0

В секидневници информират за резултатите от изборния ден под заглавия: "Шест града с кметове от първи тур" ("24 часа"), "Бойко спечели София, Пловдив и Варна взети от раз" ("Труд"), "ГЕРБ взе София и Пловдив, БСП - Варна, ДПС - Кърджали" ("Сега"), "Край на синьо-червената мъгла" ("Новинар").

"Труд" отразява първи реакции в изборната нощ. "Борисов: БСП да не се крие зад независими". Благодаря на тези, които ме подкрепиха за дейността ми през последните седем години. Това е не просто повод за радост, а и за голяма отговорност не само към мен, но и към партията. Това бяха първите думи на стария кмет на София Бойко Борисов. Генерала подчерта, че БСП не бива да се крие зад независимите кандидати, за да прикрие своята изборна загуба.

"Заимов: Рано или късно ще победя", закани се кандидатът за кмет на Десния алианс в София Мартин Заимов. Той беше категоричен, че няма да даде подкрепа на Бойко Борисов. Заимов подчерта, че неговият резултат е ново начало за възраждането на София.

"Шок и ужас в БСП", отбелязва "Стандарт". Червените се сринаха до трета сила в София, загубиха тежко в Пловдив и Бургас. Най-тежко преживяха резултатите столичните социалисти. Те ще имат не повече от 11 съветници срещу 31 на ГЕРБ. Досега с 19 соц. групата беше мнозинство.

Червените в София поискаха главата на шефа си Румен Овчаров. БСП е в тежка криза и ръководството носи вина за това, заяви Бриго Аспарухов. Аз не мога да подам оставка, но всеки трябва да си понесе отговорността, включително в софийската организация на БСП, отсече най-неуспешният кандидат на червените в столицата от 17 години насам. "Естествено, че нося отговорност за загубата на Бриго Аспарухов. За резултата оказа влияние това, което се случи с мен, както и стачката. Рано е да се дават оценки дали има криза в БСП", коментира Овчаров.

"Опелото за БСП е прибързано", смята социологът Юрий Асланов. В интервю за "Стандарт" той посочва, че в големите градове ГЕРБ има минимално превъзходство, но като брой избрани общински съветници социалистите ще надделеят с малко. Що се отнася до кметовете - червените ще бъдат много повече. Тоест, БСП ще бъде първа политическа сила. Печеливш е със сигурност е ДПС - извън съмнение е, че движението увеличи присъствието си в местната власт.

"Десетки жалби за търговия с гласове, но само двама задържани", посочва "Сега". Завишените санкции в Наказателния кодекс за купуването на гласове и изразената от МВР воля да се бори с манипулацията, не дадоха никакъв резултат. Над 20 души бяха разпитани от полицията по такива сигнали, по-късно вътрешният министър Румен Петков обяви, че са задържани само двама. Същевременно десетки жалби заляха ЦИКМИ. Те идваха предимно от ромските квартали.

"Идват без пари да гласуват, не знаят за кого", отбелязва "24 часа". Български граждани сме и имаме право да гласуваме. Това обясняваха вчера български изселници, които в нощта преди изборите пристигаха у нас. Повечето от тях признаваха обаче, че не знаят кои са кандидатите за кметове по родните им места.

Според обобщените данни на Гранична полиция 8000 нашенци от Турция са преминали през ГКПП Капитан Андреево през последните три дни с извънредни автобуси и собствен транспорт. "Изселниците решиха битката за Кърджали", лаконично е заключението в "Сега".

"Стачката пред урните е по-страшна от учителската", коментира "Стандарт". Според автора най-важният извод от тези избори е категоричен - стачката на избирателите е национална, повсеместна и перманентна. И на тези избори излязоха да гласуват по-малко от половината гласоподаватели. Това означава, че кметското и общинското управление на повечето места ще бъде признато за законно, но де факто ще е политически нелегитимно.

"Може ли да си купиш кмет", е анализът в "24 часа". Авторът предупреждава: "След тези избори не само партиите ще имат свои групи в общинските съвети, а и местни олигарси, хора с много пари и големи планове. БСП още от пролетта публично изразява притеснения, че сенчестият бизнес ще си напазарува общини.

Социолози споделят, че досега не са виждали толкова ожесточени наддавания и такива страсти за резултати на кандидати, както е в някои общини. Корупцията ще влезе в кметствата точно оттам - през общинските листи. Влезе ли, ще се намести в управата на общинските дружества, ще прави чадър на откровени кражби. Колкото и да е честен и свестен кметът, ще трябва да се съобразява с това."

"ГЕРБ вече е партия, с която всички ще се съобразяват", е оценка на социолога Андрей Райчев пред "24 часа". "ГЕРБ и БСП се утвърждават като двете победили политически сили в страната, изглежда, с малко предимство на БСП. Тези избори отговориха на два основни въпроса. Първо, политическа сила от национална величина ли е ГЕРБ. И отговорът несъмнено е да. ГЕРБ вече е национален феномен, с който всички трябва да се съобразяват. Вече не е проект, а партия в сегашно време. Постижението е значимо, голямо, но в никакъв случай не е доминираща сила, а просто една от двете водещи сили в страната. Вторият въпрос, на който изборите отговориха, е губи ли БСП от протестите на учителите. Състоя се нещо като референдум на левите избиратели. На големия въпрос припознават ли левите в това ръководство на БСП с тази му политика "свои", отговорът е да.

"ГЕРБ взе страха на управляващите", смята социологът Кольо Колев. Пред "Стандарт" той посочва, че ако говорим за голямата победа, която Бойко Борисов си беше поставил като цел - ясна демонстрация, че общественото доверие се е променило и може да се мисли за предсрочни избори, това не се състоя. От друга страна, ГЕРБ се представи много добре и се утвърди като основната опозиционна политическа сила.

"Сами избираме крадците си", казва в интервю за "Труд" писателят Стефан Цанев. Той споделя своята гражданска позиция: "Вече няма сблъсък на идеологии, няма съревнование на идеи - има борба на икономически групировки, на босове. Купуват министри, депутати, магистрати, кметове. Политиците станаха рекламни лица на групировките - избираш ги не заради идеите им и проектите им, а според това кой изглежда по-юнак, коя - по-огън жена."

"Удари часът за реформи в образованието", е позицията на депутата от НДСВ Лидия Шулева, представена пред "24 часа". Тя е убедена, че има формула за излизане от кризата в образованието. Трябва да се тръгне от това колко пари държавата отделя за издръжката на един ученик. Другото важно условие е тези пари да следват безусловно ученика.

Решаването на проблема с учителските заплати е лесно, защото 80% от сумата за издръжка на един ученик са предвидени за заплати. Ако училищата получават средства според броя на учениците и всички училища се реформират, т.е. съотношението между броя на преподавателите и учениците се приведе в съответствие с европейските и световните стандарти, пари за сериозно увеличени учителски заплати ще има.

В публикация в "Труд" проф. Георги Петров разяснява "Предимствата на плоския данък". Той подчертава, че ефектите от въвеждането на плоския данък са значими. Преодоляват се деформациите в структурата на националното производство, породени от диференцираното облагане на квалифицирания и неквалифицирания труд. Постига се възможно най-голяма социална справедливост. Възникват силни допълнителни стимули и икономическа принуда за повишаване на образованието и квалификацията.

Делът на сивата икономика рязко спада, пазарът и конкуренцията се нормализират, което е основна предпоставка за увеличаване на инвестициите в технологично обновяване, ускоряване на икономическия растеж и приближаване на личните доходи до средното ниво в ЕС.

"Вдигат заплати с 10% през януари и юли", съобщава " 24 часа". Това предвижда проектобюджетът за 2008 г., който финансовото министерство е дало за съгласуване в министерствата и ведомствата. Минималният осигурителен доход се вдига с 20 лв. и става 240 лв., като през следващите две години ще расте с по още 10 лв. Максималният ще е 2000 лв. вместо сегашните 1400 лв. и ще остане същият до 2010 г. Икономиката догодина ще очаква да произведе около 57 млрд. Бюджетният излишък ще е около 3% от БВП, или над 1,8 млрд.

"Президентът се срещна с миротворците ни в Афганистан", информира "Българска армия". Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили на България Георги Първанов посети в събота Афганистан, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Основната цел на визитата беше срещата на Първанов с командването и личния състав на военните ни контингенти в Кабул и Кандахар.

Президентът благодари на бойците за отличната им служба и професионализма при изпълнението на техните мисии в този сложен регион. Георги Първанов се срещна с президента на Афганистан Хамид Карзай. По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани със стабилизирането и развитието на Афганистан, както и със състоянието и перспективите на двустранните отношения.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 1 минута

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 2 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 3 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 4 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 5 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 6 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 6 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти