0

Пълен запис на разговора на водещия сутрешното предаване на Би Ти Ви Николай Бареков с генерала от резерва Атанас Семерджиев, който беше министър на вътрешните работи през 1990-1991 г. В студиото на Би Ти Ви Семерджиев заяви, че нищо в архива на Държавна сигурност не е било унищожено, било е прехвърлено от хартия на други носители и се пази в секретен архив.

Водещ Николай Бареков: Как завърши съдебната сага след 2003 г.? Има ли развитие?

А.Семерджиев: С прекратяване на делото срещу Серкеджиева и мен през пролетта на тази година, едва през пролетта на тази година. Аз обаче съм крайно неудовлетворен от формулировката, по-точно от липсата на формулировка, че то се прекратява поради несъставомерност на обвинението, предявено ни от прокуратурата.

Водещ: Или прокуратурата е допуснала грешка, като е формулирала обвинителния акт.

А.Семерджиев: Точно така. Темата е много сложна, много изисква време, за да я разгледаме поне отчасти изчерпателно.

Водещ: Предлагам, така, в този наш разговор да се съсредоточим не толкова върху юридическите аргументи, които, както виждате, вече почти никого не интересуват, а към, така, по-важната тема, темата за архива на ДС, за нашата роля в началото на прехода и за, общо взето, мотивите, които са движили тогава държавното ръководство. Всъщност каква е истината, каква част от архивите на ДС бяха унищожени през 1990 г.?

А.Семерджиев: За мен междувпрочем е необяснимо и защо и вие изтъквате, при това наблягате доста силно, че са унищожени, при положение, че само преди няколко дни Серафим Стойков, който е служил в оперативния отчет, в архива на оперативния отчет, и който стои в дъното на започването на този процес, изтъква, че архивите не са унищожени.

Водещ: Всъщност вие изпреварихте логиката на нашия разговор. Аз исках постепенно да говорим по тази тема, но вие, така или иначе, направо го казахте. Какво имате предвид, че Серафим Стойков стои в дъното на този процес? Само това да изясним.

А.Семерджиев: Той е свързан с обстоятелствата, при които започна наказателното производство срещу Серкеджиева и срещу мен.

Водещ: Срещу вас, това имахте предвид, ясно. Какво имате предвид, като казвате, че всъщност архивите на ДС не са унищожени? Вярна ли е информацията, че всъщност те са били запазени на друг носител, били са филмирани?

А.Семерджиев: Това е абсолютната истина. И аз мога да ви цитирам един от следващите директори или началници на оперативния отчет и на оперативния архив, на оперативното стопанство на МВР - г-н Ковачев, който изтъква, че 1992 г. в хранилище, специално хранилище на МВР, са намерени всички тези документи, които според обвинението, което ни беше предявено, са били унищожени и е информирал Желю Желев, тогавашния председател на МС Филип Димитров и Николай Слатински, който по това време беше...

Водещ: Вътрешната комисия в парламента.

А.Семерджиев: Да, точно така.

Водещ: Как са ги намерили? Намерили са ги всъщност на хартиен носител или са ги намерили филмирани вече?

А.Семерджиев: Намерили са ги филмирани. Аз държа добре да се изясни, че ние действахме при определени обстоятелства. За мен междувпрочем е основание за голямо огорчение, да не кажа по-силна дума, обстоятелството, че съдебният състав, който гледаше делото, изобщо не обърна внимание на тогавашната ситуация, на ситуацията, при която бе поставено ръководството на министерството. Трябваше да вземе вземе своите решения ръководството

на министерството. Това...

Водещ: Имате предвид политическата обстановка в държавата и в управлението.

А.Семерджиев: Трябва да ви кажа, че ако не бяха агресивните действия на улицата, да не назовавам политическите сили, които стояха в дъното на тазиагресия, ако не съществуваше обективната опасност от нахлуване на хора в министерството, в сградата на министерството и в други учреждения, и в провинцията, в архивите на териториалното поделение...

Водещ: На Държавна сигурност.

А.Семерджиев: ...на Държавна сигурност. Ако не съществуваше опасност у нас да се случи това, което се случи в бившата ГДР, която тогава все още съществуваше, ние в никакъв случай не бихме се заели с преструктуриране, наблягам на този глагол...

Водещ: Преструктуриране от хартиен носител на филмова лента.

А.Семерджиев: На филмова лента и към използването на други методи и средства за запазването на тази архива.

Водещ: Имаше ли други методи и средства, освен филмирането на хартиените носители?

А.Семерджиев: Голяма част от документите бяха снети на ксерокс и бяха съхранени. Целта беше да се създаде резервен фонд на архивите, който да гарантира възможност на специалните служби да функционират даже и при положение, че се осъществи несанкционирано нахлуване...

Водещ: На граждани в архива.

А.Семерджиев: ...на граждани в архива и заграбване на архива.

Водещ: Това е бил основният мотив, който ви е движил тогава, да не нахлуят обикновените граждани в архива, водени, да речем от политическа сила и т. н., и да ги изнесат навън.

А.Семерджиев: Не обикновените граждани, а определени агресивно настроени кръгове. Още една дума ще добавя. Имайте предвид, че още от 10 ноември определени кръгове възприеха политика на една конфронтация, на една... политика на едно противопоставяне на едни слоеве на обществото на други.

Водещ: Това е ясно. Искам да ви попитам къде отиде този резервен фонд, който вие създадохте?

А.Семерджиев: Е, това не мога да ви съобщя, това е секретна информация.

Водещ: Искам да ви попитам съвсем директно, този резервен фонд излезе ли извън структурите на МВР и на архива, който се съхранява в разузнаването, в МВР и в армията?

А.Семерджиев: Този резервен фонд, архивен фонд, се съхраняваше в определено хранилище, подчинено на МВР.

Водещ: Тайна ли е това хранилище?

А.Семерджиев: Тайна е.

Водещ: Все още ли е тайна това хранилище?

А.Семерджиев: Все още е тайна.

Водещ: Знае ли примерно сегашният вътрешен министър къде се намира това тайно хранилище с архивите, които вие се филмирали?

А.Семерджиев: Не само сегашният министър, а всички министри преди... след мене, преди сегашния министър, знаят това хранилище и имат достъп до него.

Водещ: В България ли се намира това тайно хранилище...

А.Семерджиев: Разбира се, че в България.

Водещ: ...или има един слух, че се намира примерно на територията на Русия или на друга държава?

А.Семерджиев: Това са митове, които се разпространяват тенденциозно, грубо тенденциозно.

Водещ: Г-н генерал, какви документи се съдържат в това тайно хранилище? Какви документи вие преструктурирахте...

А.Семерджиев: Не е моя работа, не беше моя работа да се занимавам конкретно с изпълнението на тази прословута докладна записка, заради която аз бях съден.

Водещ: Кой решаваше какво да преструктурира от документите?

А.Семерджиев: Съответните шефове на служби, директорите на националните служби.

Водещ: Които наследяват Първо главно, Второ главно и т.н. управления на Държавна сигурност.

А.Семерджиев: Г-н Бареков, вие водите предаването по начин, който не позволява да се изясняват нещата докрай. В докладната записка има специален пункт, който задължава службите, поделенията на министерството да създадат специални комисии, в които освен оперативните работници, отговарящи за определени части от архива, да се включат и представители на отдел "Архив". Тези комисии трябваше да преценяват кое трябва да се преструктурира, да се съхрани и кое вече е ненужно и да се унищожи. Междувпрочем...

Водещ: Т.е. имало е документи, които са се унищожавали безвъзвратно, като ненужни...

А.Семерджиев: Междувпрочем ще ви напомня, ще изтъкна нещо, което държа да бъде добре разбрано от нашите зрители.

Водещ: Затова сте тук. Цяла България гледа тази сутрин това интервю.

А.Семерджиев: Съгласно наставлението за секретност от деловодство за въоръжените сили, което важеше и за Министерството на вътрешните работи, дори и за Министерския съвет, тогавашния Министерски съвет, на всеки 3 месеца, на всеки 6 месеца и в края на годината се правеха специални проверки на архивните материали и всичко онова, което се е смятало за вече загубило своето значение, подлежеше на унищожаване. По силата на този пункт четвърти в докладната записка, за която бях съден, такива комисии трябваше да се създадат във всички централни и териториални поделения на министерството и те да преценяват кое е нужно и трябва да се съхрани и кое подлежи на унищожаване.

Водещ: Искам да ви попитам, в това тайно хранилище какъв процент от документите на Държавна сигурност до 1990 г. се съхранява?

А.Семерджиев: Ще ви напомня, че това беше един от историческа гледна точка много сложен период. Като министър на вътрешните работи заедно с колегите, които носеха отговорност за ръководството на министерството, в онзи момент трябваше да решаваме друга главна задача - да осъществим трансформация на министерството от щит и меч, в кавички поставям, на бившия режим...

Водещ: На партията, да.

А.Семерджиев: ...на бившия режим, в една модерна институция - да гарантира мирното развитие на страната в новите условия. Това беше главната мисия. Тази мисия междувпрочем срещаше съпротива на определени кръгове, но ние я осъществихме и нашето, моето лично внимание беше непрекъснато насочено към изпълнението на тази сложна задача.

Водещ: Знаеше ли опозицията тогава в лицето на СДС, че вие преструктурирате архива и го слагате в тайно хранилище?

А.Семерджиев: Знаете ли, аз съм длъжен да изтъкна тук, че чрез г-н Гайтанджиев, който беше тогава член на Националния координационен съвет на СДС, и ние информирахме координационния съвет на СДС.

Водещ: Имате предвид Стефан Гайтанджиев?

А.Семерджиев: Стефан Гайтанджиев. Желю Желев отрича този факт, но това не променя нещата.

Водещ: Вие информирахте СДС, че преструктурирате архива на друг носител.

А.Семерджиев: Че предстои да се решава тази задача. През февруари 1990 г. в моя кабинет, кабинетът на министъра на вътрешните работи, бяха г-н Дертлиев, Гайтанджиев, ако се не лъжа, г-н Баталов и още двама-трима души от ръководството на СДС, тогавашното ръководство на СДС, пред които ние поставихме наред с други въпроси и този въпрос - че предстои и трябва да се осъществи преструктуриране...

Водещ: И те са били наясно.

А.Семерджиев: И те бяха наясно.

Водещ: Какво ви казаха, като чуха тази новина от вас?

А.Семерджиев: И те бяха наясно. Неудобно ми е да изтъквам, Петър Дертлиев каза, не помня дали го назовах, на тях също не им беше тогава до тази задача, не бяха готови да разглеждат този въпрос.

Водещ: Ами аз наскоро четох мемоарната книга на Желю Желев. Една от първите му задачи като президент тогава е да опише резиденциите
на Тодор Живков и на тогавашната партия. Там също не се споменава конкретно за прочистването на архива. Моля ви да ни отговорите конкретно на този въпрос: има ли лични дела на агенти в този преструктуриран архив?

А.Семерджиев: Аз не съм в състояние да ви дам отговор на този въпрос, защото не съм се занимавал, нито за миг аз не съм насочвал вниманието си в това направление.

Водещ: Допускате ли, че може да е създаден секретен фонд от този архив с дела на агенти, които да са изнесени, да речем, и да се намират в частни ръце, а не в тайното хранилище?

А.Семерджиев: На мен добре ми е известно и това е потвърдено, и ако имам възможност, бих могъл да цитирам и авторитетни източници, че с влизането си в кабинета на министъра на вътрешните работи г-н Йордан Соколов е заповядал да поставят в неговия кабинет ксерокс и Серафим Стойков му е подавал документи, които той е преснемал и които според тогавашната информация са отнесени на "Раковски" 134.

Водещ: Документи с досиета на...

А.Семерджиев: Какви документи. . .

Водещ: ...агенти.

А.Семерджиев: ...аз не знам, не съм...

Водещ: на Държавна сигурност.

А.Семерджиев: ...се занимавал.

Водещ: На Държавна сигурност.

А.Семерджиев: Да, става дума за документи от архива.

Водещ: На Държавна сигурност.

А.Семерджиев: По този начин Серафим Стойков изважда и въпросната докладна записка, заради която ние бяхме...

Водещ: Подписана от вас.

А.Семерджиев: Да, заради която бяхме съдени. Ето я тук тази докладна записка.

Водещ: Мога ли да ви попитам съвсем конкретно каква част от архива на Държавна сигурност попадна в това тайно хранилище? Вярно ли е, че това е 40 процента от архива на Държавна сигурност, или 144 хиляди архивни единици, или досиета, както ги наричат?

А.Семерджиев: Поставям под съмнение тази информация и тези цифри. Защото веднага или след обявяването на тези цифри много служители изтъкнаха, че това не отговаря на истината.

Водещ: Надолу ли е цифрата или нагоре?

А.Семерджиев: Цифрата е надолу, силно е надолу. При това, пак повтарям, и завчера и Бриго Аспарухов, преди това Серафим Стойков и Кирчо Киров изтъкват, че нищо не е унищожено, архивът си съществува. Още 1992 г. това хранилище е престанало да бъде тайно и за Соколов, за Йордан Соколов, и за Слатински, председателят на комисията, и за Желю Желев, и за Филип Димитров.

Водещ: Тогавашното СДС знае къде всъщност се намира тайното хранилище с преструктурирания архив на Държавна сигурност.

А.Семерджиев: Разбира се, че знае. Г-н Ковачев, полк. Ковачев, който беше
1992 г. директор или там началник на СКИА, това е службата за контрол и информация, анализи, това значи СКИА, е докладвал на тези институции и пак, за трети път вече съм принуден да изтъкна, включително и на Николай Слатински, който тогава беше председател...

Водещ: Какво съдържа това т.нар. тайно хранилище като архив? Само архива в МВР или архива и на разузнаването... Не съм в състояние да дам информация, да ви дам отговор на този въпрос, защото не съм се занимавал
непосредствено с тези неща.

Водещ: Последен въпрос, г-н генерал. Имате ли ваше обяснение защо се самоуби ген. Стоян Савов, човекът, който всъщност е автор на докладната записка за преструктурирането на архива, която вие одобрявате?

А.Семерджиев: Стоян Савов беше един достоен човек, който беше подложен на един морален натиск. Вие тук ще видите в книгата неговите последни писма до семейството му... И последното му писмо е буквално минути преди да посегне на живота си. От тези писма, те са автентични, може да разберете защо. Той беше един много достоен човек и да се хвърля кал върху него е недостойно.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

Обявиха ден на траур в Одеска област

Свят Преди 10 минути

Това съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 20 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>Създадоха мишка Франкенщайн</p>

Създадоха мишка Франкенщайн с мозъчни клетки от плъх

Любопитно Преди 45 минути

Мозъчни клетки на плъхове могат да заместят изгубени неврони при мишки

<p>&quot;Русия трябва да бъде включена в този процес&quot;</p>

Швейцария: Мирен процес без Русия е невъзможен

Свят Преди 53 минути

Това каза в изявление правителството в Берн

ц

Любов и добро настоение: Какво е манифестиране и как да го приложите

Любопитно Преди 58 минути

Как да манифествате четете в следващите редове

<p>&quot;Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...&quot;</p>

Очаква ли се ескалация между Иран и Израел: Бившият съветник по националната сигурност на САЩ с коментар

Свят Преди 1 час

"Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...", казва Макмастър за военната помощ на САЩ за Украйна

Авария спря водоподоването в два столични квартала

Авария спря водоподоването в два столични квартала

България Преди 1 час

Екипите на "Софийска вода" работят по отстраняване на проблема

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът се притеснил, че изостава от конкуренцията

<p>Филипините привикаха китайски дипломат, ето защо</p>

Напрежението в Южнокитайско море расте: Филипините привикаха китайски дипломат

Свят Преди 2 часа

Филипините обвиниха Китай, че повишава напрежението в Южнокитайско море, след като във вторник бреговата охрана на страната използва водно оръдие

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Свят Преди 2 часа

Излагането на хлорпикрин причинява дразнене на очите и дихателните пътища, придружено от повръщане и диария

<p>Нинова: Да не се прави на ощипан г-н Главчев (СНИМКИ)</p>

Нинова с коментар за частната болница "Мама и аз": Да не се прави на ощипан г-н Главчев

България Преди 2 часа

Първо стои въпросът защо служебният кабинет е приел решението за създаване на частна детска болница, коментира тя

<p>&bdquo;Клиенти всякакви!&ldquo;: Акула се появи на плажа в Бургас</p>

Акула се появи на плажа в Бургас

Любопитно Преди 2 часа

Акулата първо се е въртяла в кръг и след това е отплувала, разказват очевидци

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 2 часа

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>&quot;Виждаме сложен, негостоприемен свят с яростни ветрове&quot;</p>

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

Любопитно Преди 2 часа

Повече за уникалното откритие може да прочетете в следващите редове

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

България Преди 2 часа

Категорично няма място за две детски болници в София, смята д-р Стефан Константинов