0

К акво е Финландия, ако не прагматична и спазваща закона! Страната още помни трагедията в Чернобил през 1986 г. и има сериозни намерения в областта на опазването на околната среда.

Така че когато тази година Хелзинки реши да строи най-големия в света атомен реактор, ядрената промишленост окачестви това като победа, която ще принуди останалите в Западна Европа да си вземат бележка.

Ала решението да се построи реакторът Олкилуото-3, първият в Европа от 15 години насам, не бе взето нито бързо, нито лесно.

Съюзът на зелените остро се противопостави на предложението. То с мъка мина през почти всички парламентарни комисии, стана обект на енергично лобиране и бе изчерпателно отразено от много финландски вестници.

Накрая 1600-мегаватовият реактор бе одобрен през 2002 г. със 107 срещу 92 гласа. Строежът започна тази година в Олкилуото, малък остров край югозападното крайбрежие на Финландия. Планира се съоръжението да бъде открито през 2009 г.

"Има само един въпрос, който бе обсъждан по-дълго време в парламента -членството на Финландия в ЕС. Всички факти бяха изложени", заяви Анели Никула, вицепрезидент на "Теолисуден Войма" - финландската енергийна компания, която строи Олкилуото-3 и експлоатира два от четирите вече съществуващи финландски реактора.

Днес, в условията на продължително покачване в цените на природния газ и останалите горива, на страхове за прекалена зависимост от вносния петрол и на нарастваща заплаха от глобалното затопляне, решението на Финландия да се насочи към ядрената енергия изглежда далновидно.

Редица държави, вкл. САЩ, които през последните десетилетия се противопоставяха на ядрената енергия, сега преосмислят своите възможности и се връщат към стари предложения за построяване на АЕЦ.

Сред страните с подновен интерес към атомната енергетика са България, Великобритания, Словакия, Унгария, Чехия и Швейцария.

"Очаква се другите да ни последват - както заради начина, по който бе взето решението, така и заради засилената увереност, че е възможно да се преодолеят опасенията на опозицията", заявява Иън Хор-Лейси, ръководител на отдела за връзки с обществеността на лобистката организация Световна ядрена асоциация.

В САЩ, където от 1978 г. не е било искано разрешение за строеж на ядрено съоръжение, днес има огромен интерес към атомната енергетика.

"Констелейшън енерджи" - холдингова компания със седалище в Балтимор, направи първата стъпка в един дълъг процес. През октомври тя обяви, че ще подаде молба в Националната комисия по ядрено регулиране за разрешение да построи и експлоатира воден реактор като строящия се във Финландия - най-вероятно в северната част на щата Ню Йорк или Мериленд.

Финландският реактор е проектиран от френската държавна ядрена компания "Арева" и се строи от германската компания "Фраматом" - смесено дружество на "Авера" и "Сименс".

Освен това през август президентът Джордж Буш подписа закон за енергетиката, който предлага милиарди долари за изследвания, фондове за развитие и субсидии за строеж на компании, желаещи да построят нови атомни реактори. Няколко фирми кандидатстваха за разрешения - предварителната стъпка към построяването на реактор.

В световен мащаб подновеният интерес към атомната енергетика е още по-ясно изразен. 23 реактора се строят тази година в 10 държави, повечето от тях в Азия, която проявява голям интерес към атомната енергетика.

Индия строи осем реактора. Китай и Тайван изграждат общо четири и планират още осем. Русия строи четири, а Южна Корея има намерение за осем.

Финландското правителство потърси одобрение да изгради петия си ядрен реактор първо през 1993 г. Малцина бяха готови да поемат този риск.

12 години по-късно неспокойният и несигурен енергиен пазар е променил всичко. Глобалното затопляне, финландската зависимост от чужди източници на природен газ и петрол и възможното въздействие на високите цени на тока върху консумираща много електроенергия финландската промишленост успяха да заглушат безпокойството за безопасността на атомната електроенергия и за ядрените отпадъци.

Същата промяна става и в много други страни. С няколко изключения - Германия, Швеция и Белгия.

Същевременно ядрената промишленост, която твърди, че нейните реактори днес са по-сигурни и по-достъпни, умело пренасочи дебатите, наблягайки по-малко върху рисковете, а повече върху икономиката и околната среда.

Финландия сериозно приема ангажиментите си към Протокола от Киото за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, който се отделя в големи количества при изгарянето на петрол, въглища и природен газ. Тази нейна позиция наклони везните силно в полза на реактора.

"Преди десет години не се говореше за климатичните промени", казва депутатът от Съюза на зелените Орас Тинкинен. Той е против реактора и обвинява правителството, че не е успяло да предложи като решение на проблема възобновяеми енергийни източници като вятъра например.

"Сега все ни повтарят, че имаме ужасен проблем с климатичните промени и трябва да направим нещо по въпроса."

Качествата на атомната енергия бяха изтъкнати навреме - за разлика от газа, петрола и въглищата тя не отделя вредни емисии и цената й е ппредвидима, а това е голям бонус за финландската промишленост, твърдят защитниците на атомната енергетика.

"Ако искаме да съхраним структурата на икономиката, да съхраним нашата промишленост и да изпълним изискванията на Киото, единствената надеждна алтернатива е ядрената енергия", заявява Юха Рантанен, изпълнителен директор на "Оутокумпу", един от най-големите производители на стомана и един от най-големите финландски потребители на ел.енергия.

"Не можем да допуснем спад в икономиката. Изправени сме пред огромни предизвикателства и застаряващо население. Нещо трябва да се направи", категоричен е той.

Защитниците на околната среда обаче твърдят, че атомните реактори никога не може да бъдат напълно безопасни. Те винаги са радиоактивни, а някои ядрени отпадъци остават токсични 100 000 години.

Проектантите на водния ядрен реактор на "Арева", чийто строеж ще струва 3,5 млрд. долара, обаче помогнаха да се контрират тези аргументи. Експертите посочват, че при разпада ядреният материал ще изтича за охлаждане в отделен корпус.

Те подчертават още, че реакторът се строи с толкова бетон, че може да издържи удара на разбиващ се в него голям самолет. Накрая проектът бе подкрепен и от най-големия финландски профсъюз, което всъщност парафира сделката.

Защитниците на околната среда, които смятат, че строежът на още ядрени реактори просто позволява на правителството да отлага сериозните инвестиции в алтернативните източници на енергия, сега се сблъскват с вероятни планове за шести реактор във Финландия.

Това ще направи живота приятен през следващите 10 години, но ще донесе неприятности в дългосрочен план, предупреждава Тинкинен.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сливенска митрополия

В Сливен днес избират нов митрополит

България Преди 21 минути

Кандидатите за поста са шестима

<p>Земетресение на няколко километра от София</p>

Земетресение на няколко километра от София

България Преди 30 минути

Трусът е бил регистриран в 02:39 тази нощ

<p>Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН</p>

Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН

България Преди 2 часа

Вижте къде и в колко часа в столицата ще се състои инициативата

<p>Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Трейлърът започва с руския лидер на пода в... памперси

д

Мегън Маркъл - най-нехаресваната знаменитост

Любопитно Преди 2 часа

Вижте кои са другите "печеливши" в класацията

<p>Изключването на усещането за допир може да причини болка</p>

Изключването на усещането за допир може да причини болка

Любопитно Преди 3 часа

Приблизително един на всеки пет възрастни в САЩ изпитва болка, която продължава безспирно месеци наред

<p>Google обяви куп нови функции за AI и&nbsp;Android</p>

Google внедрява повече AI и в Android

Технологии Преди 3 часа

Умните алгоритми постепенно ще преобразят и мобилната платформа

<p>До 26&deg; в неделя, но какво време ни очаква?</p>

До 26° в неделя, но какво време ни очаква?

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 11 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

<p>Бени Ганц заплаши Бенямин Нетаняху</p>

Ганц заплаши Нетаняху: Ако изберете пътя на фанатиците ще бъдем принудени да напуснем

Свят Преди 12 часа

АП отбелязва, че евентуално оттегляне на партията на Ганц ще направи министър-председателя Нетаняху по-зависим

<p>Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър, ето защо&nbsp;</p>

Фалшива тревога: Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър

Свят Преди 12 часа

Според пресслужбата на Болшой театър всичко е наред и спектакълът е възобновен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Свят Преди 12 часа

Атаката е предизвикала известно наводнение, "което е довело до загуба на задвижването и управлението"

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 12 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 13 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 13 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион