0
Рм музикантът Лени Кравиц записа миналата седмица в Маями антивоенна песен с участието на популярния иракски поппевец Кадим ал Сахир, съобщи Би Би Си. Парчето, озаглавено "We Want Peace" (Искаме мир), може да се свали безплатно от уебсайта на инициативата "Rock the Vote", чиято цел е да насърчава участието на младите хора в политиката. В записа на песента участват още двама музиканти от Близкия изток - палестинец и ливанец.

"We want peace/We want it/Yes, we want peace/We want it/Yes, we want peace/We want it fast", се пее в парчето, което според Кравиц не е само за Ирак. "Тя е за нашата роля като граждани на света и за това как трябва да ценим свободата и мира", обяснява той.

Кравиц е поредното име във все по-дългия списък с музиканти, които пускат протестните си песни директно в интернет, за да избегнат цензурата в US радиостанциите. Към тях се присъединиха още "Ар И Ем", "Бийсти бойс", Джон Меленкамп и бившият фронтмен на "Рейдж ъгейнст дъ машийн". Във Великобритания пример за това е бившият китарист на легендарната пънкгрупа "Клаш" Мик Джоунс, който също направи антивоенна песен - и това е първият му запис от десет години насам. "Why Do Men Fight?" е осъществена съвместно с Тони Джеймс, бивш член на "Generation X" и "Зиги зиги спутник".

Неотдавна жертва на критиките си срещу Джордж Буш станаха едни от най-големите кънтризвезди в САЩ - дамското вокално трио "Дикси чикс", които взеха порядъчен брой от тазгодишните награди "Грами". Техните песни отбелязаха 30-процентен спад в ефира на радиостанциите за кънтримузика, а по места привърженици на US президента организираха демонстративно унищожаване на компактдискове с техни записи. Причината? Вероятно изявлението на една от тях - Натали Мейнс, че "се срамува, задето президентът на САЩ е от Тексас". По-късно тя се извини на Буш, но уточни, че като майка би искала да се търси друг изход, който няма да причини жертви сред американските войници и децата.

В дните след 11 септември 2001-ва Търстън Мур от рокгрупата "Соник ют" също зае активна гражданска позиция и започна да събира малко известни статии с либерален уклон и да ги разпраща на приятелите си. Наскоро той реализира и друга от мечтите си - да има компания, която да разпространява музика безплатно. "Идеята ми хареса, защото подлудява търговците на дребно".

Заедно с Крис Хабиб, уебмастер на "Соник ют", Мур стартира свой собствен лейбъл - "Протест рекърдс" (Protest-records.com), който разпространява безплатно музика в mp3-формат чрез интернет. Засега на сайта му има осем песни, повечето от които пропагандират мира или критикуват основанията за настоящата война: на Кет Пауър, "Бийсти бойс", Стивън Смит, Юджин Чадборн и Шарън Чеслоу. "Ар И Ем", "Мъдхъни", Зак де ла Роха, "Фъгс", Крисчън Марклей и Иън Маккей също изявили желание да се присъединят със свои песни към този проект.

Мур се вдъхновил за идеята, след като чул на благотворителен концерт песента "Go Down, Congress" от китариста на "Фъгс" Стивън Тейлър, посветена на отношенията между вицепрезидента Дик Чейни и петролната компания "Халибъртън". Затова решил да даде трибуна както на известни изпълнители, така и на по-непознати имена, като уточнява, че приема всякакви протестни песни, особено ако са в по-предизвикателен и авангарден стил музика, дори инструментали.

В тази връзка списание "Ентъртейнмънт уикли" изброява още имена на звезди, които използват песните или видеоклиповете си, за да изразят антивоенна позиция - и сред тях е дори Мадона с най-новата си песен.

Герои в клипа на "Систъм ъв а даун" (освен участниците в протестните демонстрации по цял свят на 13 февруари) са анимационните Джордж Буш, Тони Блеър, Саддам Хюсеин и Осама бин Ладен. Режисьор на видеото е носителят на "Оскар" Майкъл Мур, който накъсва кадрите със статистика: "500 000 очаквани цивилни жертви" и "Пентагонът поръча 77 000 чувала за трупове". Песента е "Boom!", а клипът може да се гледа на официалния сайт на групата SystemOfADown.com или да се чуе в албума им "Steal This Album". (Повече...)

"In a World Gone Mad..." на "Бийсти бойс" може да се изтегли безплатно от сайта на групата BeastieBoys.com. "Една война в Ирак няма да реши проблемите ни - смята будистът Адам Yauch. - Резултатът ще е единствено големият брой жертви сред невинното население и американските войски. Ако наистина се стремим към своята безопасност, трябва да градим приятелства, не да бием по останалия свят."

По повод новия си сингъл "American Life" Мадона твърди, че е "за войната, не против Буш или за Ирак". Видеоклипът представлява модно ревю, което прераства в "лудост, изобразяваща катастрофалните последствия и ужаси от войната". "Като артист се надявам това да предизвика мисъл и диалог. Не очаквам всеки да се съобрази с гледната ми точка. Благодарна съм, че имам свободата да изразя тези чувства и затова уважавам страната си." Компактдискът излиза на 8 април, има го и на сайта й Madonna.com, където се предлага срещу заплащане, но само за US фенове. (Повече...)

"The Final Straw" на "Ар И Ем" може да се чуе на официалния им сайт REMhq.com. Фронтменът на групата Майкъл Стайп обяснява: "Молим се за живота на всички хора там - войските, иракските граждани, бежанците, военнопленниците, семействата на мобилизираните, невинните. Дано всички да са добре и да оцелеят."

Джордж Майкъл избра в знак на протест да запише кавър на песента на Дон Маклейн за Виетнамската война "The Grave" от 1972 г. Лирическият герой е неопитен млад войник, убит на фронта. Парчето може да се изтегли от сайта му Aegean.net. (Повече...)

Джон Меленкамп се присъединява към протестите с "On Washington" - обзор на дейността на Джордж Буш като президент още от изборния скандал през 2000 г. Песента може да се изтегли безплатно от сайта му Mellencamp.com, както и да се намери в предстоящия му албум с традиционен фолк и блус.

Британският певец и композитор Били Браг пък пее за "The Price of Oil", като не крие опасенията си, че войната в Ирак може да доведе до повече терористични атентати в САЩ и останалия свят. Песента е включена в компилацията "Peace Not War" заедно с парчета на "Чумбауамба" и Ани ДиФранко.

Ирландците от "Ю ту" също се включиха дискретно в темата с изпълнението си на церемонията по връчването на наградите "Оскар", тъй като тяхната песен от филма "Бандите на Ню Йорк" - "The Hands That Built America" (Ръцете, които построиха Америка) бе сред номинираните. Оригиналният текст:
It's early fall
There's a cloud on the New York skyline
Innocence dragged across a yellow line

бе преработен в по-актуалното:
Late in the spring
Yellow cloud on a desert skyline
Some father's son
Is it his, or is it mine?
.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 25 минути

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 30 минути

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 1 час

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 1 час

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 2 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 3 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 3 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 3 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 3 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 4 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 4 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 4 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 4 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 4 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 4 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"