С ъществува мит, че всяко животно на земята има вкус на пилешко месо, с изключение на онези, които са апетитни като... бифтек или бекон. Във втората категория попадат хората.
Това обаче е нещо, което със сигурност знаят само онези от играчите от националния отбор по ръгби на Уругвай, които през 1993 г. преживяха самолетна катастрофа над Андите и оцеляха благодарение на това, че са яли труповете на спътниците си.
Сега към тях се присъединява и авторитетното мнение на робота, представен по-рано тази година от японската компания NEC. Той е способен да дава съвети за здравословно хранене.
Първоначално е бил предназначен да разпознава добрите сортове вино, но може да подуши също така сирене и меса.
Технологията е много проста и ясна: поставете парче храна пред инфрачервения спектрометър на робота гастроном и той ще анализира отразената светлина, за да определи химическия състав на хапката.
Хубав трик, но роботът може да бъде програмиран да идентифицира прецизно само 20-ина марки вина.
Човечето изглежда невинно, на пръв поглед. Но по време на демонстрациите на способностите на киберсомелиера пред репортер и фотограф на "Асошиейтед прес", роботът твърдял, че ръката на журналиста има вкус на шунка прошуто, а около колегата му очевидно е витаела миризмата на бекон.
Не е зле чуждестранните гости на Япония да избягват близост с роботи, въоръжени с тигани, дебели резени хляб и бутилки с кетчуп.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!