С колело около Черно море в търсене на боклуци 2
С колело около Черно море в търсене на боклуци 2   
Източник: www.vyacheslavstoyanov.com
0
Екоприключенецът Вячеслав Стоянов, който тръгна на обиколка с велосипед около Черно море през май "в търсене на боклуци", вече е у дома.

Вчера вечерта 35-годишният бесарабски българин от Украйна, който живее и работи в София, пристигна пред НДК, където го очакваха съпричастни на екологичната му мисия фенове.

Всъщност той "затвори кръга" във Варна с изминати 5200 км за 39 дни, но официалното завършване на експедицията бе оставено за столицата.

Вече ви разказахме някои от любопитните екомоменти на пътешествието до пристигането на Вячеслав в Абхазия, а на уебсайта му (VyacheslavStoyanov.com) в рубриката "Доклади" може да се прочете и подробния му "бордови" дневник, както и да се разгледат снимки.

След Гагра авантюристът хваща кораб от Сочи за Батуми. Макар че прекъсва въртенето на педалите за малко, от това зависи успешното реализиране на обиколката му.

Директното направление било открито съвсем наскоро и всъщност не било много законно да пътува по него - жителите на ЕС нямат право директно да влизат в Грузия от Русия, а трябва да вземат друг транспорт през Турция.

Номерът обаче минава и на кораба той среща друг свой събрат - 60-годишен германец от малко село в Бавария, който вече бил пропътувал 2000 км с колелото си на път за... Хонконг.

От палубата двамата наблюдават плаващи трупи на дървета и пластмасова маса от бутилки, които постъпват в морето от местните реки, когато вали.

"Запознах се с един грузинец, който работи във фабрика за найлонови торбички... Интересен негов поглед защо има толкова много пликчета и шишета по пътища и в морето - човекът е устроен така, че да не прави излишни движения и да прави нещо само ако му е максимално удобно.

Заради мързеливия му характер...

е по-добре да се освободи от тежестта с едно движение, с което дори и кофата за боклук не може да уцели. Като не уцели - е, голяма работа. Като не уцели един, два, пет пъти, му става навик и започва да хвърля където свари, оправдавайки се с условията", разказва колоездачът.

Двамата с германецa поемат по пътя за Поти и Тбилиси, преминават през много малки диви местенца.

"Природата тук е уникална. Райграсът е в естествената си среда. Той е навсякъде - полета, зелени като в Швейцария, край пътищата, дори в дворовете на хората. Тревата е някакъв странен вид, расте дребна, без да се налага да я косиш."

По пътища обаче е мръсно - пълно с шишета и бирени метални кутийки. В реките плават цели споени купища пластмасови отпадъци.

Според Вячеслав причината на замърсяването в повечето случаи не е заради пасажерите на корабите или туристите по плажовете, а заради ниската култура на местните жители, живеещи в местностите покрай реките, които се вливат в морето.

Един от градовете обаче - Зугдиди, бил обсипан с яркооранжеви кофи за боклук, същите като в Румъния. Количеството им било толкова голямо, че придавали оранжев оттенък дори на зеления парк. Минувачите, които попитал за чистотата на града, благодарили на президента Михаил Саакашвили.

След Грузия пътешественикът се отправя към съседна Турция

Още на първите километри пука гума - заради парче стъкло от поредната захвърлена на пътя бутилка. Когато спря да я оправи, около него се събират местните деца и младежи.

"Дадох в ръцете на един 20-годишен младеж боклуците, които бяха останали от мен, за да ги хвърли в кофата, но въпреки старанието ми да му обясня какво искам от него, той ги хвърли в канала.

Погледнах го сърдито и го накарах да ги вдигне. Тук вече той ме разбра напълно. Започна да тича по течението на водата и да ги събира. Върна се обратно при мен и ме погледна виновно", разказва Вячеслав.

По пътя си нататък той се натъква на познати гледки - пустинен плаж, който вместо от пясък е от боклуци: милиони празни шишета от козметика, бирени бутилки, хартии, опаковки.

Много от пътищата обаче - особено към Трабзон, са модерни, гладки и по тях се пътува лесно, "като по самолетна писта".

"Този район на Турция е много добре структуриран. По всичко си личеше, че са налети много пари. Покрай морето са направени алеи за разходки с тренажори по тях за раздвижване. Има десетки пейки към морето, кофи за боклук..."

Всичко това обаче лъже за чистотата там

По думите му в сравнение с Грузия тук е много по-чисто, но като се загледаш, става ясно къде е "скрит" боклука - плажовете и бреговата ивица са обсипани с пластмасови шишета от най-различен размер и вид и брегът на места буквално служи за сметище на местните.

Около пет километра след Трабзон обаче той попада на бунище - също на брега, където всъщност работят хора, които разделят боклуците на стъкло, найлон и хартия. Първият признак за рециклиране ми повдигна духа и мнението ми за Турция почна да се променя, казва Вячеслав.

По-нататък по пътя си обаче той отново описва контейнери с "детски" размери, импровизации като 200-литров варел с заварени дръжки отстрани, спонтанни сметища и изхвърлени цели чували със смет.

Мръсотията е компенсирана от невероятни гледки и пейзажи, диви незастроени плажове, девствена природа - стига да гледаш надалеч. Всеки който се е наслаждавал на красотата в далечината, е хвърлял боклуците в краката си, възкликва пътешественикът.

По време на обиколката си той среща много други колоездачи, изминали хиляди километри в пътуване до там, докъдето им "свършат парите".

Един от тях е 40-годишен грък, който всеки път на мястото, където нощувал, събирал всички боклуци и в саморъчно направеното си ремарке зад велосипеда ги отнасял до най-близкия контейнер. С годините обаче му ставало все по-трудно.

С навлизането в България нещата стават още по-страшни

Българските пътища са най-мръсни и лоши от всички, по които съм пътувал, тук нещата са оставени на самотек, възкликва велосипедистът.

"Беше много мръсно, никъде не видях една кофа за боклук, спирах много пъти, за да го документирам. Пластмасовите шишета са се събрали на купчини, даже по дърветата, окичени като коледна елха."

Една от най-мръсните крайни отсечки от обиколката му е пътят за Обзор.

"Хората изобщо не ги е смутила красивата природа, щом изхвърлят боклуците си по пътя. Тук съм виждал цели планини. Сериозно се бях ядосал как е възможно това. Сигурно всичките тези хора ще кажат, оправдавайки се, че няма условия, че никой не им ги е предоставил и те са нямали избор.

Пълен абсурд. Големи хора, които се държат като деца! Да не би сме инфантилна нация?! Гледайки скъпите автомобили и човешкия егоцентризъм, не бих си и помислил за това, но уви, жал ми е за нацията!", завършва песимистично Вячеслав Стоянов. 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 3 минути

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 37 минути

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 1 час

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 2 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 2 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 2 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“