0

"Добре дошли у дома" - с тези думи на български език шефът на Еврокомисията ни приветства като 26-ата членка на ЕС.

"Стандарт" помества снимка на Барозу, който държи три знамена - българското, румънското и европейското, а до него е българският премиер.

Сергей Станишев е почти на всички първи страници на пресата днес. Фотографите са увековечили момента, когато на специална церемония в Брюксел министър-председателят поставя парче с формата на България на картата на ЕС, направена от специален коледен хляб.

Вестниците обаче зорко следят какво се случва у нас. Коментар на "Дума" подчертава, че докато знамето ни се вдигаше редом с останалите в ЕС, където ще сме след 16 дни, тук вчера беше обикновен парламентарен ден.

"Депутатите вдигнаха данъка на колите ни и той скокна по-високо, отколкото в другите страни в Европа. После увеличиха данъчните оценки на имотите ни, т.е. те станаха по-скъпи и значи ние - по-богати.

Ала в същото време това означава, че с 20% се вдигат местните ни данъци и такси. Значи обедняваме. И стана една - ни да имаш, ни да нямаш.

Пак вчера парламентът не качи на 12% данъка за хазарта и за залагания в спортни състезания. Защо? Обаче преди ден тури двоен акциз на тока, а преди това наложи данъци, мита и ДДС на вноса за образование и наука и не намали ДДС за книгите", продължава "Дума".

"Определиха ни вчера и праг на бедността 152 лв. Ако ги нямаш, си в мизерията. Значи, къде се намират поне милион пенсионери с доход под 152 лв.? Кой да ни каже защо. И всичко това за половин ден", отбелязва левият вестник.

Коментар на "Труд" също е посветен на работата на депутатите и на пенсионерите. А заглавието всъщност е обръщението "Уважаеми г-да депутати".

"Вчера може би спокойствието на вашата важна държавническа работа е било смутено: полицията спря налитащи да влязат със сила в Народното събрание пенсионери.

Не гледайте на тия хора като на провокатори, подмолно организирани от "Атака" за смяна на властта тип "14 декември 1989-а" или "11 януари 1997-а". Нито като на нарушители на реда. Нито дори като на обикновени досадници, пише всекидневникът и продължава:

"Това са нашите (и вашите) родители. За които цели 17 години държавата не направи нищо. Най-лесно е вие да отсвирите проблема със стандартното: "Няма пари за увеличение на пенсиите".

Най-популистко е ние да ви питаме: а за служебни лимузини защо има? Но най-добре е да си отговорите как и защо за три петилетки не успяхте да накарате половината българска икономика да плаща истинските социални осигуровки, които дължи. Мислете, ама не чак до пенсия", призовава "Труд".

Също по повод протеста пред парламента "Монитор" обявява: "Пенсионери нападнаха Народното събрание". Според изданието става дума за истински щурм.

"Сложете червена точка върху парламента" е заглавието на анализ в "24 часа", който също се занимава с живота на парламента и конкретно с някои от представителите му - Ахмед Доган и Волен Сидеров. Това е нещо като равносметка кой не е ходил на работа, кой не е обелил дума през целия си мандат и т.н.

Вестникът настоява, че е крайно време българите да спрат да се връзват на едни и същи изтъркани манипулации- по време на кампании да им обясняват как без Доган и Сидеров не можело да има демокрация.

Интереси за 15 млн. лева спряха по-евтините лекарства, информира от своя страна "Сега". Пациентите на хемодиализа и с ракови заболявания може и догодина да не получават достатъчно лекарства.

Интереси на фармацевтични компании блокираха въвеждането на социално по-справедлив ред за скъпите медикаменти, смята изданието.

Крадат 200 000 лв. от фонд за болни деца, разкрива Новинар. Толкова са липсващите пари от Фонда за лечение на деца, които е трябвало да постъпят от наложените глоби за продажба на алкохол и цигари на малолетни.

Това стана ясно от отговора на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски на депутатско питане на Ваньо Шарков от СДС, научаваме от Новинар. Фондът беше създаден през 2005 г., за да се осигурят средства за деца, които се нуждаят от животоспасяващи операции.

Законотворците не знаят кой трябва да събира глобите и да ги превежда на банковата сметка на фонда, станало ясно вчера според "Новинар".

Анализ в "Сега" е озаглавен: "Грижата за хората - личен ангажимент на министъра".

"Грижата за хората е основната грижа на българското правителство. Това е естествено, защото правителството нарече само себе си "Правителство на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност", припомня изданието.

Европейската интеграция си върви по каналния ред, икономическият растеж се осигурява от частния сектор, затова пък министрите са приели изключително сериозно частта за социалната отговорност и съвсем лично и индивидуално са се захванали да отговарят социално, всеки в своя ресор, продължава вестникът.

Авторът на анализа дава няколко конкретни примера, не без ирония, как сегашните министри разбират личното си участие в процеса на реформите и развитието на държавата в името на гражданите на тази държава.

Междувременно техник от Националната разузнавателна служба сложи край на живота си с куршум от служебен пистолет "Макаров". Темата е водеща за Труд, а заглавието е: "Втора смърт в разузнаването".

Да завършим с интервю в "Дневник" със зам.-председателя на Европейската комисия и комисар по правосъдието Франко Фратини, който казва: "Ще се впечатлим не от многото обвинения, а от присъдите".

Вестникът откроява три препоръки на Фратини - не може българският съд да се превръща във вечен заподозрян; ако България забави реформите, ЕК разполага с мерки и санкции за отговор; трябва да се борим с прането на пари само по себе си, а не в контекста на други престъпления.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 7 минути

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 24 минути

Към момента няма данни за пострадали

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 1 час

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията