оставим децата и вдовицата му сами", казал лидерът на движението Ахмед Доган пред свои приближени.

"Труд" отбелязва и хипотезата на столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред Би Ти Ви, че при управление на ГЕРБ и изпадане на ДПС от властта движението може да прибегне до терористични действия и така да предизвика етнически сблъсък.

"Самоубийството като опит за политическо убийство", е коментарът на социолога Юрий Асланов от Висшия съвет на БСП в "Монитор".

Една лична драма - тази на Ахмед Емин, стана повод за фантастични коментари, анализи и прогнози, отбелязва Асланов. Границата, която бе премината е в това, че вече не се говори, че ДПС няма право да е на власт, а че не може да има турци във властта, посочва Асланов.

Той отбелязва, че България, за разлика от някои от нейните съседки, е преживяла 19 мирни години и продължава да живее в мир благодарение тъкмо на ДПС.

Нека не отиваме в изводите по-далеч, отколкото ни позволява разумът, и ако Иван Костов се спъне на улицата, или джипът на Бойко Борисов попадне в дупка на асфалта, да не започвам с версията за атентат, допълва той.

Седмичникът "168 часа" вижда в инцидента "Брилянтна операция за смачкване на ДПС". Вестникът допуска хипотеза, че чужди служби организирали "интригата в сараите".

"Проверяват дали Емин е бил упоен", разкрива пред "Стандарт" градският прокурор Николай Кокинов. Обективните данни дотук не дават основание да се приеме изводът, че се касае за убийство, категоричен е той.

Кокинов коментира и темата за отвличанията. Според него трябва да се помисли за увеличаване на наказанията, свързани с отвличания, защото случаите зачестяват. На въпрос дали е отвлечен бившият митничар Георги Георгиев-Пурата той отговаря: "Имаме такива данни".

Вестниците коментират темата за средствата от ЕС и разследванията за злоупотреби с тях.

До 8 г. затвор заплашват бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, след като вчера Софийската градска прокуратура го привлече като обвиняем затова, че искал да облагодетелства двамата си братя, информира от първа страница "24 часа".

"Прокурорски поход по следите на изгубените европари", пише в челния си материал и "Сега". Освен обвинението срещу Веселин Георгиев, вестникът посочва, че Асен Друмев от фонд "Земеделие" отива на съд, а прокуратурата продължава масираните обиски из цялата страна по нови разследвания за раздадени неправомерно милиони от САПАРД.

"Чрез свързани лица някои са взели 7 пъти повече пари по САПАРД", твърди пред "Сега" зам.-директорът на ДФ "Земеделие" Константин Паликарски.

Доста сериозен процент, 27 на сто от бюджета на програма "САПАРД", е договорен в края на миналата година, отбелязва той. Ние работим с максимално напрежение да се изплатят колкото се може повече проекти, посочва Паликарски.

Той признава, че ако програмата не бъде удължена, има сериозен риск да загубим много пари.

"Гърмят още афери по САПАРД, европрограмите - под нов въпрос", разкрива в челния си материал "Дневник". По сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) прокуратурата разследва две нови афери общо за над 5 млн. евро по САПАРД с германска връзка, пише вестникът.

Източници на вестника в Брюксел съобщили, че одиторите на ЕК не са приели първите оценки за съответствие по две от оперативните програми, а тъй като причината е в слабото одитно звено в Министерството на финансите, под въпрос са поставени и останалите пет.

"Предсрочен вот ли? Не сме 1996 г.!", категоричен е пред "Труд" Николай Свинаров, депутат, председател на отцепилата се от НДСВ нова партия БНД.

Мнозинството е достатъчно здраво и силно, няма и сила за достатъчен външен натиск, смята Свинаров.Той прогнозира, че в следващия парламент ГЕРБ ще вкара 90 депутати, БСП - 80.

БНД е нова партия и още не мисли за предизборни коалиции, тъй като е заета със структурното си изграждане, ще се стреми да влезе във властта, отбелязва Свинаров.

"Батакът Кремиковци" е тема на коментар в "Стандарт". След като беше прехвърлен през няколко съмнителни собственици, фалиран и източен, комбинатът сега е в ръцете на съдебната система, която има опасност да го разкости окончателно, пише изданието. Според него докато вървят мудните процедури, характерни за България, от "Кремиковци" няма да остане нищо.

Цените на жилищата в 9 области падат, информира "Труд", като се позовава на данни на НСИ. Спад е отчетен в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Русе, Стара Загора и Шумен.

"Частници поемат шофьорския изпит", съобщава "Труд" в основната си рубрика "Темата". Авиоконструкторите в страната настръхнаха веднага след като разбраха, че правителството възнамерява шофьорските изпити вече да не се извършват от държавата, а от частни фирми, пише вестникът. Досега с тази дейност се занимаваше изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към Министерството на транспорта.

"Финансирането на образованието става по уязвима формула", казва пред "Класа" проф. Иван Илчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски". Няма как да направим качествен закон за научните степени, докато не е тръгнала действителната атестация на висшите училища, смята още той.

"Нова средна класа не иска да кара постарому", коментира в материал за "Труд" социологът Живко Георгиев. Той регистрира появата на средна класа с достатъчно масов мащаб. Според него основното противоречие вече не е между бедни и богати, а между тази нова средна класа и елита на прехода.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ц

Руски шпиони са се опитали да проникнат през границата в Харковска област

Свят Преди 27 минути

Това е станало на фона на засилен обстрел на град Вовчанск

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

България Преди 38 минути

Причината за това са големите закъснения на влаковете от последните дни

<p>Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти</p>

Калин Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти, паркингите са ангажимент на СО

България Преди 1 час

Аз съм "за" да бъдат изградени велоалеи в столицата, каза служебният министър на вътрешните работи

<p>&quot;Това е възмутително. Животът на служителите на ООН отново е изложен на&nbsp;риск&quot;</p>

Израелски демонстранти подпалиха комплекс на Агенцията на ООН в Йерусалим

Свят Преди 1 час

"Това е възмутително развитие. Животът на служителите на ООН отново е изложен на сериозен риск"

д

Извършен е опит за похищение на кораб източно от йеменския град Аден

Свят Преди 1 час

Капитанът на кораба е съобщил, че е бил приближен от малка лодка, в която е имало пет-шест въоръжени хора

Никълъс Кейдж и синът му Уестън

Обвиниха сина на Никълъс Кейдж в побой над майка му

Любопитно Преди 1 час

Към момента случаят се разследва от властите, за да се установи дали Уестън трябва да бъде съден

Човекът и климатичните промени – търсете новия брой на списание ,,Мениджър“

Човекът и климатичните промени – търсете новия брой на списание ,,Мениджър“

Любопитно Преди 2 часа

Ще научите още как да си отгледате стартъп и какво се случва в туризма.

5,8 по Рихтер разлюля Тайван

5,8 по Рихтер разлюля Тайван

Свят Преди 2 часа

Земетресението е станало на дълбочина от около 10 километра

Apple iPad Pro

Apple се извини за скандална реклама и я спря

Технологии Преди 2 часа

Новият iPad Pro ще бъде популяризиран по друг начин

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно във Враца

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно във Враца

България Преди 2 часа

В края на април то беше изведено от реанимация

Изумителни факти за най-големия орган - кожата

Изумителни факти за най-големия орган - кожата

Любопитно Преди 2 часа

Разказваме ви изненадващи факти за бебешката кожа, за да научите какво да очаквате и как да защитите новороденото си

г

Нещастните, щастливи хора: парадоксът Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Проучване показва, че 52% от Gen Z се чувстват стресирани и проявяват симптоми на бърнаут на работното място; 43% от поколението Z смятат кариерата си за по-важна от личния живот

Честито! Гала ще става баба, дъщеря ѝ очаква първото си дете

Честито! Гала ще става баба, дъщеря ѝ очаква първото си дете

Любопитно Преди 2 часа

Мари съобщи новината в профила си в Instagram

Една история за йога, манипулации и многочасов секс

Една история за йога, манипулации и многочасов секс

Свят Преди 2 часа

Германски журналисти разкриват манипулации и злоупотреба с власт

Вулкан

Превръщат ли се скритите вулкани в Италия в най-голямата заплаха за човечеството?

Любопитно Преди 2 часа

Ако сега някой ви пита кой е най-опасният вулкан на Апенините, вероятно ще отговорите: Везувий.

д

„Чистота на депозит” в „Темата на NOVA“

България Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини