0

П редстоящите корекции в проекта на Бюджет 2009 са основна тема в днешните издания. Някои вестници обвързват промените, освен с икономическата криза, и със спрените пари по програма ФАР.

"Ден след като Европа ни отряза парите, пишат нов бюджет 2009", обявява от първа страница "Труд". Според изданието причината е във финансовата криза, която ще удари по-тежко българската икономика, отколкото се очакваше. Най-вероятно ще бъде намалена прогнозата за икономическия ръст - вместо 4.7 тя ще е 2%. Резултатът от това ще бъде намаление с 2 млрд. лева на приходната част, а оттам и на разходната. ДПС пък щяло да предложи намаляване на планирания бюджетен излишък.

"Брюксел иска 790 млн., сменяме бюджета", пише "24 часа". Европейската комисия ще поиска около 790 млн. лв от България, за да се пребори с финансовата криза и рецесията на икономиката в общността.

Според представения план на ЕК всяка държава-членка трябва да внесе 1.2%от БВП в общ фонд. "Прекроен бюджет!Един ще е без летяща чиния, друг, уви, без ниски данъци", коментира в "24 часа" Георги Кадиев, общински съветник от левицата. Според него бюджет 2009 е прекалено оптимистичен и при масовото свиване на икономики няма начин при нас да има толкова голям ръст от 4.7%.

"Управляващите приземяват бюджет 2009", е челното заглавие на "Дневник". Решението на мнозинството за прекрояване на бюджета идва след като повече от месец опозицията и макроикономисти критикуваха проекта заради нереалистичната му макрорамка, коментира изданието.

"В бюджет 2009 държавата не споделя с гражданите си бремето от кризата", твърди пред "Дневник" лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него проектобюджетът за 2009 г. е предизборен, а увеличаването на инвестиционната програма с един милиард ще облагодетелства чрез обществени поръчки "приближени" фирми.

"Кризата принуди властта да пренапише бюджет 2009", пише от първа страница и "Сега". Той също смята, че, освен световната финансова криза, загубените пари по ФАР и необходимата вноска за мерките на Брюксел срещу кризата са направили необходима промяната на проектобюджета.

"Властта заподозря Брюксел в заговор срещу България", акцентира "Сега". "Понякога Брюксел е несправедлив към България, така цитира вестникът премиера Сергей Станишев.

От ЕС обаче отхвърлят твърденията за двоен стандарт. Лек намек, че правителството трябва да носи отговорността за спиране на европарите, направил президентът Първанов според "Сега".

Държавният глава обаче смята, че в ЕК има среди, които не са дооценили направеното в последните месеци. Първанов вижда тенденция в контекста на предстоящите евроизбори България да стане заложник на битката между основните сили и претендентите за спечелването им.

Според главния прокурор Борис Велчев е неправилно проблемът със спрените средства да се прехвърля на съдебната система. Ние също носим своята отговорност, но едва ли има държавна институция, която да не носи отговорност в този процес, е реакцията на Велчев.

"Съдът взе България за заложник в ЕС", коментира "Сега". Две лица, уличени в злоупотреби с европейски и български пари, бяха избрани като знакови фигури и от България не се искаше нищо друго, освен да покаже чрез тях как функционира съдебната й система, посочва авторът. Държавата се провали по най-жалкия начин, отчита той.

Разочарована съм от оценката на Брюксел и не я споделям, е реакцията на вицепремиера Меглена Плугчиева, цитирана от "Новинар".

"Европа вече не кълве на цаца", коментира пред "Стандарт" Юлиана Николова, директор на Европейския институт.

"Вместо двама министри вълците изядоха 1 млрд.", пише в анализ за "24 часа" Лидия Шулева, депутат от БНД. Освен загубените 220 млн. евро, други 340 млн. са замразени, а фактът, че се отказва връщане на акредитациите на двете агенции, означава, че и всички сключени от тях договори са под съмнение, смята тя.

Когато поискахме през юли да се понесе политическа отговорност, министър-председателят каза, че нямало да хвърли никого на вълците. Така, вместо вълците да изядат само двама министри, изядоха 1 млрд. лева на българските данъкоплатци, отбелязва Шулева и настоява за предсрочни избори.

"Недосегаемите - бивши, но неосъдени", коментира "24 часа". Любомир Тушанов и Веселин Георгиев са двамата висши чиновници, с които Брюксел обясни спирането на 220 млн. евро, пише вестникът. Георгиев беше шеф на фонда "Републиканска пътна инфраструктура", а Тушанов - до май т.г. шеф на Централното звено за финансиране и договаряне във финансовото министерство.

До няколко дни ще бъде внесен обвинителният акт срещу Веселин Георгиев, информира "Монитор", като цитира главния прокурор Борис Велчев. Георгиев бе уличен в конфликт на интереси и уволнен, след като стана ясно, че фирмата на брат му е получила от фонда поръчки за 120 млн. лева.

"На екрана на БНТ не може да стоят хора с досиета", коментира генералният директор на БНТ Уляна Пръмова в блицинтервю в "Монитор". Тя отбелязва, че само един човек от този списък заема ръководна длъжност в БНТ в момента - Атанас Свиленов.

"Борисов е самотен воин срещу машината на БСП", коментира пред "Труд" политологът Огнян Минчев. Битката между БСП и ГЕРБ ще продължи с пълна сила, структурната слабост на Борисов е, че е самотен воин срещу смазаната машина на БСП, отбелязва той.

От БСП го блъскат, но целта им не е да го унищожат - Борисов им е необходим набит, с пречупен гръбнак, за да може да бъде взет под ръка и закаран в една следваща коалиция, смята Минчев. Според него друг вариант била алтернатива от типа на партия ЛИДЕР и коалицията около нея.

"За депутата пенсия като президент", обявява от първа страница "24 часа". Депутатите да се пенсионират на 55 г. и да вземат 70% от заплатата като народни представители, са предложили народни представители с проектопромени в Кодекса за социално осигуряване. Днес това прави 1455.30 лв, а утре повече, защото на всеки три месеца парламентът актуализира парите си според средната заплата в обществения сектор, коментира вестникът.

Първият подписал е Ваньо Хърков от "Атака", следват няколко негови съпартийци, депутатите от левицата Иван Даков, Станка Маринчева, Костадин Кобаков и Борис Николов. Участват представители от опозиционната БНД, както и независими, сред които Петър Берон.

"Времето работи в полза на Кондьо", отчита пред "Новинар" директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към министерството на правосъдието ген.

Петър Василев. Василев има предвид подготвяната амнистия за затворници, която в момента няма да засегне Кондьо, но ако законът бъде приет след известно време, и попфолкпевецът, осъден за склоняване към проституция, ще бъде амнистиран.

Не можахме да коригираме стремежа към показност на Митьо Очите, признава още Василев. Вестникът припомня, че Василев наказа директора на Бургаския затвор с порицание заради прословутите отпуски на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, които станаха тема на много коментари.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Свят Преди 16 минути

Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 37 минути

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 1 час

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 1 час

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 1 час

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 9 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 10 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 11 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 12 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 12 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 12 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 13 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 14 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 15 часа

Разпоредена е проверка

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 15 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 17 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война