Н еговата философия, която се основава на късен гроздобер и дълга мацерация, е в основата на успеха и на двете големи вина, които споменахме - Ornellaia и Masseto (второто - сравнявано единствено с великите вина на Château Pétrus).
И двете са изключително сочни, с кадифени, перфектно узрели танини.
Последните няколко години Ролан, който наскоро гостува у нас, остави по-голямата част от работата заедно с най-важните решения на производствения екип начело с Распини, но неговият почерк все така ясно личи във всички червени вина на Ornellaia.
Фрескобалди, както и "бащата" на Ornellaia - Антинори, са сред най-старите производители в Италия с над седемвековна история във винарството.
Винената революция за тях обаче настъпва през 90-те години, когато драстично се подобри качест-вото на продукцията им.
Топвината на Фрескобалди Brunello, Lamaione Merlot, Chianti Rufina Montesodi и последното им вино Giramonte - купаж от санджовезе и мерло, от няколко години са в челните класации на всички винени издания.
Кратка история
Първата реколта на Ornellaia е реализирана през 1985.
През 1986 дебютира Masseto, макар че още през 1985 малко количество от него се продава като Ornellaia Merlot.
Тогава избата е собственост на Лудовико Антинори (брат на Пиеро Антинори).
През 1999 калифорнийската компания Robert Mondavi, собственост на едноименния винар, купува дял от Ornellaia, а по-късно и цялото имение.
През 2002 американците предлагат на другите големи играчи в Италия - тосканската фамилия Фрескобалди, половината от собствеността.
И все пак славата като че ли остава за Лудовико Антинори, който с помощта на семейството си и имена като Андрю Челичефф, Тибор Гал и Тома Дюроа създава една от съвременните винени легенди - Ornellaia.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!