0
Вс сто атака на Google Android, видяхме възраждане на Windows Mobile с новата версия 6.5. Вместо суперлъскави смартфони, изяждащи дела на iPhone, журито награди евтин 3G апарат с вградени мобилни Web приложения, a засилената интеграция с корпоративните приложения сякаш убива самата идея на конгреса, с изложители и продукти, ориентирани към крайните клиенти.

Каквото и да сте очаквали от тазгодишния Световен мобилен конгрес, най-голямото събитие за глобалната безжична индустрия, то със сигурност не се е сбъднало изцяло.
Едно от нещата, чието настъпление се вижда съвсем ясно е изключително комплексното интегриране на мобилните устройства и потребители с онлайн базираните данни, приложения и услуги.
Android, поддържаната от Google ОС с отворен код, се очакваше да промени изцяло мобилния пазар, но на конгреса липсваха масови прояви в тази насока. Показани бяха едва няколко телефона, работещи с Android.
За сметка на това частната ОС Windows Mobile, която, според някои прогнози, трябваше да бъде отхвърлена заради непригодност, се оказа платформата, избрана от редица компании за техните нови смартфони, част от които работят със сегашната версия 6.1 или с наскоро обявената 6.5.
Хората очакваха да видят „убийците на iPhone". Вместо това телефонът, който получи наградата за най-добър апарат на изложението се оказа анти-iPhone: евтиният INQ 1 Social Mobile, показани миналия ноември, разполагаш с потребителски интерфейс с интегрирани Web приложения и услуги.
LTE се очакваше да бъде... нещо впечатляващо. Независимо от демонстрациит;ол/йллле на живо в Барселона и обещанията на Verizon Wireless, че внедрява технологията и до края на годината ще има работеща в САЩ LTE мрежа, технологията остава 4G „мъглявина". „Очакваме, че за появата на работещ модел за ограничения спектър в широко пропагандирания обхват от 700MHz ще е необходимо много време и развойни усилия", заяви Ерик Кейнер, анализатор от ThinkEquitity.


Android MIA
За Android HTC обяви своя смартфон Magic, работещ под тази ОС с отворен код. Adobe Systems също заяви за пръв път, че Flash Player 10 ще бъде достъпен за Android (но и за други телефонни платформи) по-късно тази година, като така ще позволи на клетъчните апарати да изпълняват Flash анимации и видео от Web сайтове.
Останалите новини около Android предизвикаха слаб интерес за разработчиците на платформата. Nvidia се договори с организацията Open Handset Alliance за поддръжката на Android в бъдещите й чипове Tegra, проектирани за създаването на подобрена графика в смартфоните при минимално използване на енергия. А от Texas Instruments говореха за пускането на развоен пакет Android в нейния силициев чип OMAP3.
Android се оказа толкова слабо застъпен, че Даниел Диглър от списание Roughly Drafted се чудеше „Дали Microsoft успя да убие Android на Мобилния конгрес 2009?" Заключението му беше „Почти успя!".
Всъщност платформата с отворен код, която предизвика интерес бе Linux базирания пакет на LiMo Foundation. LG Electronics, Panasonic и Samsung демонстрираха мобилни апарати, използващи този вариант.


Възкресението на Windows Mobile?
За разлика от опита на Google, собствената разработка на Microsoft Windows Mobile бе платформата, която избраха много производители за своите смартфони от висок клас, представени на конгреса. Microsoft също обяви значима надстройка: версия 6.5 с нов поглед към потребителския интерфейс (UI), включване на IE Mobile 6, първият й пълнофункционален Web браузър за мобилна ОС.
LG Electronics планира да направи Windows Mobile (сега ребрандирано само на "Windows") своя първостепенна ОС. Компанията ще увеличи портфолито си от налични Windows телефони с още 10 през тази година и с още поне 26 нови модела до края на 2012 г.
На конгреса MWC LG представи LG-GM730, ползващ потребителския интерфейс на компанията 3-D S-Class, който трябва да се появи на пазара до средата на 2009 г. с вградена ОС Windows Mobile 6.1, а обновена версия ще има през втората половина на годината, която ще ползва току-що обявената версия Windows Mobile 6.5.


Сред другите Windows телефони са HTC Touch Diamond 2 и Touch Pro 2 (HTC създаде първия щатски Android апарат - T-Mobile G1), както и наскоро представеният Toshiba TG01 .


Анти-iPhone
Но телефонът, който привлече вниманието на всички на мобилния конгрес тази година и спечели наградата на официалното жури за „Най-добър мобилен апарат или устройство", бе INQ1 Social Mobile на INQ Mobile, показан за пръв път през миналия ноември и печелещ в момента симпатии на купувачи в целия свят.
INQ е устройство на Hutchinson Whampoa, създадено да осигури достъпен изключително евтин 3G телефон, който въпреки цената си да дава на потребителите превъзходно Web изживяване. За целта в потребителския интерфейс на телефона са вградени редица Web приложения: Facebook, Skype, Windows Messenger, Last.fm. Той поддържа push e-mail и интерфейси към Microsoft Exchange и Lotus Domino. Желанието на дизайнерите е било да направят социалните мрежи и Web достъпа по-бързи, по-гладко работещи и по-интуитивни.
Частната ОС съдържа Java базираната BREW архитектура на Qualcomm за разработка на приложения.
Във Великобритания телефонът струва около $115 или се дава безплатно при абониране за месечна услуги, струваща около $21. Подобни смартфони струват над $200 при субсидиране от страна на операторите и често изискват подписване на договори за 1 или 2 г. В интервю за CNET шефът на INQ Франк Мийхан обяви стратегията на компанията си: „Повечето производители харчат милиарди долари да преследват почти без успешно iPhone. Но 80% от пазара не може да си позволи iPhone и съответните тарифни планове."
Засега можете да си купите телефона на INQ в Обединеното кралство, Австралия и Ирландия от мобилния оператор „3". До края на март той ще бъде достъпен още в Дания, Швеция, Италия и Хонконг, а в САЩ се очаква до края на годината.


Интеграцията - новият фактор за успех
INQ не е единствената компания, която вгражда в интерфейса на телефона приложения, достъпни в мобилния Web. Microsoft предприе още една стъпка с новия си Windows Marketplace for Mobile, магазин за софтуер, който ще бъде вграден във всички бъдещи устройства под Windows Mobile 6.5. Компанията обяви и своята безплатна услуга My Phone, която предлага автоматично Web базирано архивиране и синхронизиране на данни и съдържание от телефона.
Nokia разшири обхвата на своите собствени онлайн услуги, известни под марката Ovi, представяйки своя Ovi Store, който ще бъде достъпен през широк кръг от S40 и S60 Nokia устройства. Задминавайки сегашния App Store на Apple, услугата Ovi ще успее да съгласува приложенията към новото местоположение на потребителя и ще му помогне да виждат какво са свалили техните приятели от магазина. Онлайн магазинът ще отвори през май в 9 страни.
В същото направление Nokia работи и със Skype, като целта е да се създаде VoIP клиент за наскоро обявения топ модел на Nokia - S60-базираният мобилен компютър N97. Клиентът ще работи с адресната книга на апарата, точно както прави INQ1, за да инициира обаждания към Skype абонати точно както се осъществяват мобилни разговори. Софтуерът ще се появи на пазара през третото тримесечие.
Засиленият интерес към мобилната интеграция е ключов и за новия смартфон Pre на Palm, който ще излезе на пазара през следващия месец, и за новия webOS софтуер на компанията. В Барселона Palm показа UMTS версия на своя Pre. И представи онлайн първата глава на новата книга от O'Reilly Media „Palm webOS: Разработка на приложения в JavaScript, използвайки Palm Mojo Framework." Това е първата стъпка за публично обявяване на подробности за софтуерната платформа. Компанията се присъедини и към проекта на Adobe Open Screen Project за вграждане на Adobe Flash Player в новия й софтуер webOS до края на 2009 г.
Palm твърди, че всеки разработчик, запознат с традиционните инструменти като Cascading Style Sheets, XHTML, JavaScript и други подобни лесно ще може да създава приложения, работещи върху Pre. Самата webOS е многозадачна и Palm демонстрира приложението за Pre Palm Synergy, програма за създаване на интегрирано средство за проследяване и организиране на няколко онлайн календара, контакти и приложения за моментални съобщения. Ако обновите контакт в своя Palm Pre, Synergy ще обнови същите данни във всеки от онлайн акаунтите ви.
Този подход предполага развитие в посока корпоративна мобилна среда. Много от апаратите и операционните системи са насочени към крайните клиенти. А в същото време необходимостта от т.нар. „интуитивна интеграция" е много ярко изявена при предприятията, към което се добавят и изискванията за по-голяма сигурност. Затова тазгодишният Световен мобилен конгрес, сякаш напук на самия себе си, даде насоките за завой към корпоративните мобилни изчисления.



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 8 минути

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 47 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 55 минути

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 59 минути

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 3 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 3 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 3 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон