0

П очти всички ежедневници излизат със снимка на първа страница на шестима министри около трапеза, отрупана с пилешки деликатеси. С акцията министрите Орешарски,  Петканов, Кабил, Гайдарски, Масларова и Овчаров доказали, че не се страхуват от птичи грип.

Под заглавие "Властта имунизирана от срам и птичи грип", в. "Новинар" пише: Няколко министри изядоха вчера толкова печени пилета и пилешки деликатеси, с които едно средно голямо българско село щеше да изкара тежката зима.

"Монитор" цитира Надежда Михайлова, бивш лидер на СДС, която заподозряла десните лидери, че с бездействието си работят за преизбирането на Георги Първанов. "Десницата трудно ще излъчи обща кандидатура за президентските избори, защото не виждам подобна воля у лидерите й" заявява тя.

ДСБ и СДС засекретиха преговорите около кандидатурата си за вота през ноември, посочва още изданието. За противоречията в СДС пише и "Стандарт".

"Труд" е категоричен, че лидерите на СДС и ДСБ Петър Стоянов и Иван Костов не са разговаряли дори по телефона за общия кандидат-президент на десницата.

В същото време "Новинар" пише, че от ДСБ обмисляли варианта заместникът на Иван Костов - Екатерина Михайлова и главният секретар на БЗНС-Народен съюз Анастасия Мозер да са кандидатпрезидентската двойка на десните за изборите есента. Идеята още била в начален етап, уточнява изданието.

"Дневник" пише, че в НДСВ за сега не искат втори мандат за Георги Първанов, а според "Стандарт" в НДСВ се води война по темата. Жълти не искат царя за кандидат, питат низините кого да номинират, пише всекидневникът.

С уговорката, че е рано да се говори за президентските избори зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров коментира пред "Труд", че Симеон Сакскобургготски може да преглътне загуба на такива избори. Досега обаче лидерът на жълтата партия не се е ангажирал по този въпрос. "Вървят
разговори, сондажи, общото мнение е, че трябва да имаме позиция по въпроса след месец-два" казва Свинаров.

Той коментира още и избора на главен прокурор, като заявява, че е смутен от липсата на алтернативен кандидат за обвинител номер едно.

"Монитор" съобщава, че в дарителската кампания на Гражданското сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия са събрани близо 500 000 лв. за заразените либийски деца. Даренията са под формата на финанси, медикаменти и консумативи, съобщил председателят на сдружението и кмет на Пловдив д-р Иван Чомаков.

Интервю със световноизвестната Силви Вартан публикува "24 часа". Тя разказва за спомените си от детството, както и какво прави сега за спасяването на българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия.

Силви Вартан коментира, че за съжаление родителите на заразените със СПИН деца в Либия са били накарани да вярват, че вината за това е на сестрите. Тези нещастни хора са също жертви, защото децата им умряха или
умират, но това са две съвсем различни неща, казва певицата. "За жалост либийското правителство смесва нещата, за да разбърка картите" - изтъква още тя.

Според нея сега се създава усещането, че българските сестри са заложници и това е недопустимо.

"Ключът за Европа е в главния прокурор" пише "Сега". Вестникът цитира зам.-председателя на Европейската комисия Франко Фратини, според когото един от ключовете за успеха на България по пътя към ЕС е в главния прокурор.

При посещението си в страната Фратини е определил избора на нов главен обвинител като едно от положителните неща, които са се случили през
последните месеци в областта на правосъдието и вътрешния ред. Отбелязва се, че той е похвалил министрите на вътрешните работи и на правосъдието, които за първи път му предоставили документи с конкретни резултати от борбата с организираната престъпност, трафика на хора и наркотици.

"Пакетът от предложения за поправки в конституцията е много добър. Парламентът ви не трябва да отхвърля нито една от тях, особено тази за ограничаване на имунитета на депутатите" са думите на Франко Фратини, цитирани в "Труд".

Вестникът информира, че на 20 февруари започва нова проверка от ЕС за
борбата срещу корупцията и мафията. На 3 фувруари ще е първото гласуване на промените в конституцията.

"Дума" добавя, че в петък комисията за промени в основния закон ще изслуша позицията на висшите магистрати относно измененията.

По повод тези промени е интервюто в "Дневник" с Борислав Ралчев, депутат от НДСВ и член на комисията за изменение на конституцията. Според него имунитетът на депутатите трябва да се запази.

Мнението на градския прокурор Бойко Найденов е поместено в "Пари". Според него с имунитет трябва да се ползват свидетелите срещу мафията.

"Политико-медийната истерия около лагерите на ЦРУ" е темата на "Дневник". Обвиненията срещу България са лишени от каквито и да било доказателства, има само подозрения, се изтъква в статията.

"От юни цигарите може пак да поскъпнат" съобщава "Сега". "До тази мярка ще се прибегне, ако се окаже, че заради по-високия акциз потреблението им е намаляло много драматично и "Булгартабак" не може да компенсира това с износ" обяснява изпълнителният директор на тютюневия холдинг Христо Лачев, цитиран от вестника. Очакванията са потреблението да намалее с около 30-35%.

"Булгартабак става минихолдинг" пише "Пари" и разкрива каква ще е схемата за продажба на дружествата. Според нея първо ще бъдат продадени седемте преработвателни фабрики за тютюн. Темата присъства във всички ежедневници.

"Още спорим с Международния валутен фонд за дефицита" осведомява "Пари". В материал по същата тема "Дневник" посочва, че се очаква днес да бъдат обявени новите ограничителни мерки на БНБ срещу ръста на кредитирането. Новият таван за ръст на кредитите е 18 на сто, се извежда в заглавието.

"Раят с евтините кредити свършва" прогнозира в интервю за "Стандарт" бившият финансов министър Стоян Александров.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров коментира, цитиран в "Дума", че ръстът на българската икономика за миналата година е можел да надхвърли осем процента, ако МВФ не я е "охлаждал" по две направления - чрез банковата система и чрез парите, влизащи във фискалния резерв.

Подписаха за "Бояна филм" с две условия, информира "Монитор", като пояснява, че договорът с "Ню имидж" е на стойност 12 223 937 лв.

"Сега" помества две позиции по спора за приватизацията на "Бояна филм". Едната е на Радослав Спасов, председател на Асоциацията на българските режисьори, другата - на директора на "Ню имидж" Дейвид Варод.

Спасов се опасява, че ако "Ню имидж" е собственик на киноцентъра, българското кино ще трябва да му плаща наем.

Варод обещава, че българските филми ще се снимат с 50% отстъпка в "Бояна",а режисьорът му опонира, че за 7 години "Ню имидж" не е помогнала на нито един български филм.

Европейската банка за възстановяване и развитие взе 8% от акциите на E.ON Enerdgie AG, съобщава "Пари". Отбелязва се, че с 1.3 млрд. лв. банката е най-големият инвеститор в България.

"Труд" информира, че столичния кмет Бойко Борисов се е оплакал пред посланика на Великобритания Джеръми Хил от концесионера на водата в столицата. "Софийска вода" е похарчила за една година пари за хонорари и леки коли, колкото да направи 50 км водопровод, пише изданието. Само за 2005 г. от английската фирма концесионер били изразходвали 6 млн.лв., а през 2002 г. сумата е била 10 млн.лв.

Ако от фирмата подпишат споразумение за намаляване на разходите си с 1,5 млн.лв., концесията може и да се предоговори, иначе ще се премине към прекратяването й, се посочва в материала. Вариантът ще бъде избран на 9 февруари.

Министерството на отбраната отделя за тази година 6.6 на сто от бюджета си за финансовото осигуряване на операции и мисии на Българската армия зад граница, отбелязва "Българска армия" като цитира министъра на отбраната Веселин Близнаков.

По думите му, най-вероятно български военнослужещи ще бъдат изпратени за охрана на лагера "Ашраф" в Ирак, за което очаква в най-скоро време съответните актове на правителството и парламента.

Сметките за парно за януари ще са с 25-30 на сто по-високи в сравнение с тези за декември, предупреждава "Монитор". Причината е, че заради ниските температури, в момента "Топлофикация - София" подава рекордно количество топлоенергия, равняващо се на мощността на двата 1000-мегаватови реактора на АЕЦ "Козлодуй".

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 26 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 36 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 1 час

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 1 час

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 2 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 3 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 4 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 4 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков