0

"ГЕРБ се очерта като опозиция. Но докога?", е анализът в "Сега". Според изданието на тези избори значителна част от обществото търси противопоставяне (в нелошия смисъл на думата), което ни връща към двуполюсния модел.

ГЕРБ акумулира еднакво както настроенията срещу тройната коалиция, така и в частност срещу ДПС. И се оформя като единствената алтернатива на все по-дългосрочния брак по сметка между социалистите и Доган.

На практика няма друга опозиция -

десните са малко, "Атака" се вкара в рамки, от които сама не може да излезе

Главната интрига в следващите две години е доколко ГЕРБ ще остане алтернатива. Още отсега много наблюдатели предричат "невъзможността" на ГЕРБ да управлява без БСП.

А социалистите никак не се гнусят от коалиция с Борисов. За тях той не е класическият десен опонент, генералът просто е поредният популист, който може да бъде претопен във властта.

"БСП и ДПС имат по 700 градоначалници", съобщава "24 часа". Най-много избрани кметове на кметства имат БСП и ДПС, обяви вчера говорителят на ЦИК Александър Александров.

По думите му всяка една от двете политически сили е успяла да наложи над 700 градоначалници, като някои са били партийни кандидати, а други подкрепени от коалиции.

Според ЦИК ГЕРБ има над 300 кметове в кметства. СДС можел да разчита на над 200 градоначалници, а ДСБ и БЗНС са с над 150.

"Атака" успяла да стъпи в 31 кметства. Последните данни показват, че ГЕРБ е успяла да наложи свои хора в 10 от общо 27-те областни центрове.

БСП твърди, че има с един кмет повече в тях, но според представените в ЦИК регистрации чистите червени кандидати с победа са четирима. ГЕРБ е заела 22 от общо 35 районни кметства в страната. 17 от 24-те в София и 6 района в Пловдив ще бъдат управлявани от хората на Бойко Борисов. Той обаче няма да има нито един районен началник във Варна. Петте кметски места там са разпределени между десните и левите.

Генерала: Никога заедно с БСП и ДПС

отбелязва "Труд". Така вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов категорично отговори възможно ли е в бъдеще да управлява съвместно с двете партии.

Новият стар кмет на София по традиция даде пресконференция в НДК в деня след вота. Борисов подходи гъвкаво по отношение на премиера Сергей Станишев: "Длъжен съм да се разбирам с него. Всички по-големи инфраструктурни проекти минават през правителството."

Вчера Генерала за пореден път протегна ръка на десницата и потвърди, че ако тя иска да работят заедно, ГЕРБ са отворени за разговори.

"Труд" публикува части от изявленията на лидерите на тройната коалиция в нощта на балотажа. Според лидера на ДПС Ахмед Доган "Купуването на гласове е европейско явление".

"Освен купуването на гласове много ни тревожи едно явление, което се възражда - създаването на условия за етнически вот. Когато една партия няма други аргументи, използва етноаргументи. През 2003 г. ДПС получи 250 000 гласа за партийната си листа за общински съветници. Сега имаме растеж със 100 00 гласа. Това дава индикация за развитие."

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев акцентира в изявлението си, че "ГЕРБ тепърва трябва да се доказва". Казаното от ГЕРБ за предсрочни избори за Станишев определя като неубедително.

Според него следващите парламентарни избори ще изискват поне тристранна, ако не и четиристранна коалиция. "Трябва болшинство, за да ме махнат", отбелязва в изказването си Симеон Сакскобургготски. Лидерът на НДСВ препоръчва на ГЕРБ да преработят икономическата си програма и да представят нещо по-реалистично.

"Нощта на посърналите лидери", коментира "Труд". Посочва се, че изборите освен че начертаха нова политическа карта в страната, поставиха в нова ситуация и водещите политически лидери.

Досегашното им спокойствие беше взривено от появата на нов мощен играч, когото те до вчера отричаха. ГЕРБ и Бойко Борисов ще бъдат все по-силен дразнител не само за управляващата коалиция, но и за опозиционната десница.

"Избори без победител", е коментарът в "Стандарт". Авторът е категоричен, че нито един от четиримата основни играчи в изборите не постигна целите си. Всеки от тях спечели малко и загуби много.

Победителите се оказаха победени от хората, които не гласуваха. Колкото и властта да отрича, големият пробив на вота направи ГЕРБ. Бойко Борисов и хората му вече управляват половин България.

Изборите показаха още, че

тройната коалиция скърца

Станишев обяви курс на БСП към центъра, с което направи директна заявка за териториите на НДСВ и ДПС. Движението пък прихвана червен синдром. В няколко общини се изправи срещу свои. Царят участваше на олимпийския принцип - да го има. Но никой не забеляза това.

"БСП постигна своите цели", информира "Дума". БСП постигна целите, които си беше поставила на тези местни избори, и затвърди своето присъствие в местната власт. Това заяви вчера председателят на Националния предизборен щаб на БСП Евгений Узунов.

Според него няма никакво основание да се твърди, че партията има спадащо влияние. Предстои заседание на Висшия съвет на партията, на което ще бъдат обсъдени резултатите от кампанията на кметските избори.

СДС видя сива политика

пише "Труд". Освен сива икономика, в България има и сива политика. Това обяви вчера лидерът на сините Пламен Юруков след втория тур на местните избори.

"Вече освен гласове, се купуват и членове на изборни комисии - както досега се подкупваха митничари и данъчни", обясни синият шеф. Заради нарушения, липсващи над 20 000 бюлетини и сгрешени протоколи партията оспори вчера пред Висшия административен съд резултатите от вота в София на първия тур.
Преди седмица общинската избирателна комисия отхвърли искането им за ново броене на гласовете.

"Костов стопира близостта със СДС", отбелязва "Сега". Само няколко часа след приключване на местните избори и след като се разбра, че десницата печели в пет областни града, лидерът на ДСБ Иван Костов разби очакванията за понататъшно сближаване със сините. Според Костов успехите на местния вот не са повод за обединяване и в парламента.

"Не може да има каквато и да било форма на сливане. Аз съм се подписвал под договора за "Силна България" и не мога да се отмятам от него", отсече Костов. Така поряза надеждите на синия лидер Пламен Юруков, според когото десен алианс може да има на всички нива в бъдеще.

"Само ДПС стои стабилно в лодката на коалицията", е анализът в "Монитор". Посочва се, че вътрешните разногласия в БСП, както и затихващите функции на политическия проект НДСВ, позволиха на ДПС да разшири планомерно и последователно влиянието си в управлението.

Днес Движението се превръща в единствения елемент на стабилност в управляващата коалиция и всеки опит за "клатене на лодката" ще бъде неутрализиран.

ДПС извършва сложна и изключително важна политическа трансформация, за която преди всичко се нуждае от енергия, стабилност и власт. В този смисъл постигнатата победа на местните избори има ключово значение. ДПС е най-пряко заинтересувана за завършване на цялостния мандат на управлението, докато избере подходящия си следващ коалиционен партньор, чрез който да гарантира поредното си участие в управлението на страната.

Учебната година ще бъде удължена

обявява в интервю за "Труд" министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Той е категоричен, че системата вече си стъпва на краката. Но още дълго време ще берем плодовете на безхаберието, трупано през последните 20 години.

Няма никакви сериозни основания през тази учебна година да няма матури. Според него сега трябва да започне дебат за промяна, насочена към по-лесен достъп и по-голяма динамика на професията на учителя. До края на седмицата ще бъде решен въпросът с учебната година. Вероятно тя ще бъде удължена за някои класове.

Може да се съкратят и 100 000 чиновници

казва пред "24 часа" Иво Прокопиев, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

В интервю той коментира бюджета за 2008 г. "Смятам, че бюджетът не е добър. Не е амбициозен, не използва възможностите, които има, и особено в две области - да се даде по-голям натиск за реформи в публичния сектор и да продължи политиката за подобряване на бизнес средата и намаляване на данъците и осигуровките.

Заложените 12% съкращения в публичния сектор са правилна, но малка стъпка. Заетите в публичния сектор са 662 хил. Не можем да си го позволим като държава, той съдържа неефективност."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

Обявиха ден на траур в Одеска област

Свят Преди 5 минути

Това съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>Създадоха мишка Франкенщайн</p>

Създадоха мишка Франкенщайн с мозъчни клетки от плъх

Любопитно Преди 40 минути

Мозъчни клетки на плъхове могат да заместят изгубени неврони при мишки

<p>&quot;Русия трябва да бъде включена в този процес&quot;</p>

Швейцария: Мирен процес без Русия е невъзможен

Свят Преди 48 минути

Това каза в изявление правителството в Берн

ц

Любов и добро настоение: Какво е манифестиране и как да го приложите

Любопитно Преди 53 минути

Как да манифествате четете в следващите редове

<p>&quot;Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...&quot;</p>

Очаква ли се ескалация между Иран и Израел: Бившият съветник по националната сигурност на САЩ с коментар

Свят Преди 1 час

"Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...", казва Макмастър за военната помощ на САЩ за Украйна

Авария спря водоподоването в два столични квартала

Авария спря водоподоването в два столични квартала

България Преди 1 час

Екипите на "Софийска вода" работят по отстраняване на проблема

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът се притеснил, че изостава от конкуренцията

<p>Филипините привикаха китайски дипломат, ето защо</p>

Напрежението в Южнокитайско море расте: Филипините привикаха китайски дипломат

Свят Преди 1 час

Филипините обвиниха Китай, че повишава напрежението в Южнокитайско море, след като във вторник бреговата охрана на страната използва водно оръдие

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Свят Преди 1 час

Излагането на хлорпикрин причинява дразнене на очите и дихателните пътища, придружено от повръщане и диария

<p>Нинова: Да не се прави на ощипан г-н Главчев (СНИМКИ)</p>

Нинова с коментар за частната болница "Мама и аз": Да не се прави на ощипан г-н Главчев

България Преди 2 часа

Първо стои въпросът защо служебният кабинет е приел решението за създаване на частна детска болница, коментира тя

<p>&bdquo;Клиенти всякакви!&ldquo;: Акула се появи на плажа в Бургас</p>

Акула се появи на плажа в Бургас

Любопитно Преди 2 часа

Акулата първо се е въртяла в кръг и след това е отплувала, разказват очевидци

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 2 часа

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>&quot;Виждаме сложен, негостоприемен свят с яростни ветрове&quot;</p>

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

Любопитно Преди 2 часа

Повече за уникалното откритие може да прочетете в следващите редове

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

България Преди 2 часа

Категорично няма място за две детски болници в София, смята д-р Стефан Константинов