0

К аква е картината в днешното демократично общество? Из улиците патрулират въоръжени бойци от спецслужбите и невидими агенти с лиценз да убиват. Ако стане нещо, стрелят на месо - и то в главата (по тялото си заподозреният може да носи експлозиви).

Грешки се случват и висши политици предупреждават, че те са неизбежни, коментира Андрей Миловзоров в руското електронно издание Утро.ру.

Британските командоси от SO-19, участвали в 20 операции през последните осем години, са допуснали "само" пет грешки - като онази със застреляния в Лондон бразилски електротехник.

Полицаи преглеждат дамските чантички, а полицейските кучета, точейки лиги, душат около съмнителните граждани. Свикнахме вече и с това, и с личните обиски по летищата.

Тепърва ще се наложи да свикваме с биометричните паспорти, дактилоскопичните проверки, сканирането на очните ириси и други житейски удоволствия, осигурени от високите технологии,

прогнозира авторът.

Телефоните се подслушват - истина, стара като света. В редица страни обаче тази практика може да се легализира и записите да се представят пред съда като доказателства.

Засега само Германия като че ли не следва духа на времето и ограничава правото на полицията да се намесва в "телефонния живот" на гражданите. Затова пък в САЩ и Великобритания е налице противоположната тенденция; на Острова, например, се готви закон, който разширява пълномощията на подслушвачите.

След лондонските атентати британският премиер Тони Блеър изпревари цялата планета, засилвайки мерките за борба срещу тероризма. Нищо, че те ощетяват главно невинните, наблюдавани непрекъснато от хилядите видеокамери, подлагани на все повече полицейски проверки и на риска да пострадат в бъркотията.

Заподозрените чужденци пък може да бъдат задържани до две седмици без повдигане на обвинение, като се подготвя закон за увеличаване на тази "присъда" до цели три месеца.

Континенталната доктрина за "превантивно лишаване от свобода" предвижда

социално опасните елементи да се изолират от обществото, даже ако не са сторили нищо лошо.

Изброените "неприятности" далеч не изчерпват списъка с промените в правното положение на хората в западните държави. Освен това "демократичните" спецслужби често действат в разрез със закона - особено американците, които изобщо не се притесняват от националните граници.

ЦРУ е обявило същинска хайка срещу ислямските проповедници в Европа. Схемата е проста - цивилни (или преоблечени полицаи) отвличат някого и бързичко го прехвърлят, да кажем, в Афганистан, където няма забрана върху изтезанията. И там "обработват" похитения заедно с местни колеги, за да изкопчат от него имената на евентуални помагачи, плановете им и т. н.

Неотдавна в Италия така бе отвлечен един имам, което силно разгневи Рим. Италианската прокуратура обяви за издирване пред Европол цели 19 агенти на ЦРУ, а Берлускони даже привика за обяснения посланика на САЩ.

На политическо ниво обаче има стремеж конфликтът да бъде потулен. Отвлеченият молла Абу Омар съвсем не е мирен проповедник - трениран от "Ал Кайда", той бе следен от италианските власти, планирали ареста на цяла група ислямисти. Американците не пожелаха да чакат и го отвлякоха изпод носа на италианската Темида.

Подобни "отвличания" напоследък има и в други държави. През юли баварската прокуратура поиска от Вашингтон имената на агентите, замесени в отвличането на германеца от ливански произход Халед ал Масри през 2003 г. Той бил прехвърлен в "солните мини" - таен затвор на ЦРУ в планините на Афганистан.

Ал Масри бе освободен благодарение на влиятелни политици, но най-странното е, че по данни на германската полиция той съвсем не е бил замесен в терористични действия (за разлика от Абу Омар).

ЦРУ изобщо не можа да обясни как така скромният строителен работник и баща на семейство е попаднал в черните списъци. Е, нали сме предупредени, че грешките са неизбежни.

Не е изключено Италия и Германия да съдят ЦРУ; подобни искове вече разглеждат съдилищата в Канада и Швеция. От 11 септември 2001 г. до днес ЦРУ е отвлякло близо 100 души. Можеше и да са повече, но да не забравяме "приноса" на концлагера в Гуантанамо, където Вашингтон действа без "посредници" експерти по изтезанията.

Как изглежда днес положението с човешките права в "демократичния свят" в общия световен контекст?

Отново нараства конфликтът между Запада и Изтока, ударил западното население от две различни посоки - чрез бомбите на терористите и чрез ответните мерки на органите на реда.

Впрочем населението на Изтока отдавна го заплашва същото, само че бомбената опасност там идва от самолетите на НАТО. Страните в конфликта се ръководят от чисто военна логика - да отвръщат на удара с удар и по възможност да изпреварват противника. Съответно и населението трябва да живее по суровите военновременни закони.

Жителите на Ориента са свикнали с това положение, но западняците още не. Западното общество - а то боготвори свободата си и дори се наема да я разпространява в други култури - по ирония на съдбата ден след ден губи тази скъпоценна свобода.

Кой лишава хората от това благо? Враговете ли? Не - собствената им държава.

И все така ли ще е занапред: лични обиски, подслушване, проследяване, профилактични арести?

Това ли са новите норми на живот в демократичните страни? Или тази странна война все някога ще свърши и държавата ще започне отново да спазва човешките права?

Днес е трудно да отговорим, признава авторът на коментара. Първо, не се знае кога и как ще приключи конфликтът между Изтока и Запада. Никоя от страните в него засега не се опитва да отхвърли военната логика.

За какъв диалог между цивилизациите може да се говори, след като едни насаждат на други своята култура (икономическа, правна и дори битова), а те се отбраняват, без да подбират средствата?

Конфликтът само ще се задълбочава, а може да въвлече и нови участници.

Примерно Китай. Освен това дори терористичната заплаха да изчезне, западните държави надали ще се откажат току-така от бележитите си постижения в контрола върху гражданското общество. Просто ще сменят антитерористичната реторика с, да речем, глобализационна.

Ще обясняват, че светът става все по-крехък, че действията на хората трябва да се регулират и съгласуват, че е недопустимо всеки да прави каквото си ще. Че всеки е длъжен да изпълнява своята функция в световната икономическа и политическата система - да създава добавена стойност, да консумира колкото може повече и да участва в избирателния процес.

И за да работи тази световна конструкция, трябва всичко и всички да бъдат под контрол. Тогава ще постигнем чуден напредък, ще възтържествува хуманизмът и демокрацията.

Мрачна перспектива, но какво да се прави - машината на материалния прогрес, подчинила държавата, вече работи с пълна пара, набира нови сили. Работи за сметка на хората, уловени в примката на собствените им желания да живеят по-добре, по-удобно и без проблеми.

Всъщност "новото качество на живота" е само комплект от инструменти за задоволяване на растящите материални потребности.

Нищо повече.

А не бива да забравяме, че нашата човешка същност не се изчерпва с материалното, припомня авторът. И че трябва, без да го отхвърляме, да насочим стремежите си малко по-нависоко от ежедневието и бита.

Само тогава полицейските мерки и външните заплахи няма да могат да ограничат вътрешната ни свобода - напротив, може дори да я направят по-достъпна. А външната свобода винаги е относителна, смята Андрей Миловзоров.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 6 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 23 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 2 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 12 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“