0

П рисъдите на българските медици и палестинския лекар ще бъдат произнесени на 19 декември, съобщи председателят на Апелативния съд в Триполи.

Датата бе насрочена след сесия по изслушване на заключителни реплики от страните в процеса, продължила повече от четири часа.

Адвокатите на гражданските ищци коментираха представените на заседанието на съда на 31 октомври пледоарии на защитниците на обвиняемите.

Месец след като постанови присъдите си, съдът трябва да изложи мотивите си. До 30 дни след това решението на тази инстанция подлежи на окончателно обжалване пред Върховния касационен съд на джамахирията.

С 45 минути закъснение започна 12-ото съдебно заседание днес. Чрез твърдения, доказателства и обиди адвокати на семействата на заразените деца и прокурорите се опитваха да оборят защитните пледоарии, предаде БНР. Прякото изслушване се превърна в своеобразна

повторна пледоария и четене на обвинителния акт

от страна на прокурорите. Един от тях отново поиска съдът да наложи най-тежкото наказание на медиците - смъртни присъди.

Преди това той потвърди, че при арестуването им преди близо осем години българите и палестинецът първоначално са били държани в школа за обучение на полицейски кучета.

Там обаче имало вода и електричество, което значело, че условията били добри, а кучетата били обучени и не били заплаха за хората.

Обвинителите категорично отрекоха домът на Кристияна Вълчева да е бил претърсван през април 1999 г., т.е. два месеца след нейното арестуване. Обискът бил извършен през февруари същата година с разрешение от прокурор.

Медиците не били жертвен агнец,

категоричен бе представител на обвинението. Като възрази срещу защитните пледоарии, един от прокурорите посочи, че Либия отдавна не е внасяла кръвни продукти от чужбина.

По думите му в джамахирията не били внасяни заразени продукти от Австрия, защото противното би значело, че вирусът би трябвало да се разпространи не само в детската болница в Бенгази, а и в други лечебни заведения в цяла Либия.

Във вторник адвокат Пламен Ялнъзов посочи, че в средата на 90-те години е имало случаи на открити заразени с вируса на СПИН кръвни продукти, произведени от австрийска фармацевтична компания.

В дома на Кристияна са намерени кръвни банки именно с етикети на австрийски производител, допълни българският защитник. Според прокурора във въпросните банки е

имало и няколко капки кръвна плазма,

което значело, че те не са били празни.

На поставеното питане от защитата на подсъдимите защо не е правен СПИН тест при постъпването на децата в болницата в Бенгази, прокурорът днес отговори, че такъв не се прави никъде в Либия.

Обвинителят отрече да е имало недостиг на консумативи, защото за купуване на необходимите медикаменти и консумативи за нуждите на либийските болници били похарчени 3 млрд. либийски динара.

Според прокурора под термина "чрез пробиване на кожата" в обвинителния акт, се има предвид, че

децата са били заразени с инжектиране,

а не чрез други процедури като обрязване или поставяне на обици.

Прокурорът атакува и твърденията на адвокат Осман Бизанти, че вирусът на СПИН може да съществува до 48 часа при стайна температура.

Според обвинението либийски експерти са доказали категорично, че вирусът би могъл да е жив три-четири седмици в извън клинични условия.

В същото време адвокатът на семействата заяви, че не бил от съществено значение фактът, че банките с кръвна плазма били изследвани в следствието, а не в лаборатория. По-важното било, че те са иззети от подсъдимите.

Опитът за самоубийство на Нася Ненова след направените от нея самопризнания се

дължал на измъчващата я съвест,

а не на упражненото насилие, посочи той.

Според него Осман Бизанти е патерица на чуждите адвокати. Заради тези думи съдията предупреди адвоката да не обижда колегите си, а самият Бизанти каза, че се чувства засегнат.

В последната си дума пред съда

петте медицински сестри, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар още веднъж заявиха, че са невинни, че съчувстват на близките на болните деца, но никога не биха извършили деянието, в което ги обвиняват. Медиците казаха още, че вярват в справедливостта на съда.

Кристияна Вълчева: "Искам да кажа, че съм невинна, че Господ ми е свидетел за това и моля уважаемият съд да бъде справедлив и да ми върне свободата".

Нася Ненова заяви, че е невинна по всички отправени обвинения.

Валентина Сиропуло: "Невинна съм по всички точки на обвинението и това е абсолютно неоспорим факт. Аз съм човекът, който най-добре познава себе си и знае своите постъпки и действия. Осем години ми отнеха свободата и са вършили с мен какви ли не неща, но невинността не могат да ми отнемат. Надявам се съдът да бъде справедлив".

Валя Червеняшка: "Невинна съм по всички обвинения и съм несправедливо обвинена. Работила съм шест месеца и съм живяла с болката на децата. Вярвам в справедливостта на съда и се надявам, че справедливостта ще възтържествува."

Снежана Димитрова: "Невинна съм и се надявам уважаемият съд да е разбрал това. Бях на работа шест месеца, а осем години съм в затвора. Болката на децата е и моя болка, и на всеки нормален човек. Съчувствам от цялото си сърце и душа на тези нещастни родители, но искам още веднъж да им кажа, че аз нямам никаква вина. Може да съм наивна, но смятам, че съдът ще бъде справедлив".

Д-р Здравко Георгиев: "В света няма такива медицински лица, които да извършат престъплението, в което сме обвинени. Надявам се на справедливост."

Ашраф ал Хаджудж: "Невинен съм по всички обвинения, измъчваха ме, както и останалите - има следи по телата на всички".

Вероятно днес няма да имаме окончателното решение, но във всеки случай ще бъде направена важна стъпка към приключване на делото и се надявам изходът да е благоприятен за нашите сънародници, коментира по-рано президентът Георги Първанов хода на делото в Либия.

Той присъства на панихида за Архангелова задушница - ден, в който по традиция се отдава почит на загиналите български войници по бойните полета.

Като съюзник на България Вашингтон няма да позволи въпросът с българските медици в Либия да остане неразрешен. Това заяви междувременно в интервю за "Дарик радио" зам.-помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Матю Брайза.

Искаме да видим медиците свободни и работим много усилено това да се случи, подчерта Брайза.

САЩ искали да разрешат въпроса с медиците в Либия, като използват всички възможни инструменти.

Представители на лекарски организации от Централна и Източна Европа, които за първи път организираха годишния си симпозиум в София, поискаха справедливост в делото срещу българските сестри. Това се казва в съобщение на Българския лекарски съюз (БЛС).

Те са категорични, че трябва да има положителен изход от делото за несправедливо обвинените българки и палестинския лекар.

Организациите, в които БЛС членува - Световната медицинска асоциация и Постоянният комитет на европейските лекари, активизираха всички свои структури за справедлив изход от процеса, пише в съобщението.

Участниците в 13-ия симпозиум на медицинските камари от Централна и Източна Европа ще информират правителствата в своите държави и ще поискат подкрепата им в този решаващ за делото момент.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 9 минути

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 1 час

Изграждането ѝ може да започне още тази година

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 1 час

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 10 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 10 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Свят Преди 11 часа

При въздушния удар е бил убит 56-годишен овчар, който е бил объркан с лидер на терористите

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 11 часа

76-годишен мъж също е бил ранен

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

България Преди 11 часа

На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, това са впечатляващи стойности

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Любопитно Преди 12 часа

Това ще се случи на 14 май

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 12 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 12 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

TikTok сключи договор за лицензиране на музика с Universal

TikTok сключи договор за лицензиране на музика с Universal

Свят Преди 13 часа

С това споразумение се слага край на продължилия месеци спор

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 13 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин