0

П роекта за държавен бюджет за 2006 г. бе приет на първо четене в Народното събрание. Както се очакваше, правителството и коалиционното мнозинство подкрепиха своя проект, а опозицията изцяло го отхвърли.

Комисията по бюджет и финанси обобщи, че за социално осигуряване, подпомагане и грижи са предвиденив 6,169 милиарда лева. Увеличението по това перо спрямо 2005 г. е 573 милиона лева. За пенсии се заделят 408 милиона лева, а за социални помощи и обезщетения - 120 милиона лева.

На следващо място по размер в проектобюджета са разходите по група "Изпълнителни и законодателни органи" - 1,302 милиарда лева. Тези средства са увеличени с 306 милиона лева в сравнение с 2005 г.

Разходите, предвидени за отбрана и сигурност, са 2,345 милиарда лева, което е с 218 милиона повече от отпуснатите за тази година.

За здравеопазване са предвидени средства в размер на 1,997 милиарда лв., което е с 218 милиона повече от тези за 2005 г.

За образование са записани 1,9 милиарда лв., което е със 102 милиона повече от разходите за 2005 г., а отделените средства за култура са 291 милиона лв.

Следващата година ще бъде първата пълна година от управленския мандат на това правителство и последна преди планираното за 1 януари 2007 г. присъединяване на България към Европейския съюз, напомни министърът на финансите Пламен Орешарски, който представи пред депутатите доклада на Министерския съвет по проекта.

Според него Бюджет 2006 е призован да отговори на обществените очаквания за ускорен напредък на България в процеса на социално-икономическото сближаване и интегрирането на страната към единния европейски пазар. По думите на министъра

с Бюджет 2006 се запазва строгата финансова дисциплина,

а предвидените строги мерки и политики създават условия за разширяване на икономическия потенциал и за постепенно нарастване на доходите. Той осигурява приемственост с досега провежданата политика с акцент върху запазването на макроикономическата стабилност и на икономическия растеж и предстоящото членство в ЕС, посочи министър Орешарски.

Балансираният бюджет ще ограничи нуждата от поемане на нови правителствени дългове. Бюджетът е насочен към поддържане на икономически растеж и съдържа възможните за нашата икономика социални ангажименти, каза министърът.

Парламентарни комисии одобриха внесения проектобюджет за 2006 г. в съответните му части и препоръчаха на Народното събрание да го приеме на първо четене.

С Бюджет 2006 г. започва реализирането на приоритетите на новото коалиционно правителство, каза председателят на комисията по икономическата политика Йордан Цонев. Основните цели са поддържане на макроикономическата стабилност, продължаване на политиката на устойчив икономически растеж, подготовката на страната за членство в ЕС и повишаването на социалната отговорност.

Според Цонев за постигането на тези цели в бюджета са заложени

нулев дефицит, ограничаване на публичните разходи до 40 процента, намаляване на осигурителната тежест с 6 процента.

Предвидени са над 200 млн. лева резерв за финансиране на дейности, съпътстващи изпълнението на бюджета във връзка с европодготовката, в това число изграждането на разплащателна агенция към Министерството на земеделието и горите, отбеляза Цонев.

В комисията по правни въпроси са били обсъдени два проектобюджета на съдебната власт - на Министерския съвет и на Висшия съдебен съвет (ВСС), и след дискусия комисията е приела проектобюджета на правителството, посочи председателят на комисията Янаки Стоилов.

Предвидената държавна субсидия за правосъдната система е в размер на 229 милиона лева, което е с 23,7 на сто повече от средствата за 2005 г.

Председателят на комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство Ремзи Осман с ъобщи, че представители на сдружението на общините са изразили несъгласие с определени разпоредби в законопроекта.

Общините оценяват положително увеличението на средствата за разходите за издръжка в отделните дейности, както и увеличения размер на капиталовите разходи в рамките на възможностите на бюджета.

Същевременно те настояват да се потърсят допълнителни резерви, като се акцентира върху необходимостта от увеличаване на целевата субсидия за капиталови разходи, на средствата за възстановяване на щетите от бедствията, на парите за ученически превози и на тези за изграждане, ремонт и поддържане на общинските пътища.

Комисията по отбрана предлага средствата, реализирани като приходи над предвиденото по проекта за бюджет на министерството на отбраната в резултат на продажби и на освобождаване от имоти и имущество, в това число въоръжение и бойна техника, да бъдат предоставени на министерството за реализирането на програмата за модернизация на Българската армия, каза председателят на комисията Ангел Найденов.

Комисията препоръчва да се увеличат и средствата за капиталови разходи на Националната разузнавателна служба.

Комисията по външна политика подкрепя бюджета за 2006 г. за министерството на външните работи, каза зам.-председателят на комисията Пламен Ранчев. Той посочи, че във връзка с външнополитическите приоритети и поетите ангажименти към ЕС комисията препоръчва на министъра на финансите да осигури от централния бюджет средства за осигуряване на дейностите, пряко свързани с подготовката за членството на България в ЕС, като допълнителен ресурс по бюджета на министерството.

Председателят на СДС Петър Стоянов заяви, че като цяло този бюджет ще запази бедността на хората и тяхната зависимостта от държавата. Аз не знам социална група, която да е доволна от този бюджет. Защото той е бюджет на гарантираната бедност, заяви Стоянов.

Той напомни, че СДС и ОДС са предложили пакет от данъчни намаления, които щяха значително да подобрят живота на хората и условията за бизнеса:

- намаляване на осигуровките с 1/3; редуциране броя и размера на ставките по личния данък до три ставки от 0%, 10% и 17%;

- намаляване на корпоративния данък до 10 % заедно с премахване на данъка върху дивидентите;

- намаляване на ставката по ДДС от 20% на 18%.

Тези предложения бяха отхвърлени с лека ръка. Обяснението беше, че няма пари. При положение, че през 2005 г. ще има излишък от около 2 млрд. лева.

Бюджетът е съставен така че срещу харченето на милиарди левове няма ясно дефинирани цели. Това е така, понеже правителството прие бюджета без да има управленска програма. Всяка от управляващите партии смята за много удобно да обяснява неизпълнението на дадените предизборни обещания с участието си в коалицията. Много показателно е обаче, че дори обещания дадени от управляващото мнозинство след съставянето на правителството не се спазват, подчерта Петър Стоянов и категорично отхвърли възможността депутатите от ОДС да подкрепят проекта.

Парламентарната група на ДСБ няма да подкрепи проекта на правителството за бюджет за 2006 г., защото той не отразява дневния ред на обществото, не осигурява финансово реформите, свързани с присъединяването на България към ЕС, както и условия за по-бърз икономически растеж. Той увеличава процента на отнемане и преразпределяне на доходите на данъкоплатците, заяви зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.

Представя ни се бюджет, който не следва заявените от БСП приоритети преди изборите, каза тя. Според нея представеният проект е бюджет на неизпълнените обещания и спрените реформи. Той е съставен по идентична матрица от предходните години, това е бюджет на инерцията.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Русия изстреля 100 ракети и дронове към укрански енергийни обекти

Свят Преди 31 минути

През двегодишната война Русия е извършила стотици въздушни нападения срещу украински енергийни обекти

Иран осъди новите санкции на ЕС

Иран осъди новите санкции на ЕС

Свят Преди 55 минути

Защо Иран осъжда ЕС четете в следващите редове

Трамвай на приказките в София

Трамвай на приказките вече вози малки и големи в София

България Преди 2 часа

Вижте къде и кога се движи атрактивното превозно средство

<p>GTI Clubsport e най-бързият Golf с предно&nbsp;предаване</p>

GTI Clubsport e най-бързият Golf с предно предаване

Технологии Преди 2 часа

Clubsport идва само с DSG и 300 к.с., има си заден спойлер и по-екстремен режим на задвижване

Томас Едисън и изобретенията, които всъщност не е изобретил

Томас Едисън и изобретенията, които всъщност не е изобретил

Любопитно Преди 2 часа

Разказът за наследството на Едисон затъмнява приноса на други новатори

ж

Ловци на змии се търсят във Варна

България Преди 3 часа

В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото

д

Изложба на български килими краси Париж (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

За първи път в града на любовта български килими са били показани през далечната 1900 г.

"Той е клоун, опасен е за САЩ": Робърт де Ниро за Тръмп

"Той е клоун, опасен е за САЩ": Робърт де Ниро за Тръмп

Свят Преди 3 часа

Тръмп пристигна в съда, придружен от семейството си, а в изказването си пред сградата на съда той заяви, че това е много опасен ден за Америка

.

Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене"

България Преди 3 часа

Поклонението ще бъде открито от президента Петър Стоянов

д

ЕС приветства представения от Байдън план за мир в Газа

Свят Преди 4 часа

Предложението има три фази, започва с шест седмици примирие

Кампанията на Тръмп е събрала 53 млн. долара след осъдителната присъда

Кампанията на Тръмп е събрала 53 млн. долара след осъдителната присъда

Свят Преди 4 часа

Повече за това как Доналд Тръмп е събрал такава сума четете в следващите редове

<p>Събирането на миди може да ви коства 15 дни в затвора&nbsp;</p>

15 дни в затвора: Защо не трябва да взематe миди от плажовете

Любопитно Преди 4 часа

Мидите осигуряват дом или повърхност за прикрепване на различни морски организми

Този слой на Земята озадачава учените, какъв е произходът му

Този слой на Земята озадачава учените, какъв е произходът му

Любопитно Преди 4 часа

Това е оказало значително влияние върху химичния състав и структурата на слоя “D“

д

Вижте кой светец почитаме днес

Любопитно Преди 4 часа

Днес Църквата почита един от първите и най-ярките християнски писатели-апологети

ЕК предостави 16 млн. евро на агенцията на ООН за палестинските бежанци

ЕК предостави 16 млн. евро на агенцията на ООН за палестинските бежанци

Свят Преди 12 часа

Това е втори транш на средства към Палестинската власт