0

Р азбиха ми колата и ми откраднаха радиото. Аз обаче се разходих до Горубляне и го открих, сложено за продан върху капака на една лада. Мургавият продавач ми поиска 100 лева, но като му обясних, че това радио си е мое и че е голям боклук, свали на двайсет.

"Щом си постоянен клиент, има намаление. Другия път и за 10 лева ще ти го давам", каза той.

Като гледам кметските дебати за София, имам усещането, че пак съм си намерил радиото. Да вземем закона за София, който преди 2 години се предлагаше от "Гергьовден" и СДС. Даже го внесоха в парламента, но там НДСВ и БСП веднага го скриха.

Сега пък тъкмо кандидат-кметовете на НДСВ и БСП са извадили закона за София на капака на ладата и чакат постоянния клиент.

На мен Татяна Дончева ми допада, има чувство за хумор. Като оня, който ми даде радиото с отстъпка. Тя предложи районните кметове да се избират, а населението да решава важните въпроси с референдуми. Дончева и парламентарната й група имат богат опит в отклоняването на точно тези идеи.

Но за юриста това не е проблем - той може да бъде и обвинител, и защитник. За да се прокарат тези чудесни идеи обаче, са нужни изменения в избирателния закон, в законите за местната власт и за допитванията, както и в VII глава на конституцията.

Ако е сериозна, Дончева не бива да мърда от парламента и дори да преспива на отоманката във фоайето, та да може да внася по един законопроект при всяко отваряне на бюфета и по още един преди затварянето.

Харесвам Дончева и в позата на замахнала да отреже корупцията със слогана "Знаете, че мога!". Знаем, знаем, но по-леко със секирата, та покрай корупцията да не отиде и Витоша!

И русолявият Жан Жак Гаврийски взе да ми харесва, защото предложи обществен договор на софиянци за управлението на столицата.

Общественият договор е гаргара на либералите още от Просвещението. В ДСБ обаче са върли консерватори. Те мразят либералите исторически и люто. Защо? Защото идеята за договора върви в комплект с идеята за бунта, а тя струва пари.

Иначе самият договор си го бива. Но както на всички договори в София, липсват му анексите. Там пише: "Ще форсирам преразглеждането на концесионния договор за водата с оглед защита интересите на столичани". Ами форсиран, но какъв ще е анексът?

Този договор го преразглеждаха форсирано миналата година, през пролетта пак и с всяко преразглеждане форсираха цените. Този договор не трябва да се преразглежда, а да се скъса.

Но простено е, софийските бакии са нови за Гаврийски и сега той ги открива с помощта на пиари, които пък ги търсят в старите вестници. Това важи и за Бат Бойко, и за Милен Велчев, и за Татяна Дончева. Общото между тях е, че допреди един месец изобщо не се бяха изказвали за проблемите на столицата. Значи лесно може да им се пробута крадено радио.

Най-мъдро постъпва Бат Бойко. Ако не броим джафкането с Велчев, той не се изказва. И в дебати не участва, та да не изтърве обещание, което не е по силите на един кметски опорно-двигателен апарат.

Да вземем дебата за кучетата по Нова телевизия. Той спокойно можеше да се излъчи и по канала ТСМ, където вървят брадясалите шедьоври. След такъв дебат псетата могат да спят спокойно и да хапят на воля. Отивам да си купя ламаринени панталони.

А можеше да видим и по-свеж криейтив. Какво пречеше на Минко Герджиков да се похвали, че е спасил София от бездомните котки? Нищо, след като успя да се похвали, че е спасил София от катастрофата с боклука, която сам предизвика заедно с бившия си шеф. Това не ви ли напомня за краденото радио и постоянния клиент?

Все пак стана ясно, че щом боклукът е бил даден на концесия, количеството му в отчетите е скочило тройно. И в резултат боклукчията си купил "Майбах". Стана ясно и че преди 2-3 г. общината е отказала да потърси безвъзмездно пари от програмата ИСПА, с които да строи завод за отпадъци.

Повтарям - безвъзмездно! Дарение. Да, ама ИСПА дава пари на общината, а не на частен инвеститор. Няма как да се включат борците. Междувременно авер на Самоковеца изкупил терени, които могат да се използват за сметта.

Значи целта е борческите боклукчии да карат гражданския боклук до борчески завод, разположен на борчески терен. И ако навсякъде се надписва по борчески тройно, за един боклук ще се плаща 18 пъти. И ще се окаже по-изгодно да го изстрелваме в Космоса.

Така стигаме до истинския проблем на София. Той е прост и ясен. Вече няма кой да плаща надценка от 1800 на сто. Не може да откраднеш и да препродадеш едно радио 18 пъти.

Край! Клонът се счупи, чашата преля, конят е в реката, резето падна и кака се омъжи.

Половин милион столичани вече не са в състояние да си плащат сметките. Който иска да им одере още по една кожа, трябва да им конфискува панелките срещу дългове. Това обаче няма как да стане без масови бунтове.
Просто няма как бедните български пенсионери да плащат по 68 000 лева месечна заплата на шефа на ВИК, да купуват мерцедеси "Майбах" на боклукчиите и резиденция в Маями за учинайчото на районната кметица. Ако иска да оцелее и да избегне бунтовете, София трябва да скъса концесиите и да спре да приватизира поне за близките 20 години.

Очевадният извод е, че приватизацията на комуналните услуги е пълен провал. Не заради лошото изпълнение, а заради самия замисъл. Утопията може да е красива, но реалността няма нищо общо с пазарната икономика.

Реалността е чисто рекетьорска. Защо да обираш банка, когато можеш да си приватизираш трамвайните спирки?

Какво още остана да се гепи? Уличното осветление. Аха, и Борисовата градина. Не случайно Герджиков пожела тя да се прехвърли на общината - я как хубаво се е застроил Южният парк!

Вярно е, че в някои развити държави дадоха някои комунални услуги на концесия. Но резултатите са плачевни. А още по-вярно е, че в повечето развити държави повечето комунални услуги продължават да са грижа на общината.

Така е в Швейцария, така е в Германия, така е и в САЩ. Ако на някой нюйоркски общинар му хрумне да застрои Централния парк в Манхатън, на другия ден населението ще го овъргаля в катран и пера и ще го удави в реката Хъдзън.

Знаете ли, че Холандия неотдавна прие закон, който забранява всякаква приватизация на водоснабдяването и канализацията?

Така че големият въпрос, който един сериозен кметски кандидат би трябвало да постави, е за границите на общинската приватизация. Но в София сериозните кандидати говорят несериозни неща, а сериозните теми ги поставят кандидатите без сериозни шансове. Например темата за спирането на приватизацията засега е поставена цялостно и принципно само от независимия кандидат за кмет Велизар Енчев, а неговите шансове за успех са скромни.

В София по принцип нещата вървят наопаки. Колкото повече поскъпва прибирането на боклука, толкова по-мръсен е градът. Построихме ново летище, но сега се сетихме, че до него няма път.

Нещо такова ще стане и с поредните кметски избори. Първо ще изберем кмет, а след това ще започнат дебатите за проблемите на София. Слава богу, този път закъснението ще съвпадне със следващите избори.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 5 минути

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 1 час

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 2 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 2 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 2 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 2 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 2 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 11 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 11 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Свят Преди 12 часа

При въздушния удар е бил убит 56-годишен овчар, който е бил объркан с лидер на терористите

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 12 часа

76-годишен мъж също е бил ранен

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

България Преди 13 часа

На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, това са впечатляващи стойности

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Любопитно Преди 13 часа

Това ще се случи на 14 май

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 13 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа