0

Н а 1 и 2 януари 2007 г. българите ще имат два почивни дни, за да отпразнуват влизането в ЕС. На 3 януари ще трябва да се върнат към обичайния си работен ритъм и... обичайната си заплата.

Икономическата логика и опитът на десетте страни, които се присъединиха през 2004 г. показват, че членството в евросъюза само по себе си не прави доходите по-високи и съвсем не означава, че за една нощ заплатите се вдигат от 200 на 2000 евро. ЕС създава много нови възможности, но не раздава пари "на калпак", нито превежда средства в лични банкови сметки (единственото изключение в известен смисъл са фермерите).

Естествен подбор

Всъщност движението на доходите след влизането в ЕС до известна степен може да се оприличи на теорията на Дарвин за естествения подбор - оцеляват (получават по високи заплати) най-приспособените, най-квалифицираните и най-конкурентните.

Предимство ще имат работещите в големите икономически активни градове и заетите в експортно ориентираните сектори, които ще спечелят от бума в търговията след членството. Все пак отговорът на въпроса кога ще ги стигнем по заплати европейците е: след много дълго време.

През двете години след присъединяването в новите членки се наблюдава по-бързо нарастване на реалните заплати в сравнение със западноевропейските страни. Причините за това са много - по-високият икономически растеж, отколкото в стара Европа, значителният приток на чуждестранни инвестиции и повишаването на производителността на труда - и ръстът не може да бъде обяснен единствено с ефекта от членството.

През миналата година по данни на Европейската обсерватория за индустриални отношения най-голямо е било нарастването на реалните заплати в Латвия (10.3%), Естония (9.2%) и Литва (6.4%), а средният ръст за новите страни членки за същата година е 3.6%. За сравнение, средното повишение за страните от ЕС-15 е 0.7%.

Въпреки това европейското самочувствие на средния поляк или унгарец продължава да страда от значителната пропаст в доходите в сравнение с гражданите на старите членки на ЕС и източноевропейците продължават да бъдат евтината работна ръка на Запада.

Дори според най-оптимистичните сценарии за догонване разликата в доходите между стара и нова Европа няма да се стопява с повече от 2% годишно.

Така заплатите в новите членки ще бъдат едва 25% от нивата в Западна Германия през 2010 г. и по-малко от 40% през 2020 г., констатира изследването "Разширяването 2 години по късно: Икономически успех или политически провал?" на Центъра за европейска реформа.

За България и Румъния, които са най-бедните държави, присъединявали се някога към ЕС, постигането на европейски стандарт на заплащане ще стане още по-бавно.

Очакванията на анализаторите са влизането на България в ЕС да ускори вдигането на заплатите в страната (в предходните няколко години средната работна заплата се е вдигала с 6% - 8.5% годишно). Но българските икономис­ти изрично подчертават, че това ще стане

Само ако

управляващите не започнат да водят неразумни политики. Основната причина за покачването на заплатите ще бъде повишаването на производителността на труда в резултат от бързото капитализиране на икономиката.

На Запад получават високи заплати, защото производителността на труда е висока, а това е така, защото там прилагат своя труд към много капитал - физически, обществен и човешки. Един човек с мотика създава много по-малък продукт от същия човек с трактор при еднакво усилие - това е разликата между некапитализирано и капитализирано производство, обяснява програмният директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.

Българите получават по-ниски заплати, защото прилагат труда си към по-малко капитал, а оттам и производителността на труда е по-ниска, или казано по-просто - произвеждат по-малко.

Дефицитът на капитал в страната води до висока възвращаемост на инвестициите. Това, съчетано с по-високата сигурност вследствие от членството в ЕС, прави България все по привлекателна за инвеститорите.

Висока възвращаемост при нисък риск е мечтата на всеки инвеститор.
Навлизащите капитали в страната изискват и съответната работна сила. Те увеличават заетостта, намаляват безработицата и така засилват конкуренцията за кадри на пазара на труда, което качва и зап­латите. Това е типична

win-win

(англ. win - печеля) ситуация - печелят и чуждите капиталисти, и местните работници. Най-много обаче ще спечелят хората, предлагащи качествен труд.

Първо, защото е по-оскъден, и второ, защото е по-продуктивен. Ще видим по-ускорена диференциация на заплатите - качественият труд ще дърпа много по-бързо, прогнозира Георги Ганев. Когато привършат квалифицираните кадри, ще започнат да се отварят и неквалифицирани работни места, което постепенно ще вдига заплатите и на неквалифицираните работници. На теория най-силно би трябвало да се увеличават заплатите в сферите, където има най-много инвестиции.
Емиграцията към чужбина също вдига и ще вдига заплатите, макар и постепенно, посочва управляващият съдружник в "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов. Идват нови капитали, а няма достатъчно труд. За да задържат труда, работодателите вдигат заплатите, аргументира се той и добавя, че най-силно качване на заплатите може да се очаква при инженерите, защото са много конвертируеми на Запад.
Точно това се случва в момента в десетте нови членки. В резултат на засилената емиграция в западна посока се появиха остри липси както на квалифицирана, така и на по-нискоквалифицирана работна ръка и това започ­на да тласка заплатите в някои сектори нагоре.

Професии като инженери и лекари, които могат лесно да се практикуват в ЕС поради взаимното признаване на квалификациите и са много по-добре заплатени на Запад, започват да стават много дефицитни.

В Полша например не само митичните водопроводчици, но и лекарите и медицинските сестри се превърнаха в нарицателно за емигранти. Според Полската камара на лекарите и зъболекарите до юни 2006 г. близо 5% от здравните работници са подали молба за сертификат за работа в чужбина и 50% от тях впоследствие са напуснали страната.

Масиран отлив на лекари и медицински сестри има и в балтийските държави, като влас­тите в Литва вече взеха мерки да спрат тенденцията и приеха план за увеличаване на заплатите на здравните работници с 20% през следващите години. Експертите на Световната банка препоръчват новите членки да помислят за повишаване на заплатите в здравния сектор, за да се справят с критичната ситуация.

Значителни проблеми с недостига на работна ръка се усещат и в строителството, туризма и продажбите на дребно. В Литва например заплатите в строителството са скочили с 20% през 2004 г. и възходящият тренд се запази и през миналата година, макар и с по-бавен темп.

Все пак нагоре

Финансовият министър Пламен Орешарски прогнозира в доклада си към проектобюджета за 2007 г. 8.4% ръст на средната работна заплата през следващата година.

Независимите макроикономисти са още по-оптимистично настроени. Ако икономическият растеж не секне, което вероятно няма да се случи, доходите ще растат повече от средния ръст на БВП, казва Лъчезар Богданов. Според него, ако номиналният растеж на БВП е 10%, доходите ще растат с над 10% годишно "и това ще се запази поне няколко години". Първо идват капиталите, а с известен лаг във времето започват да растат и доходите, обяснява икономистът.

Старши икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов също очаква двуцифрен годишен ръст на заплатите. Според него обаче в по-дългосрочен план това ще се дължи не толкова на членството в ЕС, колкото на свалянето на корпоративния данък и очакваното сваляне на осигуровките с три пункта от средата на 2007 г. Ангелов очаква намаляването на социалните осигуровки от началото на тази година да има положителен ефект върху заплатите и следващата година. Ако инвестиционният интерес към България се запази, покачването на заплатите ще се ускори, прогнозира той.

Експертни прогнози

Ненка Георгиева, AIMS Human Capital Bulgaria:

Средното реално увеличение на възнагражденията през периода юли 2005 г. - юни 2006 г. е 13.72%. Ръстът на заплатите в компаниите варира от 5% до над 70%. Очакваме средният ръст на заплатите да продължи да нараства и през следващата година със средно около 16%. Най-значителен ръст се очаква в секторите, които и в момента се развиват динамично - информационните технологии и телекомуникациите, услугите, дистрибуторските компании. В средносрочен план по-сериозен ръст очакваме за длъжности на средни и по-ниски йерархични нива в организациите.

Ива Тодорова, ConsulTeam Human Capital Bulgaria:

През 2006 г. в сравнение с 2005 г. заплатите са се повишили реално с 10% до 13%. Според прогнозите увеличението през следващите две години ще бъде 10%. Не очаквам драстични промени в резултат на присъединяване към ЕС. По-скоро ще се наблюдава плавно преструктуриране на пакета на възнаграждение в полза на вариращи плащания и допълнителни придобивки. Последното е тенденция във вече присъединените страни от ЦИЕ.

Албена Иванова, Hay Group:
Средното увеличение на брутните заплати за тази година е 9.8%. Няма драстични промени в нивата на заплащане по сектори. Прави впечатление, че компаниите са обърнали по-голямо внимание на мениджърите и топмениджърите си, свързано с недостига на тези позиции на пазара на труда - при тях увеличението е около 11%. Предвижданията за средно увеличение на заплатите за 2007 г. са за 9.6%.

Д-р Конрад Прамбьок, Neumann International:
Очаквам през 2007 г. заплатите в България да се увеличат средно с 6.6%. За сравнение, в повечето западноевропейски страни повишенията са обикновено между 3% и 4%, а в други държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) - между 4% и 5%. Има добри изгледи ръстът на заплатите да продължи с темпове над средните и през следващите години. Особено значително се увеличават възнагражденията в телекомуникациите, химическата промишленост и бързооборотните стоки.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 4 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 5 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 5 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 5 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 5 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 6 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 6 часа

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 7 часа

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 8 часа

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 8 часа

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Свят Преди 8 часа

Парижките прокурори съобщиха, че тече разследване

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 8 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 9 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 9 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 9 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва