0
В ж. и първата част (12.05.2005 г.)

- Г-н президент, доколко според вас се изживяха илюзиите за НАТО една година по-късно? Какво целяхте, хвърляйки на Гергьовден ръкавица на генералите?

- Признавам и своята вина, че съм го допуснал, но вече се дразня, че всеки път решаваме проблема с генералите на 5 срещу 6 май. Разстановката трябва да е ясна пет-шест месеца по-рано и да се базира на солидна прогноза за развитието на висшите звания в армията и на хората, които ги представляват.

Такава прогноза няма. Създава се впечатлението, че нещата се решават в последния момент, по субективни причини, чрез договорки. А аз не бих искал да е така.

Искам чисти критерии за образование, за квалификация, за командирски умения. В тази поредица слагам и физическите, защото съм бил войник и знам какво е значението на личния пример. Генералът, офицерът не е просто високопоставена длъжност, той трябва да бъде за пример.

- Обявихте се за продължаване на модернизацията на армията в момент, в който политическият елит спори по това кой, а не какви сделки да се сключват.

- Аз съм за това да има максимална, доколкото законът го позволява, прозрачност на тези сделки.

Сега има много съмнения и част от тях бяха представени от някои парламентарни фракции. Но съмненията в прозрачността не бива да са основание за спиране на процеса, защото армията не може да чака.

Всеки път парламентаристите питат какво става с бронежилетките. Това не е детайл, който можем да подценим, но преди бронежилетките има други въпроси, които да решим.

Трябва да има друг механизъм за обществените поръчки, за решаването на проблемите с модернизацията на армията. А на опозицията това й е работата - да пита, но волята за модернизацията трябва да бъде потвърдена и да се извършва с прозрачни действия.

- Удовлетвори ли ви решението на парламента за изтеглянето ни от Ирак до края на 2005-а?

- Имам претенцията формулата, която залегна в решението на парламента, да съм я обосновал първи. Разбира се, ако бях го редактирал, може би щеше да има и различия, но в основни линии, това е и моята позиция.

За мен беше важно да обявим достатъчно рано това свое намерение. На първо място заради обществото и това, което ни предстои в политически план. Не бих искал да товарим следващия парламент с тази тема.

Второ, за да бъдем предсказуеми пред коалиционните си партньори и да не решаваме въпроса под натиск - на терористите или на партньорите си.

И трето, за да се осъществи тази операция военнотехнически, се изисква доста време.

На тези няколко критерия решението отговаря. По-добро мисля, че не би могло да бъде.

- След като получихте поканата на Кадафи, очаквахме да заминете за Либия без да отлагате. Сега очевидно ще изчакате заседанието на Върховния съд в Триполи. Как ще мотивирате решението си?

- Не знам кой е смятал, че ще трябва да реагирам на деня. За мен е важно, след като се изчерпаха всички други възможности (виждам, че и министър Паси признава изчерпването на възможностите по правителствена линия), да се мисли не само от гледна точка на тежкия проблем в българо-либийските отношения. Трябва да върнем климата в тези отношения.

На някого може да му звучи еретично, но ние следва да възстановим доверието между двете държави.

Апелът ми е и към медиите на двете страни. Може би заради политиците, може би по други причини медиите също наляха масло в огъня.

Проблемът трябва да се решава между България и Либия. С помощта на Европа, на други партньори, но това е нишата - двустранните отношения.

На мен ми се ще да бъда в Триполи тогава, когато има възможност дневният ред на нашите отношения да бъде преговорен обстойно и с очертаването на една перспектива. В рамките на тази перспектива вече да търсим решение на въпроса за нашите сънародници и за болните либийски деца.

- С компенсации?

- Не използвам думата "компенсации". Смятам, че Европа, в това число и България, демократичният свят трябва да помогнат на тези деца и на техните фамилии. Ние трябва да разберем, че това е болезнен процес, но думата компенсации, взета на въоръжение от нас, българите, означава признание за вината.

- Има ли опит според вас държавата да се дистанцира от въпроса?

- След първоначалното забавяне и ако мога да си позволя този израз "проспиване на ситуацията", държавата винаги е била ангажирана. Вярно е, че бяха допуснати много грешки в организацията на защитата с честата смяна на тактиката.

Държавата ще продължи да присъства, но до каква степен, е трудно да се каже, защото много важна е волята на отсрещната страна.

Трудно ще бъде, ако държавата трябва да решава проблема с фамилиите на децата или друг граждански субект. Ние трябва да заявим готовността си да направим всичко необходимо за спасяването на нашите сънародници, без прекомерно да стесняваме предварителните възможности.

Събитията могат да ни предложат други възможности и аз очаквам от визитата ми в Триполи да се родят такива.

- Какъв е сигналът, който 50 президенти изпратихте от Червения площад на 9 май?

- Това е много силен, модерен знак, макар че някои не пожелаха да го разберат. Голям урок преди всичко за Европа, която, изглежда, е разбрала, че войните и конфликтите я правят слаба и неконкурентоспособна.

Това е урок и на трансатлантическо равнище. По-ясен знак, че всички сме от едната страна на барикадата, не би могло да има.

Това не снема взаимните претенции, дебата между отделните страни и между лидерите, но става дума за цивилизован дебат без дрънкането на оръжие и заплахи. Така трябва да се разделяме с миналото.

Добре е, че България присъстваше на Червения площад и в тържествата за 9 май осезателно. Независимо от сложната роля, която сме имали в хода на войната, ние завършваме на страната на антихитлеристката коалиция и това е нашият голям шанс.

- Имахте ли среща с президента Буш?

- Не само с президента Буш, и с президента Путин, и с канцлера Шрьодер, и с премиера Юнкер. С мнозина разменихме реплики, с канцлера имахме възможност да поговорим.

- Като говорите за цивилизованата раздяла с миналото, да ви попитам не е ли твърде романтична инициативата ви за изграждане на културни коридори на Балканите тъкмо по осите на вярата, за която най-много кръв се е проляла тук през вековете?

- Разбира се, че има и романтизъм, но идеята е по-скоро прагматична. Нейният смисъл е в това заедно да покажем на туристическия, на бизнес пазара онова, което е печелившо. Много по-силно е да може един турист по пътя от Дубровник до Варна да види манастирите, крепостите, да чуе музиката, която звучи близко.

Образът на Балканите винаги е бил мрачен, свиреп, воинолюбив, да не говорим за сиромашията. Нека покажем нещо друго.

Всеки от партньорите ми - испанският и белгийският крал, канцлерът Шрьодер или президентът Ширак, се впечатляват от отделни елементи на културата ни. Представете си, ако могат да видят всичко събрано.

Аз самият бях силно впечатлен, като видях картата на културните коридори, макар че много добре я познавам.

- Но това ще реши ли спора чии са Кирил и Методий, да речем, гръцки, български или македонски?

- Нека историците да спорят, за мен е по-важно, че братята Кирил и Методий се признават от всички за автори на славянската азбука и са небесни съпокровители на Европа. С тях можем да се гордеем всички.

- Имате много вакантни места за съветници. Търсите ли нов екип?

- Нормално е след три и половина години работа да се направят корекции. Онези мои съветници, които се развиват в друга посока, израстват. Едни отиват дипломати, други депутати, трети са добре оценени в ЦИК.

Аз не мога да спъвам развитието им. Президентската институция е таван, работата е една и съща. Промени се налагат, важното е, че ги правим цивилизовано.

- Ще промените ли стила си на работа в последните 18 месеца от мандата си?

- Ще продължавам да работя със същата интензивност. Имам сериозен външнополитически календар. Допускам, че така, както направихме с правителството и парламента преди подписването на договора за присъединяване, ще се наложи да направим още един тур от визити и срещи в страните членки на ЕС, за да ги убедим да ускорят ратификационния процес.

И във вътрешен план имам много ангажименти към общини и неправителствени организации.

- Останаха ли общини, в които не сте били?

- Да, но имам амбицията да обиколя всички преди евентуална предизборна кампания. Основният недостатък на българските политици е, че ходят из страната от избори на избори. Аз искам да слушам хората сега, ако мога - да помагам, а по изборите да дам простор на другите да се изявяват.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 50 минути

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 1 час

Разпоредена е проверка

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 4 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 4 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 5 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 5 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 6 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 6 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 7 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 7 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 8 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 9 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 9 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 9 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 10 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън