0

С бившия директор на РДВР-Благоевград генерал Богомил Янев, който подаде оставка, след като стана ясно, че побоят, нанесен от полицаи, е довел до смъртта на криминално проявения Ангел Димитров - Чората, разговаря водещият на програма "Хоризонт" на БНР Величко Конакчиев.

Водещ: Добър ден, генерал Янев.

Богомил Янев: Добър ден.

Репортер Веселин Иванов: Генерал Янев, доволен ли сте от днешното съобщение на военните прокурори? Излиза, че вашите бивши подчинени са невинни.

Б.Янев: Думата доволен вероятно е малко силна...

Водещ: Да, и аз така смятам.

Б.Янев: Но смятам, че решението е справедливо, и то поради следните
съображения. Първо, това решение на Военна прокуратура ще върне вярата на служителите в държавните институции и за това, че има кой реално да оцени това, което те са направили. И второ, ще върне вярата на хората в държавните институции, защото аз...

Водещ: Точно затова исках да ви попитам - за реакциите на хората в
Благоевград и не само за... Как мислите, че ще им се отрази
това?

Б.Янев: Аз не знам какви ще бъдат реакциите на хората в Благоевград, но и по-рано, опитахме се да го кажем на медиите, но просто на нас не ни се даваше възможност. При едно неофициално проучване се установи, че 60 процента от хората в Благоевград подкрепят мероприятията на регионалната дирекция...

Репортер: Едва ли подкрепят обаче убийството...

Б.Янев: Е, тоест подкрепят полицаите. Това беше неофициално.

Репортер: Едва ли подкрепят убийство.

Б.Янев: Значи, никой не подкрепя такива действия и не бих искал да се нарича убийство. Значи, това е един нещастен случай. Никой не е искал този край. И аз, ако подадох оставка, я подадох именно от това - да внуша на хората, че ние не сме искали такъв завършек на операцията.

Репортер: А ще оттеглите ли вашата оставка, която подадохте, именно
заради този случай, след като излиза, че сте невинни?

Б.Янев: Сега, за съжаление тя е факт, тя е приета от министъра и не бих искал да използвам решението на прокуратурата, за да рекетирам ръководството на министерството.

Репортер: Имах си аз да рекетирате вътрешния министър.

Б.Янев: Просто вие по този начин го поставихте въпроса.

Водещ: Но темата за това... дали е убийство или инцидент, друг въпрос, както и да е, няма да приключи сега и с това решение на военна прокуратура. Доколкото знам, това... целият случай ще отиде, чак до Страсбург ще стигне.

Б.Янев: То дали ще приключи или няма да приключи...

Водещ: Като съдебен казус.

Б.Янев: ... зависи от вас, журналистите, защото аз не си спомням от последните 15 години такова събитие в България, което непрекъснато да бъде отразявано от всички медии, абсолютно всички медии, в продължение вече на повече от 20 дена.

Репортер: Повече от 30 дни, защото повече от месец стана, откакто беше
извършено...

Б.Янев: Значи, няма все още 30 дни, но това няма никакво значение. Достатъчно внимание. Аз смятам, че занимавате обществото с... преекспонирахте я темата и продължавате с тази тема да занимавате обществото...

Репортер: Ами знаете ли, просто много противоречиви бяха първоначалните ви коментари. След две седмици се промениха...

Б.Янев: Моите коментари никога не са били противоречиви. Никога не са били. Винаги съм се придържал към това, което към момента фактите ни дават.

Репортер: Добре, вие със заповед номер 733 от 10 ноември 2005 г...

Б.Янев: Не ви разбрах.

Репортер: С ваша заповед, номер 733 от 10 ноември 2005 година, е започнала, така да се кажа, полицейска операция в рамките на която е трябвало да бъде задържан Ангел Димитров - Чората.

Б.Янев: Да, да.

Репортер: Защо обаче ръководител на оперативната група е именно майор
Мирослав Писов, началник група в РДБОП-Благоевград? Майор Писов, ако не се лъжа, лятото бе задържан и той нееднократно е разследван за нерегламентирани контакти.

Б.Янев: Отново се опитвате да внушавате на вашите слушатели недоказани неща...

Репортер: Защо?

Б.Янев: Нека да се произнесе военна прокуратура. По този случай във военна прокуратура срещу майор Писов има образувано следствено дело. Нека да приключи това следствено дело и тогава се произнасяйте. Продължава в публичното пространство да се разпространяват недоказани неща, а само слухове. А що се отнася, да се върна на въпроса, който зададохте, за да не се отклоняваме от темата, аз съм подписал само заповедта за ползване на специализираното тактическо звено за бързи действия. Планът за операцията с разпределението на силите се прави от началник регионално звено БОП. Как ще си разпредели хората, това е негова работа.

Репортер: Писов по време на операцията срещу Чората не е ли изпълнявал
длъжността шеф на РДБОП?

Б.Янев: Не, той е началник група в РДБОП.

Репортер: Само началник група?

Б.Янев: Да, разбира се.

Репортер: Интересува ме също така защо тогава Писов бе уволнен, преди
малко повече от 10 дни, за уронващи престижа действия на МВР?

Б.Янев: Писов е уволнен по съвсем конкретен повод - точно за такива действия и за такова поведение. И това беше отразено в средствата за масово осведомяване. Не смятам, че пак трябва да се връщаме на тези теми.

Репортер: Вие малко ме шокирахте с първата ви реакция, че едва ли не с
оневиняването на бившите ви подчинени се връща доверието в служителите на системата в МВР. Все пак те са убили, така или иначе, този човек, дали умишлено или по непредпазливост - това е факт.

Б.Янев: Това е факт, и аз не бягам от този факт. И точно, ако подадох оставка, от такива съображения, за да разбере обществото, че ние не сме го искали това. Защото някои ваши колеги се опитаха да внушат на хората, не само в Благоевград, ами на страната, че полицаите в Благоевград, и вече се обобщи, че и полицаите, българските полицаи, са убийци. Затуй да разберат, че не сме, че ние самите осъзнаваме тази грешка. Ние повече болеем от всички останали. Може би мъката на близките само е по-голяма, но моите колеги го изживяха също толкова тежко, както и близките му.

Водещ: Съмнявам се, че е изживяно всичко това. То не се изживява толкова лесно. Сега, генерал Янев, аз да ви кажа, че медиите са ви партньори в борбата с организираната престъпност. Аз човешки говоря, сега, но ви казвам, че...

Б.Янев: Аз също.

Водещ: ... медиите винаги са били партньори на МВР в борбата с организираната престъпност, "Хоризонт" също. Разбира се...

Б.Янев: Медиите, медиите да, но не някои журналисти...

Водещ: Не воювайте с медиите, искам да кажа.

Б.Янев: Не някои журналисти, медиите - да.

Водещ: Е, не ние, в случая, с тези, с които говорите в момента, първо. И второ, не сме партньори в тази акция срещу така наречения Чората, но ние сме партньори с МВР в борбата с престъпността и с организираната престъпност...

Б.Янев: Да, благодаря ви, благодаря ви. Трябва да поддържате партньорството с МВР.

Водещ: Това правим. Помагаме и ще помагаме винаги, защото иначе не само член на Европейския съюз, ами няма да може да се живее тук.

Б.Янев: Да. защото трябва да живеете с мисълта, че не помагате на МВР, а помагате на българското общество, на държавата помагате.

Водещ: Ние това много добре го знаем, но и вие да го знаете добре - не воювайте с медиите...

Б.Янев: Ама защо го приемате като воюване с медиите, не ви разбрах

Репортер: Защото може би на няколко пъти отправихте упрек към медиите
заради отразяването на случая с Чората.

Водещ: Защото е загубена война...

Б.Янев: Значи, някои от вашите колеги взеха страна...

Репортер: Добре, това няма да го коментираме. Един последен въпрос от мен. Надявам се с вашия коментар, че днешното оневиняване на служителите на МВР от страна на военните прокурори, няма да се стигне до там, ако евентуално за в бъдеще някой полицай, имащ прикрити умисли, примерно, замесен в нечисти взаимоотношения с престъпници, при някоя акция не застреля дадения престъпник именно по този повод.

Б.Янев: Значи, трябва да сте спокойни. Успокойте и българските граждани, че това няма да се допусне, защото ръководството на министерството, на всички териториални служби, работи усилено срещу такива служители, за които има данни, че евентуално са свързани с престъпния свят. Ние не чакаме някой друг да го реши, ние сами си го решаваме въпроса и достатъчно факти са изнесени в това отношение. Само в нашата дирекция...

Водещ: Колко са?

Б.Янев: ... около 20 служители са уволнени...

Водещ: 20, в Благоевградско.

Б.Янев: ... на това основание. За цялото министерство беше публикувана цифрата, някъде към 800, ако не се лъжа, защото от медиите също и аз разбрах.

Водещ: Може би преди доклада на Еврокомисията ще има още.

Б.Янев: Така че не се притеснявайте, никой не би допуснал, нито от ръководството, нито пък в българското Министерство на вътрешните работи има служители, които по този начин ще се саморазправят. Значи, там са хора, школувани, които са школувани...

Водещ: Добре. Надявам се.

Б.Янев: ... и обучавани да служат на държавата и на обществото, и то със себеотрицание.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 9 минути

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо</p>

Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо

Свят Преди 2 часа

Зузана Долинкова разкри, че операцията е допринеса за увеличаване шансовете на премиера за живот

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 3 часа

Вижте каква е причината за задържането

Панагюрското съкровище

Отбелязваме Европейската нощ на Музеите

България Преди 3 часа

Вижте кои музеи, галерии и работилници може да видите с безплатен вход в събота

Хилари Клинтън и Кирил Домусчиев

Хилари Клинтън в София: Продължаваме да се борим за правата на жените

България Преди 4 часа

Бившата първа дама на САЩ е в България по покана на Кирил Домусчиев

д

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", има загинал

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин

Харков

Украйна е евакуирала близо 10 000 души от техните домове в Харковска област

Свят Преди 5 часа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски очаква още по-сериозна офанзива от руските сили

д

Как е бил убеден бившия полицай от Пловдив да се предаде

България Преди 5 часа

Какво е казал осъденият за убийство бивш служител на реда

Джейк Съливан

"Хамас" е напуснал преговорите за заложниците с конкретна причина

Свят Преди 6 часа

Вижте какви са мотивите зад това решение

Порой и ужасяващи бури в Китай

Вече 7 жертви от стихията, която вилня в Тексас (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Четвъртият по големина град в САЩ бе ударен от страховита буря с ветрове до 160 километра в час

Д

САЩ предупреди американците да внимават за терористични атаки във връзка с ЛГБТ общности

Свят Преди 7 часа

Държавният департамент бил информиран за увеличаване на потенциален риск от насилие

Уличка в Париж, Франция

Тази жилищна улица в Париж, наречена на министъра на правосъдието, може да се похвали с изобилие от красиво боядисани къщи, много саксии с растения и свеж вид.

Къде се намира най-късата улица в България?

България Преди 7 часа

У нас има една малка уличка, която е 15 метра

<p>Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област е само началото</p>

Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област би могло да е само началото

Свят Преди 7 часа

"Въпреки напредъка на руските сили обаче, ситуацията е по-добра в сравнение с преди седмица"