0

Ш естима незаконно забогатели са на път да се разделят с имоти за три милиона левове, пише на първата си страница "Труд". Комисията за установяване на имущества, придобити от престъпна дейност, е поискала от съда имотите да бъдат отнети в полза на държавата.

На прицел са - къща-дворец, хотел, мотел, коли и бензиностанции, посочва "Труд" и допълва, че в момента магистрати от страната са наложили запор и възбрана върху тези имущества.

"24 часа" добавя, че утре комисията ще има заседание и най-вероятно по две от шестте наложени възбрани ще поиска от съда конфискация на имуществото.

"Сега" допълва, че комисията е започнала разследване и на съмнителни имоти на българи зад граница. Англия и САЩ помагат на комисията "Петканов" да издири и конфискува пари от престъпления, първата мишена е Самоковеца, пише още "Сега".

В рубриката си "Темата" днес "Труд" проследява "Как ще се отворят досиетата".

До един месец разсекретеният фонд на бившата Държавна сигурност ще отиде в агенция "Държавен архив" като специализиран отдел. Това е първата стъпка във веригата на отварянето на досиетата, за което по инициатива на лидера на ДПС Ахмед Доган се договориха в понеделник водачите на трите управляващи партии Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и самият Доган, посочва "Труд".

Спецкомисия ще изготви списък с имената на около 1500 души от властта - депутати, министри, лидери на политически партии, областни управители, военни магистрати, както и на хора, формиращи общественото мнение - социолози и журналисти.

Техните досиета, ако имат такива, ще бъдат отворени и резултатът ще бъде оповестен.

"Монитор" предава първия коментар на вътрешния министър Румен Петков след решението на тройната коалиция.

Нека МВР и аз да поемем удара с отварянето на досиетата и да не се засягат и страдат другите служби, заявил той.

"Чрез досиетата се опитват да редят следващото управление", смята бившият началник в Държавна сигурност и член на Висшия съвет на БСП Цвятко Цветков в интервю за "24 часа".

Пред "Новинар" говорителят на Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов казва, че тези, които са били доносници на приятел и с цел да направят кариера, не бива да останат начело на институция.

В интервю за "Труд" главният мюфтия Мустафа Хаджи посочва, че е бил викан в ДС преди, защото е извършвал религиозна дейност. Мюсюлманските обреди тогава се мятаха за нерегламентирани и опасни за режима, обяснява той.

Суха кал не се лепи върху челото, тя е изсъхнала, защото е абсурд, цитира той турска поговорка.

"Има среди, които всячески се стремят да опетнят вероизповеданието. Затова казвам, че не целят Мустафа, а институцията", казва още главният мюфтия.

Уволниха шефа на АЕЦ "Козлодуй", съобщава "Труд". Вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров освободи от Съвета на директорите на централата изпълняващия длъжността директор Иван Иванов.

"Сега" посочва основните причини за уволнението - критиките на ЕК в последния доклад, отношенията с ЕБВР и проблема с огласяването на инцидента в V реактор през март.

Според информацията на "Монитор" промените са заради "празното говорене" на Иванов за спасяване на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", същия извод прави и "Новинар" под глава - "Шефът на централата изгърмя заради трети и четвърти блок".

Аналогични са коментарите на "Дума" и "Дневник" - съответно "Шефът на "Козлодуй" си отиде заради ЕС" и "Евронатиск предизвиква кадрови промени в АЕЦ-а".

Пред "24 часа" Иванов заявил, че не са му известни мотивите за освобождаването му. Неговото място засега ще поеме зам.-директорът на централата Иван Генов.

"219 113 лв. похарчил директорът на столичната "Топлофикация" за кеф" и "243 семейства плащали парно за кефа на шефа", извежда под глава "Монитор" от първоначалните данни от общинската проверка на фирмата за последните осем години.

Овчаров и Борисов се хванаха за гушите, коментира "Стандарт". Кметът на София обяви, че с действията си министърът прикривал дълговете на "Топлофикация-София" и отказа на поканата на Овчаров за среща днес.

Според Борисов Овчаров защитава бившия шеф на дружеството Валентин Димитров.

Министър Овчаров обвини кмета, че използва парното, за да си вдигне рейтинга, а реалните проблеми на столичани и кризата в дружеството не го интересуват, допълва "Стандарт".

"Филчев бил натискан да обвинява Румен Петков", пише "24 часа". Четири дела са били водени срещу вътрешния министър, но всички те са били прекратени от прокурора поради липса на престъпление.

Бившият главен прокурор Никола Филчев съобщи пред БНР, че върху него е бил оказван натиск от Иван Костов и Йордан Соколов да внесе обвинителни актове по делата, но отказал, защото нямало престъпление, посочва още "24 часа".

Пред същото издание министър Петков настоява за нова проверка по обвиненията срещу него, по които има спорни моменти.

От интервюто пред БНР "Стандарт" поставя в акцент думите на Филчев, че бил натискан да обвинява и предишния главен прокурор Татарчев.

"Стоянов пита Борисов ще играе ли за президент", извежда "24 часа".

Лидерът на СДС е поканил на среща столичния кмет Бойко Борисов. Според Стоянов срещата била необходима, защото "Борисов доста категорично се дефинира в дясното пространство" и трябва да се види "къде се пресичат и съвпадат нашите интереси за президентския вот".

СДС опря до Борисов, коментира "Сега" и допълва, че лидерът на ДСБ Иван Костов е вбесен от включването на кмета в преговорите за десен кандидат-президент.

Нова война за "Софийски имоти, констатира "Труд". Терените от "Софийски имоти" трябва да се извадят, а след това да се решава за приватизация на фирмата.

Такава теза ще защити на сесията на общинския съвет в четвъртък кметът Бойко Борисов, научил "Труд".

"Депутатите ще работят и през лятото", обявява "Труд" и цитира зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев: "Няма да има ваканция на парламента това лято, ще работим и през август".

Това се налагало заради изпълнението на плана за действие на кабинета за пълноправно членство на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г.

"Труд" съди министъра на земеделието и горите Нихат Кабил, посочва всекидневникът. Поводът е отказа на министъра да даде на вестника информация за преписките и решенията на поземлената комисия в Самоков, с които се реституират над 16 хил. дка рилски гори на Симеон Сакскобургготски.

"Всяка болница става спешна като "Пирогов", обявява "24 часа" и обяснява, че здравното министерството готви промени на организацията на "Бърза помощ" от 1 юли.

"Първанов жертва полигона в Змейово", коментира "Сега" и посочва, че военният полигон ще понесе основната част от мерките срещу замърсяването на Стара Загора.

Работата на полигона ще бъде редуцирана по настояване на президента, обяви военният министър Веселин Близнаков, цитиран от всекидневника.

Вестник "Българска армия" добавя, че Министерството на отбраната ще осигури възможност за денонощно присъствие на представители на гражданските структури на полигона.

"Европа ни проверява още 10 пъти", пише "Труд". България ще докладва на всеки две седмици от сега до средата на септември какво е свършила по плана за действие за ЕС, а от там ще ни пратят 10 проверки, съобщи министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Тя представи на генералния директор на Генерална дирекция "Разширяване" на ЕС Майкъл Лий така наречения "екшън план" на българското правителство, който съдържа над 100 конкретни мерки по критичните глави от мониторинговия доклад, но и по останалите, където имаме зелени или жълти картони. По глава Правосъдие и вътрешни работи мерките са 20.

"24 часа" допълва, че главният прокурор ще има достъп до банкови сметки при съмнения за пране на пари. Изданието пояснява, че България се е ангажирала да направи такива промени в закона за кредитните институции.

Европейската комисия ще съкрати летните отпуски на екипа си за България, за да подготви навреме доклада за страната, който трябва да бъде представен до края на септември, информира "Новинар".

"Гавра с химна ни в американски сериал", възмущава се "Труд". Българският национален химн "Мила Родино" звучи на фона на филмови кадри с нацисти в американски сериал, разпространяван на DVD у нас.

"Химнът ни - фон на нацисти в игрален филм" - констатацията е на "24 часа" под глава.

"След 14 години НДК пак с фонтани", отбелязва на уводната си страница "24 часа", след като вчера кметът на София Бойко Борисов откри възстановените фонтани пред двореца на културата.

Изданието публикува романтична снимка на двама младежи, които се целуват до струите на фонтаните.

"Стачката не започна, стачката свърши", констатира "Дума", след като ръководството на НЗОК реши да започне преговори със синдикатите за 25- процентно увеличение на заплатите на служителите на здравната каса по райони.

"Труд" прави интересно интервю с главния монах в кунг-фу манастира Шаолин Йен Да. Той посочва, че успеха в манастира се постига с труд и мъчения. Не се ли обърнеш към сърцето, не възпиташ ли душата, нищо няма да се получи, обяснява той.

Монасите Шаолин са на посещение у нас и днес ще изнесат спектакъл в НДК.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 1 минута

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 32 минути

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

България Преди 32 минути

Темата коментираха Любо Ганев и Самуил Огнянов

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 42 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 53 минути

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 2 часа

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 2 часа

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 3 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 3 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос