0

В ъоръжените нападатели в Мумбай, които убиха най-малко 195 души, са искали да влязат в историята с индийска версия на 11 септември. Те са били вдъхновени и от атентата срещу хотел "Мариот" в Исламабад през септември, пише Ройтерс, като се позовава на местни медии.

Терористите са планирали акцията си до най-малкия детайл, имали са информация за хотелите "Тадж Махал" и "Трайдънт-Оберой", преминали са подготовка, подобна на тази на индийските командоси, и дори са носели в раниците си провизии като изсушени плодове.

Очевидно са планирали операциите им да продължат доста дълго време, отбелязва Ройтерс. Раниците им са били претъпкани с муниции - 6-7 пълнителя с по 50 патрона всеки и гранати.

Нападателите са използвали усъвършенствана екипировка и джипиес, мобилни и сателитни телефони за комуникация, поддържали са постоянен контакт с чужда държава.

Залавянето на един от терористите - 21-годишният Азам Амир Касаб от Пакистан, който говори свободно английски език, хвърля светлина върху плановете им - или поне един от тях - да се сринат до основи двата хотела, символи на икономическа мощ.

Според местни вестници Касаб признал, че е член на ислямската радикална групировка "Лашкар е тайба" (Легиони на правоверните) в Пакистан, но организацията отрече участие в атентатите в Мумбай.

Азам казал, че се бил обучавал да борави с огнестрелно оръжие и взривни вещества заедно с няколко от другите нападатели в две ислямистки бази в Пакистан. Първият курс продължил три месеца, а във втория лагер били отработвани методи за морски десант.

Показвани били видеозаписи с различни участъци от крайбрежието на Мумбай и местата, където било планирано да бъдат нанесени терористичните удари. Бойците били инструктирани

да стрелят по всеки, за да има максимален брой жертви

Действайки по предварително разработения план, екстремистите се отправили по море от Карачи към крайбрежния щат Гуджарат. Там използвали за по-нататъшното си придвижване индийски траулер.

Четирима членове от екипажа му бяха открити по-късно мъртви в морето, а един - убит в лодката, изоставена от похитителите на брега на Мумбайския залив. Групата извършила десант с надуваеми лодки с оръжие и боеприпаси в сряда вечерта.

Нападателите имали със себе си голямо количество хексоген, достатъчно да се превърне сравнително голяма сграда в развалини.

"Бяха редовни войници или са преминали продължително обучение за командоси - действаха така, както биха действали индийските командоси", заявява индийски командос, цитиран от "Хиндустан таймс".

В петък индийският външен министър Пранаб Мукерджи каза пред репортери, че според доказателствата някои елементи в Исламабад са отговори за терористичните нападения, припомня АП. Пакистанската държава обеща да помогне на разследването.

Пакистанският президент Асиф Али Зардари заяви днес по телевизия Си Ен Ен, че ако му бъдат представени доказателства за участие на пакистански граждани или пакистански групи в атаките, ще предприеме незабавни действия, съобщи Ройтерс.

Осем от ислямските екстремисти, които нападнаха в сряда няколко обекта в Мумбай, са проникнали в града месец преди атаката, съобщиха източници от индийското разузнаване, цитирани от Франс прес.

Осмината наели къща, представили се за малайзийски студенти и извършили разузнавателни мисии. Други от нападателите складирали оръжие и муниции, включително в един от нападнатите луксозни хотели. Към първия екип в сряда вечерта се присъединила втора група, пристигнала в Мумбай по море.

В Делхи премиерът Манмохан Сингх се срещна с представители на армията и разузнаването, за да получи подробен доклад за терористичните атаки. Премиерът настоява да бъдат предприети действия за предотвратяване на нови нападения.

Възможно е седем от терористите в Мумбай да са били британски граждани

от пакистански произход , съобщава обаче в. "Дейли мейл"". Според силите за сигурност в кървавия атентат са участвали 40 терористи, като не е изключено сред тях да е имало и британски граждани, най-вероятно от Йоркшир.

В. "Дейли мирър" пък уточнява, че според неговото разследване те били от Лийдс, Брадфърд и Хартпул. Според кореспондента на вестника в Мумбай единият от терористите, намерен убит на 17-ия етаж на хотел "Оберой", е имал британски паспорт.

Подобни опасения изрази и германската депутатка от Европейския парламент Ерика Ман, която говори за "европейско измерение" на атентатите и за вероятността за участие на европейци.

Според информация от досегашния ход на разследването почеркът наподобява лондонския модел на терористичните актове от 2005 г., когато загинаха 52 души. Те бяха извършени от британски граждани от пакистански произход, обучавани в терористични лагери в Пакистан.

Дори разследващите споменават, че имат основания да подозират, че нападателите са свързани с Рашид Рауф от Бирмингам. Той е една от водещите фигури в заговора за взривяване на самолети на лондонското летище "Хитроу".

Силите са сигурност предполагат, че терористичните акции може да са акция на отмъщение за смъртта на Рауф, който бе убит миналата седмица при едно от зачестилите напоследък американски ракетни нападения срещу позиции на терористите по границата между Афганистан и Пакистан в провинция Вазиристан.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Работник загина, докато разтоварва микробус

Работник загина, докато разтоварва микробус

България Преди 2 минути

При повдигане товарът от 1 тон се наклонил

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

България Преди 13 минути

Извършва се проверка от полицията

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 44 минути

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 58 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 3 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той