0

"Учителите не отстъпват, стачката продължава", съобщава "Труд". Протестиращите учители няма намерение да отстъпват и да спират бунта си, преговори между синдикатите и кабинета не се водят, пише изданието.

Протестиращите се събраха вчера на митинг на пл. "Независимост" в София.

Под заглавие "Стачни горещини в изборния сезон" вестникът коментира, че, макар на управляващите сега да им припарва, няма революционна обстановка, подобна на тази през зимата на 1996-1997 г., когато беше свалено правителството на Жан Виденов.

Но има друго и то не е за подценяване - България вече е в ЕС и още е с най-ниските заплати сред останалите страни-членки - учители се гърчат със средна заплата 173 евро, а в Румъния тя е 480 евро, в Македония - 225 евро, в Сърбия - 500 евро, сравнява вестникът.

"5000 учители: Вълчев, дай оставка" - под това заглавие "24 часа" съобщава за учителските протести.

Никой не слезе при протестиращите, единственият коментар от МОН беше, че стачкуващите намаляват - били 36 на сто, с 3% по-малко от предния ден, пише "24 часа". Според синдикатите протестират 82%.

"Стачката няма да ескалира, дори очаквам тя да затихне", цитира вестникът думи на министъра на образованието Даниел Вълчев във Враца.

"Учителският бунт засенчи таксиджиите", сравнява "Стандарт".

"Учители от Бургас и Шумен ще заведат граждански искове срещу премиера Сергей Станишев и министъра на образованието Даниел Вълчев за уронване на престижа на учителската професия", допълва темата "Монитор".

"Червените нямали неуспели ченгета и преуспели мутри", пише "Труд", който информира за листата на БСП за общински съветници в София, представена от лидерът на столичната организация на партията Румен Овчаров.

Водач на листата е Георги Кадиев, а сред имената в нея били и Петър Курумбашев, както и певецът Сашо Роман.

"Труд" продължава изборната тема с интервю със социолога Андрей Райчев. "Този вот ще изхвърли стария елит", прогнозира той. Райчев сравнява ситуацията с тази през 2001 г., когато с появата на Симеон Сакскобургготски и на НДСВ в ръководството на страната "нахлу цял нов слой хора".

Тогава за пръв път си казахме - елитът на прехода става преходен, днес ще допълним - този елит си заминава, посочва той. Социологът отбелязва като други специфики на предстоящите избори окончателното разпадане на класическия двуполюсен модел, както и новото прегрупиране на групи по интереси, т.е. коалициите по места се съставяли не толкова на идейно-политическа основа, колкото на практична.

"Три сценария за София", прогнозира от първа страница "Монитор". Според социолози първата възможност била Бойко Борисов да спечели още на първи тур, втората - да отиде на балотаж с Бриго Аспарухов и да го победи, а третият вариант - да се състезава на балотажа с някой от другите кандидати.

"24 часа" също помества коментари на социолози във връзка с местните избори. Най-категорични са социолозите в прогнозите кой ще спечели в надпреварата за София и Пловдив - градоначалниците, зад които стои ГЕРБ, пише вестникът.

В столицата обаче вероятно ще има балотаж, а в Пловдив вероятността това да се случи е по-малка. Социолозите прогнозират трети мандат за Кирил Йорданов във Варна.

Битките за кметския стол ще са оспорвани в Бургас и Русе. ГЕРБ вероятно ще изпревари БСП по брой общински съветници в цялата стана, макар спадът в червените редици да е спрял, обобщава вестникът.

Някои от социолозите смятат, че дългата бюлетина ще затрудни гласоподавателите и това ще се отрази на броя на недействителните бюлетини.

"Бюлетините няма да са чаршафи. Най-много хавлиени кърпи", е озаглавено интервю в "24 часа" с Мая Манолова, един от авторите на закона за местния вот, и говорителя на ЦИК Александър Александров.

Може би беше подценена колосалната активност на предстоящите избори от много партии и партийки, коментира Манолова. Александров обяснява, че ще се намери техническо решение бюлетината да е достатъчно прегледна и използваема.

"Влизаме в "Гинес" с бюлетината", пише "168 часа". Вестникът изчислява, че бюлетината в Русе например ще е към 1,80 метра.

"Все по-солени избори", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Според изданието, освен че дългата бюлетина може да затрудни някои от избирателите и даже да ги откаже от гласуването, има проблем и с отпечатването на бюлетините.

Оказва се, че много малко печатници в страната могат да отпечатат бюлетини с дължина над 1 м, а това означава, че монополистите ще си напълнят гушите, смята авторът.

В друг материал "Сега" коментира декларациите за лоялност, подписани от кандидатите на ГЕРБ. Любопитен е текстът, според който ГЕРБ ще огласява факти и данни за личността на евентуални отцепници, това мирише на милиционерщина от километри, пише изданието.

Очаква се днес парламентът да попълни своята квота от 11 членове в 25-членния Висш съдебен съвет, информират вестниците. "Петър Стоянов, председател на Военния съд във Варна, и съдийката от Софийския градски съд Светла Данова са две от кандидатурите на БСП за членове на ВСС", съобщава "Труд".

Останалите кандидатури на левицата са Мая Кипринска, Марияна Дундова и Елена Стоянова. Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски лично одобрил председателя на ПГ на НДСВ Анелия Мингова за член на ВСС. Той застанал и зад съдията във Военно-апелативния съд Стойко Стоев, и председателя на фирменото отделение в СГС Костадинка Наумова.

Според "Дневник" освен Димов, фаворитите на движението били и съдия Иван Димов и председателят на СГС Светлин Михайлов. Движението щяло да излъчи трима представители - колкото НДСВ.

"Глобиха с 50 563 лв. депутати "скатавки", пише "Труд". Такава била сумата на глобите на депутатите с неизвинени отсъствия от декември 2006 г. до началото на лятната си ваканция тази година.

Санкциите заради "бягства" от комисии за същия период са 27 099,25 лева. Както винаги досега, най-глобяваният депутат е лидерът на ДПС Ахмед Доган - той има 88 неизвинени отсъствия, пише вестникът.

Доган обаче бил и сред депутатите, които не мамят и не оставят картата си на колеги да гласуват с нея.

Все пак има и прилежни депутати - от 240 избраници 66 са без неизвинени отсъствия, коментира изданието. Пример дава ръководството на Народното събрание - никога не са липсвали председателят на парламента Георги Пирински (БСП) и заместниците му Камелия Касабова (НДСВ), Юнал Лютфи (ДПС), Петър Берон (независим), Филип Димитров (СДС), Анастасия Мозер (БНС).

Вестникът подрежда класация топ 5 на "кръшкачите", в която, освен Доган, влизат Волен Сидеров, Александър Праматарски, Васил Иванов-Лучано и Соломон Паси.

"Чуждият бизнес пита колко е данък "Корупция" в България", казва пред "Сега" изпълнителният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Диана Ковачева.

От 5 г. насам индексът на прозрачност на България не се подобрява, коментира тя. Ковачева сравнява положението с Румъния, където по думите й корупционният индекс е лош, но за една година там са се случили големи промени.

"ЕС иска "данък център" в големите градове", пише от първа страница "Сега".

Еврокомисията препоръчва да се въведат такси за преминаването през централните градски части на всички европейски държави. Така автомобилното движение ще се изтласка в покрайнините, което ще намали задръстванията и замърсяването на въздуха.

Това било записано в документа "На път към нова култура на градската мобилност", одобрен от ЕК преди ден. Вестникът информира, че в София вече има внесена наредба за платен достъп.

Европейската комисия одобри искането на България и увеличи квотата на краве мляко за преработка със 167 000 т, съобщава "Труд", като цитира Цветан Димитров, директор в агроведомството. С увеличението квотата става 889 хил. т.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 47 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 51 минути

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 1 час

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 1 час

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 4 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 4 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва