0

С лед кратко боледуване на 58-годишна възраст почина директорът на Театър 199 Валентин Стойчев.

Под негово ръководството най-малкият софийски театър стана притегателен център за много от най-известните български актьори, режисьори и млади творци.

Валентин Стойчев е работил в Драматичния театър в Перник, Народния театър "Иван Вазов", Съюза на артистите, в киноцентъра "Бояна" и Младежкия театър "Николай Бинев". От 1991 г. е директор на Театър 199. Роден е на 19 декември 1948 г. в Русе. Завършил е машинно инженерство и след това театрознание в НАТФИЗ.

Стойчев е признат за един от най-добрите театрални мениджъри у нас. Първият носител е на наградата "Икар" на Съюза на артистите за най-успешен театрален сезон.

"Най-добре ще бъде, ако един театър въобще не работи - така няма да харчи нито ток, нито парно, ще си раздава смешни заплати и няма да иска разрешение от министерството да получава парите си", казва Стойчев в дискусия около финансирането на театрите в България.

Логичните му мотиви са, че много от театрите не могат да оперират със собствените си средства - било субсидия, било приходи от билети, преди да бъдат захранени техните сметки.

Оказва се, че колкото и добре да функционира даден театър, колкото и приходи от качествени постановки, участия в международни фестивали и награди да получава, така или иначе те не са негови.

Защото 90 на сто от българските театри са държавни, следователно - парите им също. Затова според Валентин Стойчев тази система няма нищо общо с изкуството и се превръща в твърде неприятен инструмент за пренасочване и запушване на дупки в разни дейности на културното министерство.

Според него "единственият начин да се измъкнем от тази ситуация е да излезем от прякото бюджетно финансиране чрез целеви субсидии от Министерството на финансите".

Въпреки трудностите, през 2000 г. Стойчев успя да привлече отдавна живеещия в САЩ режисьор Младен Киселов за постановката "Есенна соната". Кастингът събра рекорден за тогава брой актьори - 348.

Шест години по-късно Киселов реализира и пиесата "Веселите Разплюеви дни", превърнала се в събитието на годината, още по-време на кастинга на актьорите. Проектът спечели четири награди "Аскеер".

Рекордно кратък беше ремонтът на Театър 199 миналата година. Обновяването продължи само 90 дни, сцената беше разширена с почти два метра, а салонът стана много по-комфортен. Местата вече не са 199, а са 30 по-малко, но това е за сметка на удобството за актьори и зрители.

199 е първият държавен театър без собствена трупа в България. "Нестандартни сме. Определят ни като най-ефективния и рационален театър.", каза преди време Стойчев и през годините това твърдение се доказва многократно.

Публиката на театъра е предимно от млади хора - около 32-33 години. Благодарение на него и на малкия екип през юни 1995 г. "българският Бродуей" се сдоби с първата си Алея на славата с десетки циментовите отливки на длани и стъпала на редица наши прочути актьори.

Един от първите, дали своите отпечатъци за алеята, е днешният министър на културата Стефан Данаилов.

Сред режисьорите, предизвикали завиден интерес с постановките си на сцената на 199, са Явор Гърдев с "Пиесата за бебето", Мариус Куркински с "Рибарят и неговата душа", Съни Сънински с "Duende".

Валентин Стойчев е свързан и с още една нестандартна идея. През 2001 г., заедно с фондация "Отворено общество", се реализира проект за борба срещу насилието над жени.

Акцията "Раздрана тишина", обявена по повод Световния ден срещу насилието - 25 ноември, включваше представления на "Монолози за вагината" от Ева Енслър в 15 градове из страната.

При винаги пълен салон продължава да се играе този спектакъл, за който Стойчев пое личен риск, като повери през 2000 г. постановктата на скандалния тектст на Галин Стоев и привлече в ролите Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова.

Целта беше хората на изкуството да привлекат вниманието на неправителствени организации, медии, лекари, полиция и законодателни органи за решаване на проблема. И театърът го постигна.

За последен път името на Валентин Стойчев беше споменато заради актьора Владимир Карамазов - водещ на втория сезон на "Сървайвър". Заради тв шоуто "младият Ален Делон" замина за Бахамите с екипа на Би Ти Ви, където са започнали снимките.

Като "пропусна" да се яви на насрочено представление в 199, той си навлече гнева на ръководителя на театъра.

Поклонението ще се състои в сряда, 18 юли, от 10,30 ч. в театъра, а опелото - от 13,00 - в църквата "Св. Седмочисленици".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@