0
Оу уването между хора и сгради и опазването на природата са ключовите направления, в които се развива строителството на интелигентните постройки. Високите технологии, предвидени в проектите, налагат въвеждането на ново понятие ? кибертектура, с което да се обозначава проектирането на новото поколение технологични съоръжения

“Сградите на 21-ви век ще бъдат различни от тези на 20-ти век. Те ще са изградени не само бетон, стомана и стъкло, но и от невидимата материя на технологии, мултимедия, интелигентност и интерактивност. Това ще доведе до необходимостта от нова форма на архитектурата – а именно кибертектура.” Така започва предствянето на един от впечатляващите проекти на компанията James Law Cybertecture International. Основателят и Джеймс Лоу (James Law), роден в Хонг Конг и отраснал във Великобритания, изнася лекции на тема кибертектура по цял свят.

Проектите на това ново направление на архитектурата се отличават от традиционните в няколко основни насоки – първо реализацията им е свързана с използването на иновативни материали и технологии, второ - основен стремеж е оптимизирането на възможности за индивидуално модифициране на условията за живот от страна на обитателите, като това достига до степен, която може да бъде определена като “общуване” между човек и сграда, и трето, но не и по важност, е вниманието към проблемите, свързани с околната среда – някои от проектите предвиждат не само опазването и чрез използване на алтернативни източници на енергия, рециклиране и засаждане на големи площи с растителност, но и подпомагането на природата, например чрез новаторски системи за пречистване на замърсения с вредни газове въздух. Тези важни тенденции във високотехнологичното строителство на интелигентни сгради намират отражение и в проектите, които представяме в тази статия.

“Кибертектурното яйце”

Това е един от проектите на компанията James Law Cybertecture International - уникална офис сграда с формата на огрмно яйце. Тя е предназначена за столицата на Индия – Бомбай и според авторите и съчетава “традиционна архитектура, дизайн в синхрон с околната среда, интелигентни системи и новаторски инжинеринг”.

 

Кибертектурното яйце е наклонено под ъгъл, за да създава по-въздействаща визуална представа, както и за да се редуцира топлината от слънчевите лъчи


Концепцията е вдъхновена от възприятието за света като екосистема, която позволява на живота да еволюира. Тази цел трябва да бъде постигната чрез осигуряването на отлично място за работа, състоящо се в създадване на нова кибертектурна екосистема за служителите в сградата. Символичната планета, обвързана с идеята за оптимистична визия по отношение на бъдещето, предствалява постройка на 13 нива с площ от 32 хил. кв. м. Сградата е наклонена под ъгъл, за да създава по-въздействаща визуална представа, както и за да се редуцира топлината от слънчевите лъчи. Голяма градина на върха на постройката също ще смекчава температурите чрез използването на естествена растителност.

Проектът предвижда инсталирането на соларни фотогалванични панели и вятърни турбини на покрива на Кибертектурното яйце, които да генерират електричество. Опазването на водните ресурси ще бъде постигнато чрез система за рециклиране на вече употрбяваната за неиндустриални цели вода, която ще бъде използвана за нуждите на напояването и озеленяването.

Една от основните идеи на кибертектурата - създаването на пространство за живеене и работа, предоставящо възможност за индивидуални настройки и модификации, фокусирани върху преживяванията – е отразена и при проектирането на тази сграда, развиваща концепцията за “кибертектурно здраве”. Интерактивни съоръжения ще осъществяват мониторинг на показатели за здравословното състояние на обитателите като например кръвно налягане и тегло. Продължение на фокуса върху здравето и положителните емоции е възможността обитателите да избират предпочитаната гледка - вриртуални пейзажи в реално време.

Планира се сградата да бъде построена до края на 2010 г.

Pixel Tower

Това е осемнайсет ежната кула – отново проект на James Law Cybertecture Int. Фасадата на жилищната сграда е вдъхновена от танца на мехурчетата в чаша шампанско, обясняват от архитектурното ателие. Проектът е предназначен за крайбрежието на Дубай (Обединени арабски емирства). Специалистите използват специални технологии и стратегическа геометрия за отворите на фасадата, като целта е да бъде минимизирано влиянието на слънчевите лъчи върху южната страна на постройката и да се използва оптимално пейзажът с гледка към Персийския залив на север.

 

Стратегическата геометрия за отворите на фасадата на Pixel Tower, минимизира влиянието на слънчевите лъчи върху южната страна на постройката


Сградата ще разполага със собствена комуникационна система с високоскоростна безжична Интернет връзка и видеокамери, така че обитателите да могат да наблюдават своите жилища и да контролират всички устройства в тях, без значение в коя точка на света се намират, като използват мобилния си телефон или компютър. Всеки апартамент ще разполага с най-новите технологии за индивидуални настройки и дистанцонно управление на уредите.

Планира се проектът да бъде завършен през 2010 г.

Динамични здания

James Law пропагандират нова визия за това как ще си взаимодействаме със сградите в бъдеще. Компанията се стреми да проектира така, че обитателите да могат да контролират заобикалящата ги среда по подобен начин, по който днес използваме преносимите технологии. Понятието “недвижимо имущество” също е поставено под въпрос. Компанията проектира сгради, променящи формата си във времето. Такава е и кулата, наречена Shuffle Tower, която представлява микс от жилищна, офис и търговска част.

Трите ключови елемента на сградата са разположени по такъв начин, че да образуват постройка с променящ се вид. Най-горната част предствалява 129 метрова жилищна сграда, а средната - 69 метров офис център. Двата елемента с гледка към океана имат общо 35 етажа. Най-доланата част е предвидена за търговски център. Между елементите има открити нива с висящи градини. В проекта е предвиден бавно въртящ се механизъм, чрез който да се променя ъгълът между офис сградадата и жилищната кула, така че през различните сезони хората да се наслаждават на разнообразна гледна точка към океана.

 

Трите ключови елемента на Shuffle Tower са разположени по такъв начин, че да образуват постройка с променящ се вид.


Проектът е предвиден за дубайското крайбрежие и трябва да бъде изпълнен през 2009 г.

Когато става дума за движещи се сгради трябва да споменем и италианския архитект от израелски произход Дейвид Фишер (David Fisher), проектирал динамичен небостъргач за Дубай. Всеки от 68-те етажа представлява отделен въртящ се на 360 гардуса слой, прикрепен към централната част, като електичеството за задвижването се осигурява от вятърни турбини, монтирани между нивата. По този начин се постига постоянно променящата се форма на кулата, като скоростта и посоката на движение за последните пет етажа на небостъргача могат да се задават с гласови комади, а за останалите – чрез програмиране от страна на специалист.

 

Динамичният небостъргач проектиран от Дейвид Фишер

 

“Днес животът ни е толкова динамичен - пространството, което обитаваме също би трябвало да отразява това”, коментира замисъла си д-р Фишер.

“Водна лилия”

Голям интерес предизвиква и проектът за екополис на белгийския архитект Вансан Калебо (Vincent Callebaut). Решението е ориентирано към подслоняване на вълната от пострадали, която може да възникне в следствие на глобалното затопляне. Климатичните промени и покачването на нивото на световния океан вече са факти, доказани от учените и в тази връзка проектът, наречен “Водна лилия” (The Lilypad), може да се окаже от съществено значение. Той комбинира екологични и технологични решения и представлява нова концепция за напълно самостоятелно осигуряващ нужните си ресурси плуващ град. Името подсказва, че биомимикрията е вдъхновила дизайна на съоръжението. Причина за избора на цвета на водната лилия е стабилността, тъй като плуващите констукции трябва да могат да устоят на бури и в открито море.

 

“Водните лилии” са проектирани да плуват както в близост до крайбрежието, така и навътре в океана – от екватора до северните морета.

 

Екополисът не само ще произвежда необходимата за собствените си нужди енергия, но ще е способен да пречиства въздуха. С помощта на двойното покритие на плавателния съд, изградено от полиестерни влакна обвити със слой от титаниев диоксид, под въздействието на ултравиолетовите лъчи ще се абсорбира атмосферното замърсяване и вредните газове ще бъдат преработвани.

Плуващите градове ще могат да спасят приблизително 50 хиляди души. Създаденият от пейзаж, състоящ се от изкуствена лагуна и три възвишения, ще осигурява разнообразна околна среда за обитателите. Планира се флората и фауната да се развиват около тази лагуна, в която ще се събира и пречиства дъждовна вода. Чрез нея се осигурява природното равновесие на островния град. Предназначението на всяко от трите възвишения, разделяни от три пристанища, ще бъде съответно част с офиси, с магазини и за забавления. Основната цел на проекта е създаването на хармонично съжителство между природата и човека.

Проектът е далеч от своята реализация, но той може да се окаже много ценен в бъдеще. Керативни решения като това могат да насочат световното внимане към търсене на отговори по отношение на проблема с климатичните промени.

 



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 53 минути

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 1 час

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 5 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 5 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 5 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 6 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 6 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 6 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 7 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 7 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 7 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 7 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 8 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба