0

С ъботните всекидневници дават своите прогнози за страната ни след 1 януари 2007 г., когато България става пълноправен член на ЕС, отбелязва РФИ-България (RFI.bg).

Учим в Европа без виза и изпит, четем на уводно място в "Труд". От 1 януари отпадат всички ограничения за кандидатстване в европейските университети, пише всекидневникът.

Дипломите няма да се легализират и на българите вече няма да им се налага да вадят визи на учащи в посолствата. Учим в Европа като у нас, заключава вестникът.

"Важат ли евтините застраховки в ЕС" пък се пита "24 часа". След 1 януари цените на застраховки "Гражданска отговорност" ще скочат значително, научаваме от изданието.

Застрахователите обаче все още изчакват и не се ангажират с нови стойности. Шофьорите, от своя страна, масово купуват застраховки, въпреки че те се припокриват с все още действащите полици.

От 1 януари вероятно ще изписваме и изговаряме "еуро", продължава темата "Монитор". Министърът на държавната администрация Николай Василев признава, че най-вероятно ще загуби битката с Брюксел за изписването на европейската валутна единица.

Шпекът ни опря бариерата на ЕС, пише междувременно "Телеграф" тази сутрин. Налагат забрана за износ на наши продукти, произведени преди 1 януари 2007 г., пояснява изданието.

Българинът ще трябва да изяде стотици килограми шпек и кашкавал, които Евросъюзът забранява да изнасяме, предлагат журналистите от изданието.

София вече диша праха на Букурещ, четем още в "24 часа", който публикува класация, според която столицата ни е на 80-то от общо 91 места по перспективи за икономически растеж.

За сравнение - столицата на Румъния е на 58-мо място. Първенец е Лондон, който изпревари дори Париж, допълва вестникът.

Именно в Лондон предлагат на търг орден на цар Фердинанд. В Ню Йорк пък продават още от тракийското златно съкровище, научаваме от същото издание.

Още антики, свързани с българската история, се появили вчера за продажба на сайтове на големите аукционни къщи. В тази връзка "Сега" пише: "Прокуратурата пак се сети за ненаказаните иманяри".

Прокуратурата е работила много слабо по делата срещу иманярите, признава от страниците на вестника главния прокурор Борис Велчев, затова се разработвали мерки, които да активизират разследванията по тях. Анализ на експерти показал, че има подценяване на този вид престъпления, добавя "24 часа".

А междувременно: "Поругаха храм на Ванга" е голямото заглавие от първа страница на "Телеграф". Крадци разбили входната врата и изнесли металната каса за дарения в храма. Те обаче не могли да измъкнат парите от сейфа и го захвърлили на близката поляна.

Умуват за нови министерства, пише още на първа страница "Труд". Според информация на вестника правителството може да се сдобие с нови министерства, за да се запази трипартийната коалиционна формула 8:5:3.

След назначаването на Меглена Кунева за еврокомисар НДСВ вероятно ще поиска нов пост в кабинета. Приближени на премиера Сергей Станишев обсъждат разделяне на две на министерството на икономиката и енергетиката, създаване на ново министерство на туризма и дори закриване на ведомството на Николай Василев.

Среща на върха заради разкола по бюджет 2007, съобщава "Сега". Политическият съвет на управляващата коалиция се събира в понеделник на дисциплиниращо заседание заради бюджет 2007.

На заседанието трябва да се тушират противоречията, които избухнаха  между коалиционните партньори още преди проектобюджетът за идната година да влезе в Народното събрание.

През изтеклата седмица започна обсъждането на проектобюджета в отделните парламентарни комисии и там претенциите за повече пари за различните отрасли започнаха заплашително да се множат.

След заседанието лидерите на тройната коалиция трябва да излязат със становище за подкрепа на проектобюджета за 2007 г.

Близнаков спира пилеенето на пари, пише още "Сега". Военният министър Веселин Близнаков обяви, че спира прахосването на парите за отбрана и сигурност.

За да се икономисват средства за издръжката на силите зад граница, се намалява и броят на командиравките на военосружещи, както и капиталовите разходи и сумите на второстепенните разпоредители. Драстично е орязана и субсидията за Военна болница.

"Прах в очите" е озаглавен анализът в "Сега". Обръща се внимание, че съдебната власт трябва да започне да изпълнява обещанията и ангажиментите си - и за имотните декларации и за знаковите дела.

От публикуваната информация стана ясно единствено кой от 74-мата на ръководни длъжности в съдебната власт е подал имотна декларация и кой не е. Липсва най-интересното - кой от подалите е съгласен имотното му състояние да бъде огласено и какво е то.

Поне така е записано в правилника за декларациите. Дано прокуратурата не залага на късата памет на обществото и със спецотряда от петима обвинители, които ще се заемат с най-важните дела в държавата.

Така, общо взето, се случи с дълго чаканите списъци с обвинителни актове срещу ключови фигури, в които се оказаха предимно дребни риби, припомня изданието.

Сергей Станишев: БСП се развива с младите в нея, отбелязва "Дума". Фактът, че млади хора минават през политическо обучение, ясно показва, че БСП и левицата се развиват. Това заяви лидерът на социалистическата партия Сергей Станишев.

Той връчи сертификати на 39 младежи от проекта за обучение на млади политици "Академия за социална политика" на Института за социална интеграция. Сред тях бяха представители не само на БСП, но и на партия "Български социалдемократи" и Движението за социален хуманизъм.

17 шефове в партията ГЕРБ, отбелязва "Труд". Уставът и политическата програма на партия ГЕРБ вече са готови и ще се огласят в навечерието на 3 декември, когато ще се учреди формацията. Това съобщи в четвъртък вечер в Шумен столичният зам.-кмет Цветан Цветанов.

Според проектоустава ръководният състав ще включва председател и още 16 души. Те ще формират изпълнителна и контролна комисия за бързо вземане на решения.

Областните ръководства ще се утвърждават от изпълнителната
комисия. Членове на други партии няма да се приемат, но могат да са в сдружението ГЕРБ, което ще съществува като коректив на партията.

Генералната промяна невъзможна, коментира в рубриката "Прогнози" "Сега". Посочва се, че Бойко Борисов пребърка политическото пространство и стигна до прозрението за "канализиране на антипротестния вот", което не е печеливша тактика.

"За толкова време Борисов показа, че силната му страна е да громи недостатъците, а не да съгражда. Световната практика не познава такъв начин за утвърждаване на лидери.

Битките, които започна първо с Петканов, после с бившите си колеги от НДСВ, накрая с де-що политик от властта намери, не го представят в ролята на съвременен Цезар", е мнението на автора.

Бивш министър крои обединена десница, съобщава "Труд". Проект за "Обединена българска десница" (ОБД) написа бившият депутат от СДС и министър в двете десни правителства Валентин Василев.

Идеологът вече събира сподвижници и в сряда организирал среща с представители на партиите на Евгений Бакърджиев, Богомил Бонев и бивши седесари. Проектът за ОБД е направен след допитване до 825 души - създатели на СДС, членове на десните партии, кметове и симпатизанти.

Десните лидери се държат като племенни вождове - определението е на Леа Коен, дипломат и писател. В интервю за "Монитор" тя заявява:

"Колкото повече се стеснява електоралният обем на десните партии, толкова по-силно е вторачването в лидерите им. Избиратели със сходни политически предпочитания са принудени да се разделят на отбори, които започват да си
съперничат не толкова на полето на политиката, а в полза на един или друг от водачите.

Но това вече не е политика, а нещо като племенна онкуренция. От друга страна, ми се струва мит обединението на десницата. По-скоро отделните партии трябва да се профилират по-категорично - в по-либерална или по-консервативна посока, за да дадт възможност на хората да се отъждествяват с конкретни ценности и политики", препоръчва Коен.

"Днешната ни политическа система е на свлачище" - сравнението е на геополитика Валентин Вацев. В интервю пред "Дума" той казва:

"В момента БСП е твърде социаллиберална, за да може да бъде възприета като лява. За мен няма никаква загадка в това, че хората например на Петър Стоянов се усещат ограбени от БСП от програмна гледна точка.

Т.е., аз очаквам съвсем скоро, вероятно от другата година, програмно и уставно преформиране на основните политически сили в България и смятам, че е редно това да започне с БСП.

За мен остава като неотречена възможността БСП все някога да се свърже във федеративни връзки с ДПС. Партията ДПС няма бъдеще в България особено в нейния нов европейски период."

Прокурори и бирници заедно срещу данъчните измами, информира още "Труд". Прокуратурата и финансовото министерство ще си сътрудничат в борбата с данъчните и осигурителните измами.

За целта вчера главният прокурор Борис Велчев и финансовият министър Пламен Орешарски подписаха инструкция за взаимодействие между двете ведомства. С парафирането на документа се създава координационен съвет, който ще се ръководи от зам.-главен прокурор.

"През следващата година ще се изискват много усилия от нас за гарантиране на приходната част на държавния бюджет. Затова ще разчитаме изключително много на съдействието на прокуратурата", каза Пламен Орешарски.

Борис Велчев посочи, че често данъчните престъпления се оказват последното средство, което прокуратурата използва, за да санкционира дадена престъпна дейност.

"Шоубизнес в България? Все едно да се разхождаш в Лом и да си мислиш, че си в Лондон" - така е озаглавено интервюто в "24 часа" с Георги Христов. Певецът говори за цената на успеха, за илюзиите, с които вървим към Европа, за смисъла и отчаянието.

"През последните 13 години съм избрал съзнателно да водя много затворен живот в името на работата. Не можеш да дадеш 100% от себе си, ако се разхвърляш безразборно и безмислено. Разбрах, че се чувствам по-добре, когато съм сам.

Зареждам се много повече, когато водя смислен разговор с един човек, вместо да говоря глупости с 10 души. Убедих се, че блясъкът на славата у нас е измамен и направо безмислен, тъй като няма покритие", споделя певецът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 14 минути

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 28 минути

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 1 час

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 2 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 2 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 2 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 2 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 2 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 2 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 2 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 16° и 26°

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 10 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 10 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 10 часа

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

<p>Байдън увери Нетаняху в &quot;железния&quot; си ангажимент към сигурността на Израел</p>

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 11 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 11 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман