0
Зе естник-председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Иван Драшков вчера бе уволнен и това е една от най-коментираните теми в днешните издания.

В челния си материал "Труд" припомня, че уволнението е след няколкоседмични скандали, започнали след побоя над журналиста Огнян Стефанов.

Освен това кметът на София Бойко Борисов разкри, че братът на Драшков - Петър, придобил 14 декара в столицата с документ, в който е фалшифициран подписът на градоначалника. В същото време стана ясно, че синът на Драшков - също Иван, гради комплекс със 160 апартамента в София, съобщава "Труд".

В средите на БСП се заговорило, според изданието, че бившият вътрешен министър и сегашен депутат Румен Петков, вбесен от махането на Драшков, се готвел да поиска оставката на председателя на ДАНС Петко Сертов.

Няма да иска само оставката на Сертов, но и на Станишев, цитира "Труд" неназован социалист от ръководството на партията. Самият Румен Петков не бил открит за коментар.

Според "Стандарт", който уточнява, че става дума за неофициална информация, причината за уволнението на Драшков е изнасяне на класифицирана информация.

"Ще съдим депутата Яне Янев", категоричен е пред "24 часа" Иван Драшков-син. Махат баща ми, защото им пречи, скандалът е режисиран срещу него, смята той.

"Скандалът "ДАНС" е дори полезен" - такъв извод прави "Сега" в материал в приложението "Наблюдател". Според автора е добре, че вече може би ще има по-голямо въздържание при подслушването на ръба на закона и че са лъснали "политическите и ченгеджийски мераци да се управлява с интриги и с разпечатки от телефони".

"Здравейте, циркаджии" - с тези думи според "Труд" и "24 часа" премиерът Сергей Станишев поздравил опозиционерите, отишли вчера в да му покажат събраните подписи за оставка на кабинета. Подписите бяха събрани по време акцията на ГЕРБ, ДСБ и СДС "Аз съм европеец", която започна на 6 септември и продължи до 20 септември.

"Източил САПАРД "дарил" БСП с над 200 000 лева", разкрива "Труд". Една от ключовите фигури в аферата с източване на 7.5 млн. евро по САПАРД Марио Николов е спонсорирал социалистите с над 200 000 лева за парламентарните избори през 2005 г. Документи за "дарението" са предоставени от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов на главния прокурор Борис Велчев. Очакваме коментар лично от лидера на БСП Сергей Станишев, отбелязал неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред "Труд".

"Законът за партиите няма да спре незаконното финансиране", коментира "Сега". Предвижданите поправки в закона действително ще доведат до рязко намаляване на броя на политическите субекти, някои от които само формално съществуват на хартия и предоставят охотно регистрацията си на икономически групировки около избори. Но нито един от проектите не дава реална гаранция за скъсване на връзките на партиите с бизнеса", смята авторът.

"Абсурд е мнозинство от една партия в следващия парламент", прогнозира пред "Класа" социологът Андрей Райчев. 95 на сто можем да сме сигурни, че нито една партия няма да може да управлява сама, следователно ще има коалиции, посочва той. Райчев е категоричен, че няма да има предсрочни парламентарни избори.

Вестниците съобщават за днешните изявления на Евелин Банев - Брендо в предаването "Коритаров Live" по Нова тв. Банев твърди, че се е срещнал с бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, който го убеждавал да свидетелства срещу братята Маргини.

Петков определя като "абсурдно" твърдението на Брендо и заявява, че изобщо не го познава. "В такива моменти човек трябва да може да сложи чертата и да каже къде е. Аз се боя, че не всички от нас - отговарящите за държавата и правоохранителните органи - го правят. Има хора, за които оплюването и оклеветяването е преди всичко останало. И те знаят, че аз знам кои са", заявил още Румен Петков, цитиран от днешните издания.

"Частните здравни фондове ще имат таван на печалбата", обещава пред "Дневник" депутатът от БСП д-р Симеон Василев. Трябва да се елиминира рискът дружествата да записват само здрави, млади и богати хора, а за касата да останат бедните и болните. Това ще стане, като им се забрани да отказват на граждани, които искат да се осигуряват при тях, отбелязва Василев.

Предвижда се също създаване на гаранционен фонд, който да предпазва дружествата от фалит, освен това частните фондове ще имат фиксиран процент право на печалба, обяснява той.

"Източили са милиони от болницата", заявява пред "Труд" директорът на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Вестникът припомня, че предишното ръководство бе уволнено заради присаждания на стволови клетки на пациенти с неврологични и генетични заболявания, като ефектът не е доказан никъде по света.

Когато предишното ръководство е било освободено, се е отдало на сериозна чистка на документите, обяснява Дечев. Но дори и сред останалите документи има доста неща, които подлежат на допълнителна проверка, има договори за лекарства и апаратура, които са доста обезпокоителни, разкрива той.

"БТК ще продава имоти само след разрешение от пощите", съобщава "Труд". БТК няма да продава никакви имоти, без да е приключил окончателно процесът на разделяне на собствеността между тях и "Български пощи".

"Искаме още газ от Русия", съобщава от първа страница "Земя". Вестникът информира, че започват разговори между Българския енергиен холдинг и "Газпром" за увеличаване на количествата газ за България.

"292 000 лева за петима от "Булгаргаз", е челното заглавие на "168 часа". Според изданието началниците в "Булгаргаз" си раздавали огромни пари. Само петимата шефове на борда на холдинга са си поделили 292 000 лева за миналата година. Фитнес център и други екстри глезели тези, заради които сега скачат сметките, пише вестникът.

"Два пъти по-беден ме направи кризата", казва пред "Труд" Вагит Алекперов, президент на "Лукойл". Но това е временно, защото много наши акционери, инвеститори, банки, застрахователи привеждат акциите си в ликвидност, те разплащат задълженията и затова са принудени да продават наши акции и акции на други компании, смята той.

За нас България е стратегически партньор, защото е тази точка, от която ние стабилно осигуряваме огромен пазар и в съседните държави, отбелязва още Алекперов.

"Връзва ли се сметката за скока на пенсиите" - над този въпрос разсъждава в анализ за "24 часа" Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество". Според него е разумно да има 20-процентно увеличение на пенсиите през юли следващата година, защото тогава ще има много по-голяма яснота какво се случва със световната икономика, отколкото през януари.

"24 часа" засяга темата за световната финансова криза и с материал на председателя на БТПП Божидар Божинов. "Срещу лош сценарий викнете и бизнеса", апелира Божинов.

Той изразява опасенията си, че се съчетават няколко финансови проблема в един и същ момент - световната финансова криза, спирането на финансови помощи по линия ЕС към България, внасяне на евтина работна ръка отвън и скок в цените на енергоизточниците. Искаме анализ на правителството какво ще е състоянието на индустрията ни следващата година, настоява той.

"Монополисти правят клиентите свои крепостни", твърди пред "24 часа" Петко Николов, председател на Комисията за защита на конкуренцията. Има оплаквания, че уредите на отделните топлинни счетоводители не са съвместими, тоест те правят абонатите свои крепостни потребители - счетоводителят може да бъде сменен само ако се плати отново цялата услуга, обяснява той.

"С 35 на сто паднаха продажбите на стари коли", информира "24 часа". Причината била поскъпването на живота.

"Състаряваме се с 10 години по-рано", алармира от първа страница "24 часа". Българинът вече остарявал с 8-10 години по-бързо, биологичната възраст все по-често изпреварвала календарната, според проф. Божидар Попов от Медицинския университет в София.

Докато преди време старостта започвала на 65 г., сега признаците се появявали категорично при 55-годишни, а и при по-млади.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 19 минути

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

<p>&quot;Макрон се превръща в национална заплаха&quot;</p>

Макрон: Ядрените оръжия на Франция трябва да бъдат част от дебата за европейската отбрана

Свят Преди 19 минути

Напоследък френският президент говори по-често по въпросите на отбраната

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 8 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 8 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 8 часа

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 9 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 9 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 10 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 10 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 10 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

България Преди 11 часа

Eкипи на полицията извършват оглед

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 11 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

<p>&quot;Ако това се случи, германската икономика ще пострада сериозно&quot;</p>

Фон дер Лайен коментира поведението на АзГ във връзка с обвинения срещу евродепутат

Свят Преди 11 часа

Според изчисленията на института така нареченият "Декзит" би коствал 10% от БВП на страната

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 11 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС