0

Д а получиш кола директно с номер, "Гражданска отговорност" и зелена карта е новата услуга на софийските автокъщи, информира във водещия си материал "24 часа".

Пакетната цена, която отскоро са обявили много предприемчиви търговци и вносители на стари коли, бори километричните опашки пред КАТ и хабенето на нерви и време, обяснява вестникът под заглавие "Вече кола с платен номер и др. екстри".

Увеличението на заплатите изпреварило преговорите, съобщава "Дневник".

Работодателите вече са увеличили заплатите за тази година с процента, около който би трябвало тепърва да преговарят със синдикатите.

Това стана ясно след състоялия се в сряда първи кръг от преговорите за национално споразумение за препоръчителен индекс на ръста на доходите в реалния сектор.

Премиерът Сергей Станишев зададе на работодателите и синдикатите коридор за преговори между 9,6 и 12%. В тези рамки варират инфлацията и производителността на труда за миналата година и прогнозните им стойности за тази, по които индексът ще се изчислява.

Междувременно самият премиер призна, че работодателите са увеличили заплатите с 11% още през първото тримесечие. Това не попречи на синдикатите да влязат в остър спор за нивото на ръста.

Защитата срещу строежи в Странджа може да падне, пише още "Дневник".

Парк "Странджа" ще влезе в екомрежата "Натура", така че дори статутът му да падне в съда, той ще бъде защитен по европейските директиви. Това увери в сряда Михаил Михайлов, началник на отдел "Защитени територии" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по време на дискусия за парка.

Срещу статута му на защитена територия се води дело във Върховния административен съд (ВАС).

В четвъртък изтича срокът, в който тричленният състав на съда трябва да се произнесе по иска на община Царево и фирма "Краш 2000", която инвестира в прочулия се комплекс "Златна перла" край Варвара. Те атакуват защитата на парка с мотива, че границите му не са прецизирани.

Кабелната телевизия, интернетът и алтернативните на БТК телекомуникационни услуги в градовете могат да поскъпнат с около 50%.

Това предупредиха вчера няколко браншови организации. Те протестират срещу решението на БТК да вдигне цените за ползване на каналната мрежа, информира на водещо място "Сега".

През май БТК е повишила досегашния наем от 19 на 30 ст. на метър. Според шефа на Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО) Магдалена Георгиева новите условия не допускат влизането на кабелните оператори в мрежата на БТК и това е опит за създаване на монопол от страна на телекома.

Ако общите условия останат в този вид, ще се стигне до повишаване на цените за крайните потребители със същия процент, т. е. около 50%. Според протестиращите новите правила са били приети, без някой да се допита до тях и това поставя под въпрос прозрачността на работата на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

"НЕК с два варианта за тока - режим или внос" е друго от заглавията в "Сега".

Ръководството на НЕК представи вчера пред парламентарната комисия по енергетика два варианта за електроенергийния баланс през зимата.

Според първия през студените месеци ще се наложи внос на ток на цени по-високи от произвеждания в България. Вторият вариант предвижда да има режим на тока.

Според шефа на НЕК Любомир Велков има и оптимистичен вариант без такива тежки последици, но само ако замърсяващите мощности в комплекса "Марица-изток" не бъдат спрени в края на годината заради липсата на сероочистващи инсталации.

Другото виждане на НЕК е на самата компания да бъде дадено правото да контролира свободния износ на електроенергия, който по закон тръгва от 1 юли т.г.

Близо три пъти по-висока е цената на електроенергията, за която се сключват сделки на електроенергийните борси в Европа, посочи ръководителят на централното диспечерско управление на електрокомпанията Митьо Христозов.

Той даде за пример Македония, която е договорила ток за 72 до 91 евро за мегават при 60 лева в България. Освен цената проблем е и откъде да се внесе ток, признаха от НЕК. Възможен е вариант от Румъния.

Агенцията за храните планирана в закон, обяснява още вестникът.

Създаването на специален орган за контрол на стоките на трапезата ни не е инициатива на министър Нихат Кабил, а задача, поставена от Народното събрание, установил "Сега".

Правителството е длъжно да внесе стратегия за създаване на Национална агенция за безопасност на храните до 30 юни 2007 г., гласи параграф, добавен в Закона за храните през април м.г.

Това означава, че премиерът Станишев разполага само с шест работни дни да реши дали тази агенция ще е към земеделското министерство, както Кабил иска, или на подчинение на кабинета.

Имотният пазар по морето замира, констатира още "Сега".

От лятото на миналата година цените на апартаментите в курортните комплекси край Бургас остават непроменени, а при някои от обектите дори се регистрира понижение. Сделки обаче почти не се сключват.

В момента в Елените, Дюни и Слънчев бряг предложенията за продажба на по-големи апартаменти са над 100, съобщават от портала Imoti.net. Наблюденията им сочат, че през последните 20 дни липсват нови оферти за продажба.

Според анализаторите предстоят трудни времена за продавачите на ваканционни имоти по Южното Черноморие. Причините са няколко - презастрояване, липса на вода и пречиствателни станции.

"Консултанти: Имотите ще поевтинеят", пише междувременно "Стандарт".

Сериозните инвеститори да престанат да купуват имоти у нас, заради пренасищането на пазара. Това съветват от малтийската консултантска компания "Alyona Frendo", цитирана от Investor.bg.

Бурното строителство щяло скоро да доведе до понижение на цените. Предприемачите щели да започнат да губят пари още през тази година.

Незаконното строителство у нас заема 1/4 от пазара, твърди компанията. В момента няма отлив на купувачи, контрират брокерите от "Asta Bridge", които работят предимно с чужденци.

Климатици изяждат електроенергията, констатира още "Стандарт".

Климатиците са увеличили с 2,5% всекидневното потребление на ток от началото на лятото, съобщи ръководителят на централно диспечерско управление към НЕК Митю Христозов.

Върхова консумация се очаква в края на седмицата, когато жегата ще достигне 40 градуса. Тогава пиковият товар на ден ще е около 4550 мегавата.

От началото на юни до днес потреблението на електроенергия у нас е скочило с 4% спрямо същия период на миналата година. В Гърция вече изпитват сериозен проблем.

Там потреблението достига е ръст с 20% спрямо нормалния режим. България да изнася 450 мегавата, за да спаси южната ни съседка.

Общуваме с данъчните по интернет, обяснява още "Стандарт".

Чрез интернет вече може да се иска достъп до данъчна и осигурителна информация. Това е най-новата електронна услуга на Териториалната дирекция на Националната агенция за приходи в Русе.

Услугата ще облекчи притежателите на електронен подпис, които ще си пестят ходене до данъчната служба, за да подават искания за получаване на 11 вида удостоверения.

Сред тях са най-масово изискваните удостоверения за наличие или липса на задължения, за дължими осигуровки и лихви по тях.

"ЛУКойл" удвоява мрежата си от бензиностанции у нас, обявява "Монитор".

Руският петролен гигант "ЛУКойл" планира след три години да увеличи два пъти своя дял на пазара на дребно в България, построявайки или купувайки 200 нови бензиностанции. Това съобщи руското издание "РБК Дейли", цитирано от Expert.bg.

За тази цел компанията възнамерява да инвестира не по-малко от 300 млн. долара, а обект за поглъщане може да стане отдавнашния й партньор ­ българската "Петрол", разполагаща с 450 бензиностанции, 80 петролни бази и три пристанищни терминал, пише изданието.

"ЛУКойл" оценява своя дял на пазара на дребно на моторни горива в България на 17% в началото на 2006 г. Броят на бензиностанциите с нейната марка е точно 170.

Според генералния директор на "ЛУКойл България" Валентин Златев 300 бензиностанции са достатъчни, иначе холдингът може да има проблеми с антимонополните закони. Това число бе потвърдено от първия зам.-генерален директор на "ЛУКойл България" Николай Ивчиков.

Райфайзенбанк пуска бизнес карта за малките фирми, информира още вестникът.

Райфайзенбанк пуска международна кредитна чип карта MasterCard Бизнес, специално предназначена за малките и средни фирми, и хората със свободни професии, казаха от трезора, управляван от Момчил Андреев.

Картата дава възможност за достъп до револвиращ кредитен лимит ­ клиентът тегли и връща средства, когато реши, без да е необходимо всеки път да кандидатства за одобрение в банката, обясниха от финансовата институция.

Малките и средни фирми, и хората със свободни професии могат да се възползват и от промоционалните условия по кредитната карта MasterCard Бизнес 3% отстъпка за всяка покупка в търговски обект в страната.

Промоцията е за клиенти, подали искане до 31 август т.г. и е валидна за първите три месеца от издаване на картата, казаха още от банката.

Вдигат заплатите на полицаите, съобщава "Новинар".

Около 4,5 млн. лева ще бъдат осигурени до края на годината за повишаване на заплащането на оперативния състав в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР). Това заяви в Стара Загора министърът на вътрешните работи Румен Петков.

В същото време повече от месец близо 2000 души от персонала на спешната болница "Пирогов" протестират срещу ниските си заплати. За 100% увеличение на възнагражденията настояват от няколко седмици и учителите в страната.

В Западна България без сметки за ток и през юли, пише още вестникът.

Абонатите на енергото в Западна България няма да получават бележки за дължимата сума за потребената електроенергия най-късно до края на лятото.

До 31 юли се очаква да завърши процедурата по Закона за обществените поръчки за избор на фирмите, които ще печатат и доставят фактурите на потребителите, обясняват за "Новинар" от пресцентъра на "ЧЕЗ Електро" вчера.

Така при добра организация е възможно през август да се изпратят първите сметки за ток в плик по пощата. От април компанията спря да уведомява абонатите в София предварително с бележка в пощенската кутия за потребената енергия, дължима сума, срок за плащане и дата на спиране на захранването при закъснение.

Тя спря да праща и предупреждение за предстоящо изключване на електричеството. То не е задължително, но обмисляме възможности скоро да предложим различни алтернативи за превантивна информация, коментираха от фирмата.

Над 350 млн. лв. на година са загубите за икономиката от задръстванията в столицата, обявява "Пари". Икономическият всекидневник цитира проучване на Института за пазарна икономика.

В разработката на Венелина Григорова и Димитър Грънчаров се обясняват и възможностите за борба с примките на постоянния час-пик.

Цитиран е главният архитект на София Петър Диков, който казва, че се работи в три основни насоки - откриването на нови улици, построяване на подземни паркинги и написването на нова наредба за паркирането в столицата.

Орешарски ще си има шести заместник, информира още "Пари".

Функциите на новия заместник не са все още ясни, но скоро щяло да има преразпределение на някои ресори, може да се научи още от материала. В момента заместниците на министъра са петима, но двама от тях не са на работа.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 27 минути

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 52 минути

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 1 час

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 1 час

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 2 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 2 часа

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 2 часа

За щастие при инцидента няма пострадали

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 2 часа

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията

<p>Нова ера в&nbsp;модната индустрия на Намибия (СНИМКИ)</p>

Възраждане на викторианските рокли: Нова ера в модната индустрия на Намибия

Свят Преди 2 часа

Традиционната рокля напомня за европейските стилове на обличане, които са били наложени на жените от Дамара

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 2 часа

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

Свят Преди 2 часа

52-годишният политик обмисляше дали да подаде оставка заради разследване за корупция в бизнес делата на съпругата му

<p>Безпрецедентна бедност и ширеща се корупция: Решаващите избори за Азия</p>

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Свят Преди 2 часа

На фона на ескалиращо напрежение и военни конфликти в различни части на света, в Индия се провеждат парламентарни избори. Какво трябва да знаем за вота?

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 2 часа

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

България Преди 2 часа

Общата сума, която не е изплатена на аптеки в Благоевград, възлиза на около 60 000 лева

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 3 часа

Поне така смятат някои експерти