0

В първите коментари за избора на БСП и Станишев се посочва, че той предлага министрите да са 18 - с трима по-малко от сегашния кабинет.

Друг акцент в коментарите е изненадата от присъствието в проекта на признавания от всички за отличен специалист Пламен Орешарски, зам-ректор на УНСС.

Той бе зам.-министър в кабинета "Костов" (1997-2001 г.), след това - зам.-председател на СДС, по-късно - кандидат на СДС за кмет на София, изгонен от Надежда Михайлова заради "нерегламентирани контакти" с голям бос от сенчестия свят. (Вж. Орешарски пред в.Труд, 12 юли 2003 г.: Усещах напрежение спрямо мен).

Изненада е също номинацията на Бойко Коцев, който беше зам.-министър на външните работи в правителството на Иван Костов и зам.-министър на вътрешните работи в кабинета "Сакскобургготски".

Коцев е т.нар. "външен министър на вътрешното министерство". Син е на генерал от Държавна сигурност от времето на Живков, а брат му е в управата на българо-португалската фирма, с която кабинетът в оставка сключи скандалната сделка за автомагистала "Тракия".

По-нормално изглежда, че Димитър Калчев запазва поста си. Четири години Сакскобургготски беше всекидневно обвиняван от дясната опозиция, че държи начело на висшата администрация дългогодишен член на БКП/БСП. Сега създателят на "първия частен град" - Русе, си идва на мястото, коментират наблюдателите.

Другите предложения се възприемат като опит за разумен баланс на левицата с амбициите на Ахмед Доган.

Разбира се, БСП и ДПС похвалиха проекта, опозицията изцяло го отрече.

В кабинета, предложен от Сергей Станишев, има хора не само на две политически сили, а и хора, които са доста далеч от идеите на левицата, по-скоро се свързват с дясното политическо пространство, и хора, които участват активно и в кабинета на НДСВ, заяви зам.-председателят на БСП Румен Овчаров.

Той посочи, че една от причините, поради която БСП е опитвала да създаде тристранна коалиция, е била свързана с членството на България в ЕС.

На фона на хаоса в Румъния формирането на широко мнозинство около европейската идея, около необходимостта на България да навакса изоставането по време на правителството на Симеон Сакскобургготски, би било един изключително добър знак, каза той.

НДСВ ще направи всичко възможно за провала на европейската цел на България, заяви Овчаров.

Според него основната причина за провала на преговорите за коалиция е, че хора в ръководството на НДСВ не са отишли по-далеч от защитата
на личните си интереси. Те просто бламираха създаването на коалицията, посочи Овчаров.

Очаквам подкрепа от всички български депутати, които смятат, че
България се нуждае от отговорно управление, заяви зам.-председателят на ДПС Емел Етем, която е предложена за вицепремиер и министър на природните бедствия и авариите.

Очаквам всички народни представители да се абстрахират от симпатиите и антипатиите си и да не спрат България към членство в ЕС, защото проваляне на мандата няма да доведе България до добро, а ще означава политическа нестабилност и парламентарна криза, допълни тя.

Щом ДПС участва в правителството, не може да става дума за
подкрепа, каза зам.-председателят на коалиция "Атака" Димитър Стоянов и съобщи, че депутатите на "Атака" ще се съберат в понеделник вечерта, за да обсъдят състава на проектокабинета.

На въпрос на журналисти дали депутатите от коалицията ще гласуват против, или с "въздържал се", той посочи, че и това решение предстои да бъде взето на сбирката им в деня преди гласуването.

Зам.-председателят на жълтата парламентарна група Станимир Илчев каза, че част от предложените за министри хора са събирали опит по време на техния мандат. Първото му впечатление било, че това е оптималният вариант за БСП и ДПС.

Структурирането на кабинета е по-интересно, отколкото очаквахме, но това, което се определя за Ивайло Калфин, е доста смело, каза Илчев.

Министерството на правосъдието в ръцете на Бойко Коцев е доста оригинално, а Министерството на труда и социалната политика да се ръководи от Хасан Адемов е илюстрация на повишена отговорност и от тази гледна точка като че ли този състав надхвърли очакванията да е тривиален, каза той.

Мога да направя полусериозно полуироничното уточнение, че част от тези министри са събирали опит по време на нашия мандат - имам предвид Бойко Коцев, и очевидно няма да са логични твърдения за изоставане по линия евроинтеграционните политики и на някакъв дефицит, който сега тепърва уж БСП трябвало да запълва, коментира още Илчев.

Това, че на Коцев се възлага практически да довърши и да проведе съдебната реформа, е атестация, че нормално и успешно дори са изпълнявани много подобни задачи в предишния мандат, вкл. и в неговия тогавашен ресор, посочи Илчев.

Пламен Орешарски бих причислил към по-нестандартните решения. Във всички случаи обаче - и това е критичната ми бележка, този доста предизвикателен състав не може да бъде достатъчно основание да се смята, че във вторник ще наблюдаваме вълна от ентусиазъм при гласуването на кабинета и че кой знае какъв брой народни представители извън Коалиция за България и ДПС ще го подкрепят, каза Илчев.

"Това е правителство на малцинството. То може да стане правителство на мнозинството само ако бъде подкрепено от политици-ренегати, които напуснат собствените си парламентарни групи и във вторник гласуват за него" - тази позиция изразиха от Демократи за силна България (ДСБ).

Всеки, който отсъства във вторник от залата на Народното събрание, и всеки, който е за тайно гласуване, фактически подкрепя БСП и Доган и ще помогне това правителство да стане факт, предупреди зам.-председателят на ДСБ Веселин Методиев.

Това е правителство с огромна власт на ДПС, защото 2/3 от разходните министерства - тези, които ще харчат българските и европейските пари, ще бъдат под контрола на създателя на "обръча от фирми", допълни бившият вицепремиер в кабинета "Костов".

Той уточни, че става дума най-вече за министерствата на земеделието и горите, на труда и социалната политика и на околната среда и водите, като добави:

"Игрите на плащания, с които се покрива безработицата през Министерството на труда и социалната политика, което демонстрира предишния кабинет, и възможностите през тези стопански министерства да се разходват пари, означава, че ДПС става най-големият работодател в България."

Можем да очакваме, че българските роми и турци ще бъдат прибрани в едно политическо гето, за да му гарантират гласове за следващите избори, каза още Методиев.

По думите му Пламен Орешарски, който е предложен за финансов министър, принадлежи към експертите от дясноцентристкото пространство. Според него обаче името на Орешарски присъства в правителството като "параван, зад който да се скрият ренегатски гласове".

Според ДСБ сливането на Министерството на външните работи с евроинтеграцията създава възможност впоследствие кабинетът да се разширява, т.е. да се включи допълнително човек, който впоследствие да стане министър, ако кабинетът просъществува.

Сливането на тези министерски отговорности дава възможност те да бъдат отново разделени, когато има някаква криза и трябва да се реши партийно-политически въпрос, да се включи още някой в правителството, обясни зам.-председателят на ДСБ.

БСП и ДПС предлагат правителство на безпомощността и компромиса, както и на знаковата приемственост с времената на Жан Виденов по отношение на ключови министерства, заяви от своя страна лидерката на СДС Надежда Михайлова по повод обявения проектосъстав.

Правителство на БСП и ДПС ще изложи на риск довършването на реформите и ще обрече България на безвремие и евроскептицизъм, категорична бе Михайлова, като увери, че парламентарната група на ОДС няма да подкрепи такова правителство.

"Потвърждаваме позицията си, че има шанс за дясноцентристко правителство, което няма да подмени вота на избирателите си. Очакваме ДСБ и БНС да бъдат на нивото на тяхната отговорност, въпреки че някои лидери на БНС дават обезпокоителни политически сигнали и надежди, че правителството на БСП и ДПС ще мине", заяви още председателката на СДС.

Като "нелош" определи проектосъстава на правителството с мандат на левицата съпредседателят на коалиция "Български народен съюз" Красимир Каракачанов. Предложението надхвърляло неговите песимистични очаквания.

Предложените министри предполагат не лош кабинет, каза съпредседателят на БНС. Той определи като "добри попадения" предложенията за Ивайло Калфин и Пламен Орешарски.

СДС може би подкрепя проектокабинета, след като бивш зам.-председател на партията е предложен за министър, заяви друг от съпредседателите на БНС - Стефан Софиянски.

Той не се ангажира да даде оценка за състава на предлаганото правителство, но заяви, че Орешарски е изключително добър специалист и за неговите професионални качества може да каже само добро.

На въпрос дали обявеният проектосъстав ще бъде одобрен от парламента във вторник, Софиянски отговори: "Фактът, че така категорично се насрочи дата за гласуване и бързо бе излъчен състав на правителство, означава, че БСП сигурно са решили, че кабинетът ще бъде одобрен".

Софиянски подкрепя предложеното обединение на министерствата на енергетиката и икономиката, но смята, че за туризма трябва да се определи независима структура.

Предложеният проектосъстав на правителство с мандат на левицата трудно ще може да намери общи приоритети, е мнението на председателя на Демократическата партия Александър Праматарски, депутат от ОДС.

Смятам, че това правителство ще бъде провал за страната, заяви той. По думите му проектът за състав на правителство представлява странна компилация от личности, сред които могат да се откроят министерските кандидатури на Димитър Калчев, Бойко Коцев и Пламен Орешарски.

Проектосъставът показва, че не става въпрос за принципи и програми, а за стремеж към властта, заяви Праматарски. Според него от проектосъстава на кабинета е видно, че БСП е направила сериозни отстъпки от предизборната си програма.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Свят Преди 7 часа

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Свят Преди 7 часа

Властите смятат, че 47 работници са останали в капана на развалините

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

Свят Преди 9 часа

Тълпи ликуват и стрелят във въздуха по улиците на южния град Рафах

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 11 часа

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 13 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

Германия отзова посланика си в Русия

Германия отзова посланика си в Русия

Свят Преди 13 часа

Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

Свят Преди 13 часа

Урсула фон дер Лайен: Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Любопитно Преди 13 часа

Двойката от Сливница сподели, че са разочаровани, че са отпаднали

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 14 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 14 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 15 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 16 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 17 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 18 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 18 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 18 часа

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната, предаде "Ройтерс"