С ъдържащият се в какаото флавоноид епикатехин може да избави човечеството от най-разпространените в западния свят заболявания: инсулт, сърдечна недостатъчност, рак и диабет. Това е становището на група американски учени.
Според данните, публикувани в списание "Chemistry&Industry" и коментирани от ръководителя на екипа проф. Норман Холенберг от Харвардското медицинско училище, за панамската народност куна, чиито представители изпиват седмично повече от 40 чаши натурално какао (с висок процент епикатехин), рискът от развитие на тези болести е по-малък от 10%.
Експертът по храненето Даниел Фебрикант оценява получените резултати като впечатляващи и смята, че те могат
да преосмислят понятието "витамини"
"Днес науката признава 13 основни витамини, но епикатехинът не е сред тях, тъй като не съответства на традиционното понятия за витамин като вещество важно за нормалното функциониране и растежа на клетките, чийто недостиг води до заболявания", казва той.
Той подчертава още, че връзката между високото потребление на епикатехин и намаляването на риска от посочените заболявания е толкова поразителна, че се нуждае от допълнителни изследвания.
Възможно е тези болести да възникват в следствие именно на недостига на епикатехин, отбелязва Фебрикант.
Същевременно в статията се отбелязва факта, че производителите на какао извличат ценното вещество от състава на продукта поради неговия горчив вкус.
Разширяването на представата за витамините може да даде на фармацевтичните компании шанс да обогатят своя асортимент и да пуснат в продажба капсули епикатехин, който се съдържа още в чая, виното, шоколада и някои плодове и зеленчуци.