0

Б НД поиска днес оставката на президента Георги Първанов заради констатациите в доклада на ОЛАФ, а шефът на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов каза, че ще поиска обяснение от държавния глава на утрешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Според доклада на ОЛАФ, станал достояние на медиите, група от фирми около бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков е ощетила с десетки млн. евро бюджета на Европейската общност, източвайки пари по САПАРД. Людмил Стойков е сочен в медиите като един от спонсорите на кампанията на Георги Първанов за втори президентски мандат.

Мисля, че президентът дължи обяснение пред обществото за финансиране на кампанията му от Людмил Стойков, каза Минчо Спасов, депутат от НДСВ, в интервю за Би Ти Ви и добави: "Не съм съгласен всички ние, българските данъкоплатци, да връщаме пари на Европейския съюз за това, че някой е финансирал нечия кампания".

Колкото по-бързо някой даде отговор кой е виновен, толкова по-добре, отбеляза шефът на парламентарната вътрешна комисия.

"Проблемът в България не е много по-различен от други европейски страни, където също се краде, но проблемът в България е, че там ги наказват, а при нас не е така. Това рефлектира върху оценката на обществото върху държавността въобще", каза още Спасов.

Докладът на ОЛАФ сам по себе си е експертен и представя факти, част от които са отдавна известни и са на масата на магистратурата, каза пред журналисти вътрешният министър Михаил Миков. Според него обаче политически извод е твърдението за "политически чадър" над корупцията в доклада.

Не е добре никоя администрация или служба да се опитва да внушава политически изводи,

коментира Миков. Представените в доклада данни и факти не са открити от ОЛАФ, а от българските правоохранителни и правораздавателни органи, отбеляза той.

Вътрешният министър добави, че не се е занимавал подробно с всички описани детайли в документа. Нека да видим кои от всички изводи в него ще бъдат наистина потвърдени в рамките на съдебното разследване, каза той.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов заяви, че се е запознал с извадки от доклада, публикувани от вестниците. Той определи информацията в него като "доста обезпокояваща".

Трябва да се стигне докрай, докладът да бъде проучен от органите, които се занимават и виновните лица да си понесат отговорността, коментира Костадинов.

Попитан дали е възможно да има политически нюанс в доклада на ОЛАФ, депутатът от ДПС заяви, че едва ли еврочиновниците ще се изкушат да обслужват една или друга политическа сила, "за да вкарват политически нюанси". По-скоро оправданията за наличието им е част от нашия балкански манталитет да търсим оправдание извън себе си, допълни Костадинов.

Докладът на ОЛАФ е показателен за липсата на правителство в България

и че управлението на тройната коалиция е пагубно за държавата, коментира кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Тук се връщам към времето когато нашата нация проспа създаването на Висшия съдебен съвет от трите корупционни партии - БСП, ДПС и НДСВ. Те нямат срам от доклад - дали ще е на ЕК, или на ОЛАФ. Виждате, че премиерът пет дни го няма.

Говори се всеки ден за корупция на неговите министри - той не се обажда, няма го", каза Борисов.

ДСБ също обяви, че настоява президентът Първанов да обясни на заседанието на КСНС за констатациите от доклада на ОЛАФ.

Президентът трябва да обясни там "за връзките си с престъпните мрежи, от които е взел пари за предизборната си кампания", заяви пред журналисти в Народното събрание от името на парламентарната група председателят й Иван Костов.

Лидерът на ДСБ каза, че докладът на ОЛАФ отнема каквото и да е морално или политическо право на държавния глава да претендира за реформиране на българската политическа система.

Човек, който е вземал пари от хора, влезли в такъв доклад, дължи големи обяснения, каза още Иван Костов.

От ДСБ искат още довечера премиерът Сергей Станишев публично да обясни за констатациите в доклада на ОЛАФ "за срастване на правителството с престъпни мрежи", каза Иван Костов.

ДСБ призоваваха политическите сили да започнат консултации за излизане на прокуратурата и следствието от съдебната власт, защото се вижда, че "българската прокуратура и съд са последният чадър над престъпните мрежи у нас".

Българска нова демокрация поиска оставката на Първанов

БНД е изключително обезпокоена от констатациите в доклада на ОЛАФ, се казва в декларация на БНД, в която случващото се е определено като безпрецедентно.

"Влиятелна европейска институция заявява открито, че българският президент и правителствени кръгове са свързани и закрилят представители на съмнителни групировки. Компрометирани са не само най-висшестоящите държавни институции, но и името на страната ни.

България преживява най-голямото си унижение пред света през последните 20 години! Срина се доверието в България", се казва в декларацията.

"Наистина българската конституция не съдържа изрична разпоредба, която да изисква българският президент да притежава морал и доблест. Но ние от БНД вярваме, че духът, а не буквата на Конституцията трябва да се следват, поради което и във връзка с констатциите на доклада на ОЛАФ призоваваме президентът на Република България да подаде оставка", заключава декларацията на БНД.

Ако се потвърди информацията от доклада на ОЛАФ, имаме право да поискаме отстраняването на президента Георги Първанов, заяви председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов.

В доклада се разкриват връзки и спонсори за предизборната кампания на Георги Първанов и затова нормалната стъпка е той да се оттегли сам от поста си, заяви Бакалов.

Според него няма как да тече нормално разследване, ако президентът остане на поста си.

Бакалов отхвърли идеята в доклада на ОЛАФ да има политически изводи, тъй като тази служба се занимава със съвсем други неща и тя е показала обективността си при разследванията, които е правила.

Малко по-късно премиерът Сергей Станишев заяви, че правителството не е осигурявало и не осигурява на никого политически чадър.

Той изтъкна, че "затрудненията, описани в доклада, не са изненада и стремежът на правителството е по-бързото им отстраняване".

Станишев каза, че смята за лоша практика раздаването "наляво и надясно от членове на Висшия съдебен съвет" на медиите на копия от доклада на ОЛАФ. "Това го няма в нито една страна", каза Станишев и подчерта, че не приема атаките и квалификациите към президента.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Политолог: ПП-ДБ могат да загубят втората позиция на предстоящите избори

Политолог: ПП-ДБ могат да загубят втората позиция на предстоящите избори

България Преди 1 минута

Симеонов смята, че е възможно след изборите на 9 юни да се отиде към повторен вот.

<p>Изграждането на 7-ми&nbsp;и 8-ми&nbsp;блок на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&ldquo; върви по график</p>

Делян Добрев: Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

България Преди 24 минути

Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 1 час

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 2 часа

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 2 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 3 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 3 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 3 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 3 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 4 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 4 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 5 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 5 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 6 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков