0

"С две бюлетини наесен. Защо не?" е анализът в "24 часа", чийто автор е заместник-председателят на НДСВ Пламен Панайотов. Според него едновременното провеждане на президентския вот и изборите за 18 евродепутати би спестило излишен разход на средства от около 10 млн. лв. на данъкоплатците.

На друго мнение е депутатът от ДПС и наблюдател в Европейския парламент Четин Казак, чието становище е поместено на същата страница.

Според него българските граждани са свикнали да следят една кампания и едновременното провеждане на изборите за президент и евродепутати ще внесе объркване сред населението.

Кабинетът се изнася да заседава във Варна, съобщава "24 часа". Вестникът информира, че се очаква премиерът и министрите да заминат за морето в края на следващата седмица.

"Битката за военния офсет стигна до тримата лидери" е уводният материал на "Дневник". Неколкомесечната студена война между министерствата на икономиката и на отбраната за това кой ще контролира модернизацията на армията е достигнала кулминацията си и днес с проблема ще се занимават лидерите на управляващата коалиция, изтъква всекидневникът.

"Министри се топят пред Станишев" пише "Стандарт" на първа страница. Министрите и техните заместници взеха масово да се топят пред премиера Сергей Станишев, посочва изданието.

Повод за това били отчетите за едногодишното управление, които те трябва да представят на министър-председателя.

"Пари" съобщава, че на 16 август лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган ще трябва да се произнесат по календара на правителствените успехи през периода на едногодишното управление, който след това да представят в публичното пространство.

"Тройната коалиция - една година по-късно" е анализът в "Дневник". В него се посочва, че сегашният български модел направо зачерква идеята за разделението на властите.

"Труд" оповестява данни от проучването на агенция "Естат", според които повече от 1/3 от българите биха гласували за Георги Първанов (33,6%), ако президентските избори бяха днес. Втори се нарежда Бойко Борисов със 7,3% одобрение.

Назад с 3,6% остава Петър Стоянов, общият кандидат за президент на десните Неделчо Беронов събира 1,4% , а лидерът на "Атака" Волен Сидеров - 1,1%.

"Само Бойко Борисов може да победи Първанов" изтъква "Новинар", основавайки се на данните на "Естат". В интервю за изданието пиар специалистът Арман Бабикян коментира, че без Борисов Първанов води с 3:0 още отсега.

Според него, за да стане обединител на десните, Неделчо Беронов трябва да се разграничи от техните партийни лидери не толкова като личности, колкото като политика.

"БЗНС ухажва Бойко Борисов за президентския вот" пише "Дума". Изданието съобщава, че лидерът на БЗНС Георги Пинчев е заявил на среща със столичния кмет, че земеделците убедено стоят зад неговата евентуална номинация.

Пред журналисти след срещата Борисов благодарил за доверието и посочил, че на този етап пред него не стои въпросът за президентските избори, допълва ежедневникът.

Всички издания пишат за заседанието на съда в Триполи по СПИН процеса срещу българските медицински сестри.

"Либийски експерти по СПИН разсмиват залата" е заглавието на статията в "24 часа", където пратеникът на изданието разказва как е преминало заседанието.

Аллах решава кога едно дете, заразено със СПИН ще умре, без значение дали концентрацията на вируса в кръвта е висока, а генотипът - непознат, пише вестникът и добавя, че подобни "научни" теории са се чули вчера в залата на съда в Триполи, където са били разпитани четирима либийски експерти.

Припомня се, че техният доклад отпреди 2 години стана формалната причина петте български медицински сестри да бъдат осъдени на смърт. Тези експерти бяха доведени да свидетелстват в съда, но някои от отговорите им предизвикаха смях, а други доведоха до остри словесни схватки между адвокатите, гражданските ищци и прокурора, разказва журналистът Георги Милчев.

"Не пуснаха сестрите под гаранция" извежда "Земя", а "Стандарт" добавя, че съдбата на медицинските сестри ще бъде ясна след 20 дни. "СПИН делото продължава на 29 август с пледоарии" информира "Монитор".

"Сега" съобщава, че българската охранителна рота ще остане в Ирак няколко месеца по-дълго от предвиденото. "Мисията ще приключи не през март, а през декември 2007 г.", съобщил военният министър Веселин Близнаков, цитиран от изданието.

Посочва се, че парламентът ще трябва да гласува удължаването на мисията.

"До декември правим консулство в Битоля" съобщава "Труд". Посочва се, че до края на годината България ще открие свое генерално консулство в Битоля, за да може да се обслужва нарастващият брой македонци, които ще искат да посетят страната ни след приемането ни в Европейския съюз.

"Дума" информира, че след влизането ни в ЕС българските визи за македонски граждани ще бъдат безплатни. Това обявил в Кюстендил посланикът ни в Македония Михо Михов.

"Разпада ли се кривото огледало на македонизма" е анализът в "Монитор".

Явно е, че българският корен трудно се изтръгва - доказват го десетките хиляди заявления от македонци за получаване на българско гражданство, се посочва в анализа.

Авторът му напомня, че да бъдеш българин е не само привилегия, но и задължение - българските граждани са лоялни към националните интереси на страната, плащат данъци, поддържат държавността, а със своята работа увеличават икономическото благосъстояние на нацията.

"Изпълнили сме 70% от ангажиментите за ЕС" извежда "Земя", като цитира министъра по европейските въпроси Меглена Кунева. Тя казала, че е допуснала изключения само по цялостното приемане на някои по-обемни законови текстове като Гражданско-процесуалния кодекс, който се очаква да влезе за първо четене в пленарната зала тази седмица.

"24 часа" помества интервю с директора на Националната следствена служба Ангел Александров, в което той коментира, че бившият директор на "Топлофикация" - София Валентин Димитров се е срещал три пъти в нарушение на правилата със свой познат в ареста.

Човекът, който го е посетил, е свързан с една от офшорните фирми, които се разследват по делото срещу Димитров, казва Александров. По думите му, точно по времето на тези срещи от банкови сметки на майката на бившия директор на "Топлофикация" - София, са били превеждани средства.

Всички издания пишат, че потребителите на парно в столицата са ощетени с над 30 млн. лв. от далаверите при ценообразуването в "Топлофикация" - София.

Сумата бе оповестена от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева, пише "Труд", като допълва, че финансовите нарушения са констатирани в одитен доклад на Държавен финансов контрол за периода 1 март 2003 г. - 31 март 2006 г.

"Софиянци масово завеждат дела и заради скъпото парно" съобщава "Сега". Година след като хиляди българи заведоха дела заради незаконното повишение на цените на тока, започва подобна акция и заради столичното парно, пише изданието.

Посочва се, че Федерацията за защита на потребителите в България е приканила всички софиянци да съдят за обезщетение Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

"Монитор" е изчислил, че всяко софийско домакинство с парно е дало по 80 лв. за удоволствията на началниците от "Топлофикация".

"Прокурорски удар срещу перачи на пари" е водещото заглавие в "Пари". Всекидневникът съобщава, че главният прокурор Борис Велчев ще обяви съвсем скоро масовата акция срещу прането на пари.

Според анализ на следствието около 200 млн. долара са трансферирани зад граница за 5 години, разкрива изданието и допълва, че само за седмица в съда са внесени четири нови обвинителни акта.

"Няма да позволя да ме изнудват!" - тези думи на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски са изведени в заглавие на интервюто му в "Труд".

Не сме толкова бедни, че да не намерим пари за трансплантации, коментира той. По думите му вероятно тази година ще бъдат изхарчени около 2,5 млн. лв. за трансплантации. Според министъра в отделен параграф може да бъдат предвидени още 5-6 млн. лв.

"До 5000 лв. за жертва на престъпление" - под това заглавие "Труд" информира какви са новите правила в проектозакона за подпомагане на пострадали от престъпления, изготвен в Министерството на правосъдието.

Те предвиждат жертвите на престъпления у нас да получават от държавата парична компенсация от 250 до 5000 лв., както и безплатна медицинска, психологическа и правна помощ, пише вестникът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 1 час

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 1 час

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 2 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 2 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 3 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 4 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 4 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 4 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 5 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 6 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 6 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 7 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 7 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 8 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 8 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции