0

Р азделение, повсеместно насилие или изолиран инцидент, който подпалва искрата, масово заминаване на сърбите или същото положение, поне на първо време - това са сценариите, очаквани в Прищина преди неминуемото обявяване на независимостта на Косово, коментира АФП.

Разделянето

Белград и лидерите на сърбите в Косово заявиха, че няма да признаят независимостта на южната сръбска провинция, населена с албанско мнозинство.

"Няма да я приемем. Ще продължим да живеем в Сърбия с нашите собствени институции", предупреди един от влиятелните водачи на сърбите в Косово Милан Иванович.

Северът - покрай административната граница на Сърбия, където живеят 40 хил. от стоте хиляди сърби в Косово, и сръбските анклави на практика се управляват от паралелна администрация, подкрепяна от Белград (общински съвети, полицаи, съдии и т.н.)

Всички се опасяват от разделянето. Във всекидневния живот обаче то е реалност. Трудно е да се каже кога започва разделянето, дали има декларация, т.е. акт, казва източник от НАТО.

Всички се надяват повсеместното насилие да бъде избегнато. Сръбските представители се опитаха да отправят посланието, че не искат да се съпротивляват на едностранната декларация за независимост чрез насилие в самото Косово, но че отговорът им ще бъде да укрепят паралелните си структури, отбелязва Алекс Андерсън от Международната кризисна група.

Водачи и жители на Косово - както албанци, така и сърби, твърдят, че косовските албанци нямат никакъв интерес да предизвикват насилие едва що станали независими.

Ще трябва да покажат на света, че знаят да се държат добре, надява се Сречко Симич, сърбин от Ораховац.

Изолирана провокация -

сръбска или албанска, която подпалва пожара - това е голямото опасение. И най-дребното нещо може да предизвика взрив от насилие, припомня майор Етиен дю Фейе дьо ла Тур от КФОР.

Подобен досега неизяснен инцидент предизвика антисръбските нападения през март 2004 г. (19 убити, 7 изгорени села). КФОР много внимателно следи сръбските и албанските екстремисти.

Една от неизвестните величини е влиянието на косовския премиер Хашим Тачи - бивш командир на сепаратистката Армия за освобождение на Косово (АОК), който обеща сигурност на сърбите.

Всички източници твърдят, че Тачи е много уважаван от бившите бойци в Прищина и в Дреница (на северозапад). Но на запад особено силно е влиянието на бившия полеви командир Рамуш Харадинай, изправен пред съда в Хага да отговаря за военни престъпления, и на неговия Съюз за бъдеще на Косово.

Косовските албанци са уверени, че нищо няма да се случи, но казват, че не са в състояние да контролират всичко, подчертава европейски дипломат.

Масово изселване на сърби

Посланието на техните водачи е да останат и наблюдателите хранят надежда, че мнозинството няма да си тръгнат, ако няма насилие. За Белград ако няма повече сърби в Косово, провинцията е загубена, казва същият дипломат.

Мнозина се опасяват от прогонване на сърбите от албанците, но повечето казват, че ще останат, ако не ги нападат. Ако не ги пазят, те ще заминат, но ще се върнат, твърди Иванович.

Запазване на статуквото

Мнозина си представят как всеки ще си живее отделно, както сега. Вероятно ще има една държава в държава. Ако двете могат да работят заедно - добре, не може да се избегне, отбелязва източник от ООН.

Има опасност обаче много бързо да се поставят проблемите, свързани със суверенитета. Албанците смятат, че след независимостта няма да има повече паралелна сръбска администрация, но нещата няма да се развият така.

По време на местните избори в Сърбия през май сърбите ще се опитат да организират избори и в Косово, изтъква Андерсън.

Сръбското правителство ще приеме

"решение за анулиране на незаконните действия"

на косовските власти при обявяване на независимост на провинцията, което се очаква този уикенд, се посочва в официално комюнике.

Сръбският президент Борис Тадич, премиерът Воислав Кощуница и председателят на парламента Оливер Дулич се срещнаха, за да обсъдят "реалната заплаха от една незаконна декларация за независимост" на Косово, се уточнява в съобщението.

"Всички държавни институции трябва да вземат решенията и необходимите мерки, за да анулират всички незаконни актове по едностранно обявяване на независимост", уточнява текстът.

Не се споменава обаче какъв тип мерки може да бъдат взети, ако Косово обяви независимост.

За днес е насрочено заседание на на Съвета за национална сигурност, в четвъртък кабинетът трябва да приеме "решение за анулиране" на обявяването на независимостта на Косово.

Ако това решение стане факт, то ще бъде предадено на сръбския парламент и "влезе в действие, ако бъде извършен този нелегитимен акт (обявяване на независимост - б.ред.), се уточнява в комюникето.

През януари правителството изготви план за действие в случай на едностранно обявяване на независимост на Косово.

Въпреки че не бяха разкрити никакви детайли по този план, правителствени източници бяха посочили по-рано, че Сърбия

може да прекъсне дипломатическите си отношения

с всички страни, които признаят независимо Косово.

През декември сръбският парламент прие резолюция в този смисъл, в която се казва, че Сърбия ще преразгледа дипломатическите си и други отношения с държавите, които признаят тази независимост.

Наближаването на датата 17 февруари, на която косовските албанци заявиха, че ще провъзгласяват независимост, поставя въпроса за реакцията на Белград на това решение и в този смисъл все повече се спекулира за възможността в Сърбия да бъде въведено извънредно положение, пише сръбският вестник "Политика".

От управляващата коалиция обаче за момента отхвърлят този вариант за развитие на събитията след едностранното обявяване на независимост на Косово.

Представителите на Демократическата партия на Сърбия на премиера Воислав Кощуница министърът за Косово Слободан Самарджич и говорителят на партията Андрея Младенович оцениха вчера, че приказките за възможно въвеждане на извънредно положение в Сърбия са "медийни спекулации".

Според министъра на отбраната Драган Шутановац, който е от Демократическата партия на президента Борис Тадич, евентуално

обявяване на извънредно положение

в никакъв случай "няма да бъде от полза за гражданите на Сърбия, нито на гражданите, които живеят в Косово и това би бил само отчаян опит в Сърбия отново да се размъти водата и тези, които най-добре плуват в мътна вода, отново да изплуват най-отгоре".

Възможността за въвеждане на извънредно положение обаче продължава да виси във въздуха, още повече че заместник-председателят на Сръбската радикална партия Томислав Николич обяви намерението си евентуално да подкрепи такова решение, защото "Сърбия не е в нормално състояние, ако й заграбят Косово".

Бившият председател на Конституционния съд Слободан Вучетич казва, че въвеждане на извънредно положение заради Косово би било безсмислено, защото няма да промени нищо по отношение на статута, а и няма да важи точно за Косово, защото Сърбия няма власт там от 1999 г. насам.

В. "Блиц" публикува материал под заглавие "С извънредното положение защитават властта, а не Косово".

Евентуалното обявяване на извънредно положение в Сърбия предвид очакваното провъзгласяване на независимост на Косово няма да имат никакъв положителен ефект върху съдбата на Косово и ще послужи само за вътрешнополитически цели, тъй като по този начин Демократическата партия на Сърбия и Сръбската радикална партия ще могат да формират правителство.

Според този сценарий те ще обвинят Демократическата партия и Г17 плюс, че са предали националните интереси и да характеризират тези две проевропейски партии като непатриотични.

Решението за изпращане на мисия на ЕС в Косово вече е взето и много скоро ще бъде публикувано в Официален вестник, заяви днес ръководителят на канцеларията на ЕС в Прищина Йонас Йонсон, цитиран от ИТАР-ТАСС.

След среща с председателя на косовския парламент Якуп Крансичи Йонсон съобщи, че канцеларията ще действа в Прищина, а пълният й щат ще бъде от 200 до 300 души.

При това общата численост на мисията на ЕС в Косово ще възлезе, както е планирано, на около 1800 полицаи, юристи и експерти.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 9 минути

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо</p>

Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо

Свят Преди 2 часа

Зузана Долинкова разкри, че операцията е допринеса за увеличаване шансовете на премиера за живот

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 3 часа

Вижте каква е причината за задържането

Панагюрското съкровище

Отбелязваме Европейската нощ на Музеите

България Преди 3 часа

Вижте кои музеи, галерии и работилници може да видите с безплатен вход в събота

Хилари Клинтън и Кирил Домусчиев

Хилари Клинтън в София: Продължаваме да се борим за правата на жените

България Преди 4 часа

Бившата първа дама на САЩ е в България по покана на Кирил Домусчиев

д

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", има загинал

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин

Харков

Украйна е евакуирала близо 10 000 души от техните домове в Харковска област

Свят Преди 5 часа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски очаква още по-сериозна офанзива от руските сили

д

Как е бил убеден бившия полицай от Пловдив да се предаде

България Преди 5 часа

Какво е казал осъденият за убийство бивш служител на реда

Джейк Съливан

"Хамас" е напуснал преговорите за заложниците с конкретна причина

Свят Преди 6 часа

Вижте какви са мотивите зад това решение

Порой и ужасяващи бури в Китай

Вече 7 жертви от стихията, която вилня в Тексас (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Четвъртият по големина град в САЩ бе ударен от страховита буря с ветрове до 160 километра в час

Д

САЩ предупреди американците да внимават за терористични атаки във връзка с ЛГБТ общности

Свят Преди 7 часа

Държавният департамент бил информиран за увеличаване на потенциален риск от насилие

Уличка в Париж, Франция

Тази жилищна улица в Париж, наречена на министъра на правосъдието, може да се похвали с изобилие от красиво боядисани къщи, много саксии с растения и свеж вид.

Къде се намира най-късата улица в България?

България Преди 7 часа

У нас има една малка уличка, която е 15 метра

<p>Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област е само началото</p>

Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област би могло да е само началото

Свят Преди 7 часа

"Въпреки напредъка на руските сили обаче, ситуацията е по-добра в сравнение с преди седмица"