Н еаполитанската пица, за каквато се смятат "Маринара" и "Маргерита", през 2004 г. получи марката STG (Specialità Tradizionale Garantita), което означава, че е гарантиран традиционен специалитет.
За да бъде оригинална, тя трябва да се приготвя с точно определени продукти и по строго определен начин. Единствено при бъркането на тестото е позволено да се използват машини.
Нарязването на топки, омесването и разпъването им трябва да става само на ръка.
Само три са вариантите на неаполитанската пица, що се отнася до съдържанието й. Първият е "Маринара", вторият е "Маргерита", а третият - "Маргерита Екстра", в която се използва биволска моцарела от областта Кампания.
Задължително правило е пицата да се пече в дървена пещ при температура 485 градуса. Изпичането продължава най-много 90 секунди.
По тестото и продуктите не трябва да има никакви изгаряния. Пицата трябва да е мека и да се огъва лесно като портфейл. Яде се веднага след изпичането.
Много от пицериите по света са основани от неаполитанци. Често те се превръщат в своеобразни италиански "посолства".
Заради големия брой италиански емигранти, Сао Паоло в Бразилия е градът, където се консумират най-много пици в света. Всеки час там опичат 12 хиляди пици, или 8 милиона на месец.
В Съединените щати е базирана най-голямата верига за пици - "Pizza Hut". Тя присъства в 86 страни по целия свят.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!