0
Бл логично проучване, проведено от психолога д-р Дейвид Моксън във връзка с представянето най-новите Sony Ericsson Walkman телефони доказва, че мъжете са много по-чувствителни от жените, когато става въпрос за ефекта, който музиката оказва върху тях.

Във връзка с представянето на новия Walkman телефон W350i, Sony Ericsson проведе уникално проучване сред младежи на възраст между 18 и 34 години, което разкрива една много любопитна нова тенденция в слушането на музика днес. Според получените резултатите потребителите, които са постоянно в движение, не само купуват повече сингли, отколкото цели албуми, но и 90% от тях често слушат само част от дадена песен преди да прехвърлят към следващото парче. Оказва се, че в България 36% от музикалните фенове слушат не повече от 30 секунди от песента.



Музикалните „снаксове”
Днес животът на младите меломани е толкова динамичен, че те предпочитат да се насладят на малка „хапка” от песента, като чуят само кратък откъс от нея, вместо да изслушат всеки куплет и припев. Подобна тенденция откриваме и в консумирането на други типове дигитално съдържание на сайтове като YouTube, който предлагат кратки форми забавно видео и аудио съдържание като „снаксове”. Оказва се, че за близо 50% от българските младежи са достатъчни между 10 и 40 секунди от едно парче, за да изпитат удоволствие от него, а едва 7% от тях слушат повече от 2 минути от песента.
Подобно на еспресо „революцията” в консумирането на кафе, сега потребителите вярват, че силата на музиката може да бъде усетена чрез кратки, силни дози звук като 80% от участвалите в проучването избират определени музикални откъси не само за удоволствие, а и за да променят настроението си.
На практика за нас българите е необходимо да чуем по-малко от 40 секунди от песента, за да изживеем емоционална промяна, като 31% от нас пускат избрани парчета, за да се развеселят, 21% - за да се успокоят, 10% - за да се мотивират за работа, 5% - за да се събудят, 2% - за да подсилят романтичното си настроение.


Стилен и достъпен, W350i е първият Walkman телефон, оборудван с уникалната “Walkman on Top” функция, която поставя музиката на върха на пръстите ви. Walkman бутоните са разположени върху флипа на телефона, като му придават вид на истински MP3 плеър. По този начин музикалните фенове могат лесно и бързо да сменят парчетата и така да се наслаждават от удобния музикален „снакинг”.
С Media Manager софтуер прехвърлянето на любимата ви музика в телефона е бързо и удобно. С помощта на обикновена USB връзка качвате в телефона до 40 албума, 470 парчета или около 1500 30-секундни музикални снаксове. Уникалната TrackID функция помага за секунди да разберете името и изпълнителя на непознат снакс. Можете да свържете W350 с Bluetooth HBH-DS205 стерео слушалки, за да слушате музика в движение, или с Active MAS-100 високоговорител, за да споделите музикалния снакс с приятелите си.


Мъжете са по-чувствителни към музиката от жените
Музиката може да е езикът на любовта, но някои нови проучвания доказват, че мъжете и жените реагират на музиката по различен начин. Биологично проучване, проведено от психолога д-р Дейвид Моксън във връзка с представянето най-новите Sony Ericsson Walkman телефони доказва, че мъжете са много по-чувствителни от жените, когато става въпрос за ефекта, който музиката оказва върху тях. За разлика от жените, мъжете не само физически реагират много по-осезаемо на музиката, но и са по-наясно с нейното влияние върху емоциите им.
Мъжете много по-точно предвиждат по какъв начин определен тип музика би повлиял на физическото и емоционалното им състояние. Страстта на мъжете се разпалва най-силно под влиянието на кратки откъси британска соул музика и мелодичните, чувствени вокали на соул изпълнителите по принцип. Истински афродизиаци се оказват естонският рок, който предизвиква увеличение на нивото на тестостерон в 67% от участниците в проучването, латвийската поп музика (67%) и немският хип-хоп (75%).
Жените по-трудно определят ефекта на определена музика върху физическото си състояние. Те се възбуждат най-силно от испанска латино музика.
Разкритията за разликите в реакциите на двата пола са част от направеното от Sony Ericsson проучване във връзка с „музикалния снакинг” или слушането само на кратки откъси от песните вместо на цели парчета. Повече от 50% от европейските младежи на възраст между 18 и 24 години слушат между 10 и 30 секунди от дадена песен, след което преминават към следваща.


Биологичният експеримент
Повече от 200 младежи участваха в серия от научни тестове с цел установяване на промените в нивото на хормоните тестостерон, кортизол и имуноглобулин (IgA) под влияние на различен тип музика. Така Sony Ericsson разкри каква музика кара хората да се чувстват секси, мотивирани, спокойни или просто в добро физическо здраве. Тези биохимични реакции бяха изследвани с помощта на анализ на слюнката, която участниците отделят преди и след като слушат различни музикални „снаксове”.
В повечето случаи резултатите от изследването показаха липсата на връзка между предположенията на хората относно влиянието на определена музика върху тях и реалната биологична реакция, която тя предизвиква в телата им. Често хората смятат, че един музикален жанр ще ги накара да се отпуснат, но след като изслушат откъс от 30 секунди в телата им се наблюдават признаци на стрес, които мозъкът не успява да улови.
Не е необходимо да слушате бавна музика, за да релаксирате. Резултатите от опитите показаха, че от психологическа гледна точка хърватската поп музика, латвийският и полският поп-рок са най-релаксиращите и успокояващите музикални жанрове.
Хората имат грешна представа и относно музиката, която ги кара да се възбуждат. Най-изненадващо холандската фолклорна музика и немският хип-хоп повишават нивото на тестостерон при 75% от изследваните, като им създават романтично настроение, но повечето от тях не осъзнават това.

Музика за настроение
За всяко настроение има музикален „снакс”. Немският хип-хоп повишава нивото на тестостерон и при двата пола и предизвиква желание за любов.
Същевременно испанското латино може да предизвика стрес, тъй като води до повишаване на нивото на кортизол при 89% от тестваните.
Датският акустичен поп прави мъжете по-жизнени и весели, но има обратния ефект върху жените, които се нуждаят от южноафрикански рок за подобряване на настроението.
Белгийската соул музика е единствената с еднакъв ефект върху настроението на двата пола. Тя намалява стреса и успокоява както жените, така и мъжете.
Хърватският поп има магическо влияние върху телата на хората – 100% от участниците, които са чули откъс от него са намалили нивото на кортизол и са повишили това на имуноглобулин, в резултат на което се наблюдава релаксация и укрепване на имунната система.
Обратно е влиянието върху имунната система на българският хип хоп, румънската денс музика и литовският RnB, които водят до понижаване нивото на имуноглобулина при респективно 60%, 67% и 100% от тестваните.
Психологът д-р Дейвид Моксън споделя: „До този момент имаше твърде малко разработки над влиянието на музиката върху физиологията на човека за разлика от влиянието й върху настроението например. Разкритията на Sony Ericsson са много ценен принос в тази насока.
Най-изненадващи са фактите, че такива кратки откъси от определен тип музика предизвикват промени във физиологията ни, както и това, че ние по принцип не можем реално да преценим как ни влияят различните типове музика.”

Всички факти и цифри са предоставени от YouGov Plc. В проучването са взели участие 492 българи на възраст между 18 и 34 години. Проучването е поведено онлайн в периода 16-29 Май, 2008.
Независимо биологично проучване е проведено от психолога Д-р. Дейвид Моксън на 12 май 2008 г. в University College London. В него участват 200 международни студенти на възраст между 18 и 24 години. Целта на проучването е да се проследят физическите реакции на участниците в резултат от слушането на кратки музикални откъси. Изследвани са промените в нивото на хормоните тестостерон, кортизол и имуноглобулин (IgA) в слюнката на участниците.

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 19 минути

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 37 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг