0

"МВР - не просто сила, а услуга за хората", е озаглавено интервюто в "Труд" с министъра на вътрешните работи Михаил Миков. "Най-голямата ми цел е отвореност на министерството и внушаване, че не е толкова сила, колкото услуга за гражданите. За това нещо обаче трябва да минат години. То е част от процеса на девоенизацията, който започна през 2006 г.

Другата цел е технологично обновление, но тя е в рамките на средствата, които държавата и обществото може да си позволи за сектора "Сигурност". Има една цел, която е много важна за гражданите - да вярват на своята полиция", казва вътрешният министър.

"Нови експерти по делото срещу Митьо Очите", информира "Труд". Счетоводни експерти от Ямбол ще изготвят тройната съдебно-икономическа експертиза по делото с имотите на несебърския силов бос Димитър Желязков-Митьо Очите. Това се наложи поради отвод на бургаските им колеги, които заради служебната си ангажираност по други дела не можели да направят експертизата в срок. Делото бе заведено по искане на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

"Народът взе в свои ръце спасението на СДС", коментира "Сега" вотът за лидер на партията. Според автора големият въпрос на сините избиратели бе кое да победи - парите, политическият експеримент или почтеността на тези 9820 членове на СДС. 70% от тях си направиха труда да отидат до урните.

За такъв процент могат да си мечтаят онези, които са готови чудеса да направят, за да влязат в парламента. Сините сториха това без скъпоструваща кампания, без агитация от врата на врата. Последните сини мохикани бяха чинно наредени пред секционните комисии, за да гласуват. Народът взе в собствените си ръце спасението на собствената си партия. На такава гледка може да завидят и посивялата БСП, и въздесъщото ДПС.

"СДС трябва да се върне към високия морал от неговото създаване", съветва Михаил Неделчев, един от основателите на съюза. В интервю за "Новинар" той посочва, че в момента няма силен лидер, който да оглави СДС. "Не трябва да се мисли за уникална и единствена, суперярка и харизматична фигура, след като няма такава. Председателят трябва да бъде такъв, който да консолидира ръководството. Който да създаде един добър екип и да бъде добър мобилизатор", смята Неделчев.

"Преброяване на сините зайци", е коментарът в "Стандарт". Вотът за лидер показа СДС като намаляващ род, клоновете на който са във вражда, но лицемерно крият влошените си отношения от съседите. Остана без отговор най-важният въпрос - честни избори ли провежда СДС. Подозренията за интриги и изборни трикове за повече бюлетини в полза на нашия човек се натрапиха. Логично е да възникне питането - ако така се надпреварват помежду си, как ли ще се държат на национален вот за парламент.

"Трети сме в Европа по икономически ръст", отбелязва "Труд". Рекордно висок икономически растеж за третото тримесечие на т.г. отчете Националният статистически институт. В периода юли-септември ръстът на БВП у нас е бил 8,6%. Това отрежда място на България в челната тройка по икономически ръст в ЕС.

В периода юли-август БВП у нас достига 18,61 млрд. лв. Реално се е увеличило производството във всички сектори, като най-сериозен принос за ръста на икономиката има селското стопанство - 44,3% спрямо същото тримесечие на 2007 г.

Ръстът на индустрията е 2,1%, а на услугите - 6,4%. Напук на кризата инвестициите у нас не само че не са намалели, а са отбелязали ръст от 22,3% спрямо третото тримесечие на м.г. и са достигнали 5,7 млрд. лв.

"До 2013 г. търговският дефицит ще се занули", прогнозира Явор Куюмджиев, зам.-министър на икономиката и енергетиката. В интервю за "Дневник" той разяснява експортната стратегия на страната, а също каква ще бъде дейността на т.нар. агенция за подкрепа на износа БУЛТРЕЙД.

"Като административна структура тя ще бъде дирекция към Агенцията за малки и средни предприятия. На практика ще бъде консултантска организация, която ще облекчи достъпа на малките и средните предприятия на чуждите пазари. Тя ще проучва пазара за определени клиенти, ще прави структурни анализи и ще посредничи при осъществяването на контакти с чужди партньори. Всичко това ще бъде безплатно за бизнеса."

Резултатите от експортната стратегия няма да се усетят през следващата или по-следващата година. Неслучайно е определен краен срок 2013 г., когато се очаква търговският дефицит да бъде занулен.

"Не се надприказвайте с ГЕРБ, мислете за едни 2 млрд.", е анализът в "24 часа". Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и член на Висшия съвет на БСП, подчертава, че това, което ще спечели изборите през 2009 г., е случващото се в икономиката. Медийните изяви могат временно да помръднат решението на избирателя за кого да гласува. Но всеки икономически проблем променя това настроение трайно.

"Важното е БСП да осъзнае, че истинското предизвикателство е да надвием задаващата се криза. Когато икономиката тръгва в обратна посока, промишленото производство спада, а безработицата расте, е време най-после да погледнем къде са резервите.

В приходната част на бюджет 2009 са и големите резерви, и огромните рискове. Ако не се изпълни приходната част, се свива с 10% разходната. И тогава този така наречен "буфер" ще се превърне по-скоро в желязна боулинг топка, събаряща правителства по пътя си", предупреждава Кадиев.

"Разрешиха работа на 4 часа", информира "24 часа". Закъсалите фирми вече ще могат да минават на половин работно време за шест вместо за три месеца в годината, обяви вчера социалният министър Емилия Масларова. Поправката е в Кодекса на труда и се прави с цел да се помогне на работодателите да задържат работниците си въпреки кризата. За остатъка от времето държавата ще им плаща помощи.

"Съветът ми към Станишев е да разбере Брюксел", казва в интервю за "24 часа" бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен. Той е назначен през октомври от Сергей Станишев начело на консултативен борд, който да помогне на правителството да изпълни изискванията на ЕС. Вилпен проявява разбиране, че ситуацията в страната е трудна, след като ЕК замрази 220 млн. евро.

"Но ние вярваме, че България има капацитета да посрещне този проблем и изискванията на членството си в ЕС. Също така вярвам, че България вече е показала своето желание да продължи по сегашния си път. Сега трябва да помогнем на институциите и политиците ви да се интегрират", посочва Вилпен.

"Тръгнаха екопроекти с европейски пари", отбелязва "Труд". Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров даде старт на първите проекти по европейската оперативна програма "Околна среда". Вчера той подписа договори за 234 млн. лв. за изграждане на пречиствателни станции и ВиК инфраструктура с кметове от страната. Досега по приключилите три първи процедури по оперативната програма има одобрени проекти за 1,050 млрд. лв. Това са 30% от всички средства по програмата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 1 час

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 1 час

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 5 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 7 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 7 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 8 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 8 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 8 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 9 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 9 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 10 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 10 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 11 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 12 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум