0

"Оставките в МВР продължават", е челното заглавие на "Дума". Вестникът информира, че от вътрешното ведомство си тръгват шефът на Националната служба "Полиция" главен комисар Веселин Петров и бившият главен секретар на МВР Валентин Петров, който напуска окончателно структурата на МВР. "Отивам си унизен. Като всички шефове в МВР", казва в интервю за "Труд" Веселин Петров, шеф на Национална служба "Полиция" в оставка. Ръководството на МВР не се допитва до мен, именно затова си подадох оставката, защо да бъде фигурант, обяснява Петров. Според него скандалите в МВР се правят от непрофесионалисти, които се тупат в гърдите, че са професионалисти.

"Няма нищо драматично в оставките на висшите полицаи, и двамата висши полицаи са дали достатъчно много на системата на МВР през годините, но имат и право на свободен избор, в системата има достатъчно хора, които да заемат овакантените места", е коментарът на вътрешния министър Михаил Миков, цитиран от "Стандарт".

Вестникът акцентира върху предстоящите реформи, които ще бъдат предприети в МВР. "Михаил Миков прави разследваща полиция", информира изданието. Идеята е разследващите полицаи да извършват неотложните разследващи функции, докато дознателите поемат местопрестъплението. Днес Миков ще представи пред депутатите промени в закона за МВР.

"Трябва да има осъдени от всички етажи на властта", коментира пред "Труд" председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов. От над 1200 сигнала до комисията, около 330 сме внесли в прокуратурата, информира той.

Най-много сигнали засягат съдебната система - 220, над 180 - местната власт, 143 са свързани с дейността на изпълнителната власт, а 101 - с търговски дружества. Великов обяснява най-важните моменти от внесения законопроект за лобизма.

В него се предвиждат три задължителни регистъра на лобистите - към Народното събрание, изпълнителната и местната власт. Лобисти могат да бъдат търговци, български и чуждестранни юридически лица с нестопанска цел, както и хора, за които лобизмът е професия.

"Време е да се фокусираме върху хората, които прилагат закона", коментира пред "Дневник" главният съдебен инспектор Ана Караиванова. Състоянието, до което е доведена съдебната власт, е плод на дългогодишното воюване всеки срещу всеки, а вкупом - срещу останалите власти, отбелязва тя.


"Мутрите са порода, чужда на нацията ни", коментира в материал в "Труд" професорът по криминология Байчо Панев. Според него всъщност нацията ненавижда мутрите и тази порода битува благодарение на отслабената обществена съпротива и особено на недъзите в работата на държавните институции.

"Таксите за университет доближават 1000 лева", е челното заглавие на "Сега". И през учебната 2008-2009 г. най-скъпо остава следването в медицинските специалности, а най-голямо е увеличението на таксите за студентите по изкуствата. "Студентски такси скачат двойно", пише от първа страница и "Труд".


Акцентът в "Новинар" е обсъжданата от СУ "Св. Климент Охридски" идея да се кандидатства в университета през цялата година, а не както е сега - кампанийно.


"Матури ли? Spox ve!Np", е озаглавен анализ в "24 часа" с автор журналистката Велислава Дърева. "Spox ve!Np" е "Спокойно бе, няма проблеми!" на т.нар. език на sms-ите, които си разменят учениците. Според автора матурите ще бъдат оценявани не според предварително обмислени изисквания, а според самодейни правила.

Задължително е най-после да имаме закон за защита на българския език, коментира Дърева. Не от попълзновенията на глобализацията, а от пълчищата неграмотници и полуграмотници, самовлюбени невежи и самонадеяни пудри, които извират от училището и университета, от политиката и медиите, които ни налагат своите бездарни и безотговорни критерии и унищожават цяла цивилизация, която е Кирило-Методиевата, пише тя.


35 на сто от българите искат кандидатите ни за депутати да се определят чрез предварителен вот сред членовете на партията, сочи национално проучване на НЦИОМ, направено по поръка на "Стандарт".

Централата в София да спуска имената на кандидатските листи има 4 процента подкрепа.Данните потвърждавали предпочитанията на избирателите към мажоритарен вот. Вестникът коментира и идеята на тройната коалиция за 6 процентова бариера за влизане в парламента и пише, че такова предложение едва ли ще мине, тъй като депутатите, независимо кой управлява и кой е в опозиция, никога не гласува за нещо, което в бъдеще може да се обърне срещу тях.


"Паметник на срама от политиците", предлага в свой коментар "Сега" по повод идея на депутат от ДПС по време на годишнината от т.нар. майски събития - да има паметник на срама като извинение за възродителния процес. Трябва да има паметник на срама от българските политици -за толкова време те така и не спряха да подръпват етническата и националистическата струна, коментира изданието.

"Търсим българи-колонисти за обезлюдените ни райони", казва пред "Сега" главният секретар на агенцията за българите в чужбина Стефан Николов.Има огромен жилищен фонд по селата и малките общини, който е свободен и не представлява проблем да бъде реновиран и използван от тези хора, обяснява той.

Акцизите на безоловния бензин и дизела няма да се повишават през следващите 2 г., съобщава "Труд", като цитира заместник-министъра на финансите Кирил Желев след среща във връзка с протестите на превозвачи заради скъпото дизелово гориво.

Министерството на икономиката и енергетиката ще започне консултации с Европейската комисия за намаляване и на сегашните ставки. "Има ли спекула при рязкото поскъпване на горивата?", анализира "Сега" в приложението "Наблюдател".

След като цените на горивата в България вече са по-високи от тези в далеч по-богати страни като Люксембург, Ирландия, Швейцария и Испания , въпросът е какво може да се направи, за да се овладее поскъпването, коментира авторът. Според него едно е сигурно - в България няма да дочакаме сваляне на акциза.


"Кризата с превозите ще надуе цените", извежда "Стандарт" в заглавие от изявление на транспортния министър Петър Мутафчиев за медиите, което вестникът публикува като интервю. Мутафчиев обяснява основният проблем на превозвачите - от една страна цените на транспортната услуга не могат да растат заради насищане на пазара, а от друга скокът на горивата изяжда печалбите. Държавата взе мерки, но и самият бизнес трябва да предприеме такива, за да гарантира своята конкурентноспособност, отбелязва той.


Според "Сега" правителството ще избира между три възможности при решаване съдбата на фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Вариантите били фондът да остане на подчинение на финансовото, регионалното и транспортното министерство, да мине към транспортното ведомство или отново да стане Изпълнителна агенция "Пътища".


"Догодина в държавния бюджет ще бъдат заложени средства за доизграждане на автомагистрала "Тракия", съобщава "Класа", като цитира премиера Сергей Станишев. Вариантите за държавно финансиране на строителството на "Тракия" били с пари от бюджетния излишък, от резерва за структурни проекти или от връщането на иракския дълг.

"Годината на българския турист се очертава в чужбина", пише от първа страница "Дневник". Ранни записвания за ваканции в чужбина, силен интерес към курорти в съседните държави и прогнози, че все повече българи ще прекарат лятото зад граница съпътстват официалното начало на туристическия сезон днес, коментира изданието.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева трескаво търси вариант да спази изискването на Брюксел за "черен списък" на фирми, за които има съмнение, че злоупотребяват с евросредства, пише "Сега". Единствената възможност за това е промяна в законодателството, научил вестникът от източник от правителството. Най-вероятно промяната щяла засегне закона за административните наказания и нарушения. В него са предвидени три наказания - обществено порицание, глоба и временно отстраняване от упражняване на дадена професия, но би могло да се добави и включване в "черен" списък, пише "Сега", като се позовава на юристи. "

Плугчиева трябва да провери касите на комуникационните стратегии", заявява пред "Класа" евродепутатът от левицата Илияна Йотова. Важна е работата и с чуждите медии, защото образът на България не е добър, отбелязва тя. Йотова отбелязва, че работата на Плугчиева се усложнява, защото наред с критиките трябва да се преодолее и недоверието на участниците по усвояването на фондовете - както общините, така и предприемачите.

Според евродепутата от ГЕРБ Румяна Желева "Липсва концепция как да усвояваме европарите". Измина повече от година от европейското ни членство, в която ние всъщност нищо не направихме, освен че пострада репутацията на страната, смята Желева.


"Страната ни е най-войнствена в ЕС", информира "Труд". Според класация на "Глобалния индекс за мир" България се нарежда на 57-мо място от общо 140 държави по миролюбивост. Най-миролюбива е Исландия, а на последно място е Ирак. Други страни-членки на ЕС са на по-предни позиции от България, сравнява вестникът.

Съставителите на класацията я подреждат според 24 критерия, сред които отношенията на дадена държава със съседите й, търговията й с оръжие, разполагането на войски зад граница.

"Туристическа телевизия да рекламира България" - с такова заглавие "Класа" информира за една от идеите, оповестена по време на Четвъртата световна среща на българските медии в Мадрид, организирана от БТА. Форумът беше закрит вчера.


"Ще надскочим оскарите, там остана само блясък", заявяват пред "24 часа" Милен Миланов, председател на фондация "А'Аскеер" и режисьорът на шоуто Диана Добрева. Няма друго културно предаване с такъв рейтинг, отбелязват те.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 1 час

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 2 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 4 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 6 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 7 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 7 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 7 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 8 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 8 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 8 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 8 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 9 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 9 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 9 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 9 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители