0

"Само 1/3 от електората ще се яви на евровота", посочва "Сега". Данните са от изследване на електоралните нагласи в страната, проведено през януари от социологическа агенция "Маркет Линкс".

Според шефа на агенцията Румяна Бъчварова ниският процент се дължи не само на неинформираност на гражданите, но и на липса на интерес към този вот.

Близо 40% от хората изобщо не знаят, че в страната напролет ще се провеждат избори за български представители в ЕП.

"Напролет ще избираме евродепутати с отвращение", е анализът в "Монитор". Посочва се, че сред бъдещите избиратели битува опасното мнение, че тук избираме церемониални сенатори, които отиват в Брюксел на разходка и няма особено значение кой, как и защо пращаме там.

И следователно не можем да очакваме, че такива хора ще защитават активно държавните и националните ни интереси в сегашния Европейски парламент. Отливът от гласуване, понижената политическа активност от последните избори сочи, че на гражданите не им се слуша.

Обидени от игнорирането им от участие в процеса на преговорите за присъединяване към Евросъюза, съсловните организации и професионалните групи също ще обърнат гръб", прогнозира изданието.

"Червените отиват на евровота без коалиция", отбелязва "Труд". БСП ще "изневери" на червената "Коалиция за България" и ще се яви сама на изборите за Европейски парламент.

Решение за това взело вчера Изпълнителното бюро на партията. Социалистите предприели този ход, след като лидерът на ПД "Социалдемократи" и депутат от "Коалиция за България" Николай Камов обяви, че отива самостоятелно на евровота.

Червените ще търсят подкрепа от останалите леви партии в "Коалиция за България" за политиката и за платформата на кандидатите си.

"СДС готов с листи на 20 февруари", пише "24 часа". На 20 февруари СДС ще обяви кандидатите се за евродепутати, обеща синият лидер Петър Стоянов вчера.

На специален национален съвет на 6 февруари СДС ще уточнява критериите и механизмите за издигането им. Според Стоянов управляващите непростимо и фатално бавят както закона, така и подготовката на гражданите за евровота.

"Ще ни вразумяват с шокова терапия", е озаглавено интервюто в "Труд" с Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд. Той коментира една от най-конфликтните промени в четвъртата поправка на конституцията - новия инспекторат към Висшия съдебен съвет.

"Очевидно според законотворците новият инспекторат трябва да направи някаква революция в съдебната власт, да я излекува и открие пътя за реформата в нея. Но пък се оказва, че никой не е наясно точно как ще се случи това.

Имаше изказвания, че "ние в Закона за съдебната власт ще доразвием функциите и правомощията на инспектората" и т.н.

А Законът за съдебната власт, който е готов отдавна, бе спрян именно за да се приеме тази четвърта поправка. Според мен в закона отдавна трябваше да се разпишат текстове, които да детайлизират работата на този инспекторат", заявява Пенчев.

"Бизнесът забелязва спад на корупцията", отбелязва "Сега".

Корупцията в отношенията на бизнеса с администрацията намалява, политическата подкупност продължава да е висока, а правителството не се справя добре с това явление по високите етажи.

Това са изводите от изследване, направено сред бизнес сектора. То е проведено и анализирано от Центъра за изследване на демокрацията и социологическата агенция "Витоша рисърч".

Авторите твърдят, че спада и податливостта на бизнеса към подкупност, като се отчита намаление на относителния дял на фирмите, извършващи неофициални плащания.

Веднага обаче се прави уговорката, че резултатите може да са временни и породени от еднократни фактори.

"За нарушения на пътя не може да има пазарлък", кагегоричен е Борислав Ралчев, депутат от НДСВ. Той бе сред депутатите, които възразиха срещу промените в Закона за движение по пътищата при обсъждането им на първо четене.

"По пътя на привилегии и санкции за платена и неплатена глоба се неглижира поведението на водача. Една от характеристиките му е неговият картон, където са отразени нарушенията.

Това е огледалото, а не дали си платил глобата веднага. С промените се казва, че ако си платиш до месец глобата, работата е добре. Ако не я платиш до година тя става двойна.

И още нещо - ако си платя глобата веднага не ми вземат наказателни точки, ако си я платя в срок - ми ги намаляват. И какво стана с характеристиката на водача? Този закон го третира като участник в движението, а не като данъкоплатец", казва депутатът пред "24 часа".

"Сега" търси отговор на въпроса "Има ли машинист царският влак?"

"Напоследък битката за лобистко надмощие в царската партия се изостри и заради печалния й рейтинг от 2-3%, който задейства инстинктите за самосъхранение.

По-амбициозните в партията осъзнават, че времето им изтича и трябва да осъществят личния си интерес сега или никога. Затова с погиването на партията се засилват индивидуалните изяви на отделни нейни представители.

Същевременно царистите умело лавират в сложната схема на тройната коалиция, за да постигнат определени икономически цели. В това отношение са завидно последователни", пише авторът.

"Разпитват сестрите за клевета", съобщава "24 часа" Българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, ще бъдат разпитани на 11 февруари, обяви адвокатът им Осман Бизанти вчера. Те ще дадат показания по делото, заведено срещу тях от офицерите, които са ги мъчили.

Новото дело за набеждаване на сестрите е цинизъм, коментира главният прокурор Борис Велчев.

"Не бих си позволил да използвам тази дума, ако не знаехме онова, което знаем за насилието над българите и палестинеца в Либия. За никого у нас то не буди съмнение, казвано е многократно и от самите съдии, и от странични наблюдатели, които са виждали задържаните след тези мъчения и изтезания", допълни той.

"Делото срещу мъчителите тръгва днес", обявява "Новинар".

Днес прокуратурата ще образува наказателно производство срещу 11 души, които изтезаваха българските медици в Либия, съобщи софийският градски прокурор Николай Кокинов. Той каза, че са разпитани всички лица, които имат информация за изтезанията.

"Водя разговори за директорския стол на Народния театър", потвърждава в интервю за "24 часа" режисьорът Младен Киселов. Припомня се, че след 1991 г. той е поканен да поставя пиеси в САЩ. В момента репетира в Народния театър.

За директорския пост на театъра казва: "Това не е решение, което се взема изведнъж. Един такъв преход би бил много сложен за мен - ще трябва да организирам живота си по нов начин.

Склонен съм да се върна и да работя тук, защото за мен не мястото на работа е имало значение, а самата работа. През всичките години в Америка съм бил български режисьор и български преподавател."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 18 минути

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 27 минути

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 8 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 10 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 10 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 15 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия