0

"Учители търсят подкрепа на кръстовищата в София", пише в заглавие в. "24 часа". "Блокада! Учителите спират движението", отбелязва на първата си страница в. "Труд".

Учителската стачка ще парализира движението в центъра на София до края на месеца. Което означава, че в деня на изборите - 28 октомври, основният град на държавата ще е под блокада, се посочва в публикацията.

"Изходът от учителската стачка ясен утре", продължава по темата "Монитор". В 8.30 ч. сутринта при президента Георги Първанов се събират представители на трите учителски синдиката и лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ, за да се разискват исканията на учителите за 100% увеличение на работните заплати и за други проблеми в образованието.

Покана да присъстват на срещата са получили и министрите на образованието и на финансите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски, отбелязва изданието като се позовава на лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

"Няма социален диалог, когато няма отговорна власт", коментира в. "Сега". В публикацията се посочва, че учителите са прави да искат пари точно от това правителство. Вече шеста година министерството на образованието е все на една и съща политическа сила - НДСВ, а настоящата тройна коалиция е приемник на два от субектите в предишното правителство.

Не може да има извинение нито за липсата на приемственост, нито за недостиг на време, в което да се решават проблемите. И какъв е "социалният диалог", който води бездействащото правителство. Плаши, че ако бръкне в бюджетния излишък, ще се развихри още по-голяма инфлация. Но къде е анализът, къде са данните, къде е експертната държавна оценка за това доколко увеличените заплати ще вдигнат инфлацията, пита авторът.

"Как бедните учители раждат милионери", е озаглавен коментарът във в. "Стандарт". Отбелязва се, че когато 10 хил. учители излязат на улицата и датата не е 24 май, не може да не се стреснеш. Още повече че сегашните манифестации са в навечерието на избори. Оттук нататък правителството няма печеливш ход. Ясно е, че ако иска да укроти страстите, ще трябва да вдигне учителските заплати с повече, отколкото е планирало. Прекалено оптимистично е да се вярва, че учителските синдикати ще се съгласят на някакви си 30%, както са правели предишни години, се посочва в коментара.

"От инат властта ни обрича на простотия", е позицията на ректора на Софийския университет проф. Боян Биолчев. "Когато нещо е пагубно за историческата съдба на един народ, държавата, която застава в негова подкрепа, се самообрича. Важно е хората да знаят следното - последното, което българският учител иска, е децата ни да не се обучават. Това е дълбоко болезнено и в крайна сметка съдбовно", казва той в интервю за в. "Стандарт".

"Протестите на горските са тест за премиера", коментира в ."Труд" като информира, че от утре и горските се вдигат на протест срещу нерешаването на социалните им проблеми и мизерните заплати.

Стачката на лесничеите е емблематична и е тест за премиера Станишев, който пое личен ангажимент към горската реформа. До стачката се стигна, защото съдбата на гората и нейните стопани не са били и сега не са приоритет за държавната политика. Въпросът е какво ще предприемат лесничеите, ако премиерът и финансовият министър им отговорят - бюджетът няма пари, отбелязва изданието.

"ЦИК скъсява бюлетината до 1,5 метра", информира в. "24 часа". Партиите, които не са се регистрирали за определен тип избор, няма да бъдат изписвани върху бюлетината, което ще доведе до скъсяването й.

"Предизборно кръвосмешение", е озаглавен анализ във в. "Сега" за предизборното сближаване на инак враждуващи помежду си партии. Няма сини, червени и жълти, има каста, която държи на всяка цена да остане на власт. Затова довчерашният издател на костовисткия официоз "Седем" днес вече е в ГЕРБ, а червеният депутат Петър Кънев е собственик на десебарско радио.

Пак по тая причина Доган е склонен да подкрепи десния Мартин Заимов в София, за да спаси от потъване СДС и най-вече ортака си Пламен Юруков. Затова новите кадровици в НДСВ се разправят по-жестоко с вътрешните си врагове, отколкото с политическите си опоненти. Затова нищо друго няма значение, освен на власт да сме "НИЕ" - оцеляващата политическа каста, отбелязва авторът.

"Бюджетният излишък наближи 3 млрд. лева", пише в. "Сега". Излишъкът в хазната към края на август възлиза на 2.87 милиарда, съобщи вчера Министерството на финансите. Той е 21 пъти повече от записаните в закона за бюджета 134 млн. лв., или 5.6% от БВП.

"Ако хазната се изпразни, нацията какво ще прави?" - този въпрос поставя финансистът Емил Хърсев в интервю за в. "Труд". "Всяка стопанска система има буферна зона, преди да стигне до катастрофични последици. В бюджета съществуват резерви, за да бъдат изпълнени незабавно исканията на учителите. Но не в това е въпросът. Защото тези искания нито ще са последните, нито пък са най-драматичните като абсолютна сума", казва той.

Въпросът е - какво би се случило, ако всеки, който е на бюджетна издръжка, постави същото искане, продължава Хърсев. Това не би могло да го издържи дори и голям и стабилен бюджет. Държавата отдавна трябваше да излезе от секторите образование и здравеопазване. Трябваше да намали апарата си, данъците, ДДС-то, за да не се стига до този огромен излишък, който създава заблуда у всички, смята финансистът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Свят Преди 16 минути

Парижките прокурори съобщиха, че тече разследване

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 31 минути

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 1 час

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

България Преди 1 час

Той е бил установен в хотел в центъра на София

<p>Емблематична сграда в София ще бъде осветена, ето защо</p>

В знак на подкрепа към пациентите с ВЧЗ: Емблематична сграда в София ще бъде осветена

България Преди 2 часа

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 2 часа

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност</p>

Зеленски: Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност

Свят Преди 3 часа

На среща на върха на НАТО във Вилнюс лидерите на Г-7 приеха съвместна декларация в подкрепа на Украйна

Ракета "АТАКМС"

WSJ: Украйна е поискала разрешение от САЩ да стреля по територията на Русия с американско оръжие

Свят Преди 3 часа

Ако американците се съгласят, това ще отбележи голяма промяна в политиката на Вашингтон

България РСМ

"Началото на проблема между РСМ и България е отпреди повече от век"!

България Преди 4 часа

Всичко започва от една налудничава идея, категоричен е специлистът Иван Николов

<p>Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо</p>

Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо

Свят Преди 4 часа

Зузана Долинкова разкри, че операцията е допринеса за увеличаване шансовете на премиера за живот

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 5 часа

Вижте каква е причината за задържането

с

Румен Радев: Всички ние ще платим цената на войната между Украйна и Русия

България Преди 5 часа

"Накрая сметката ще бъдат хиляди жертви и една опустошена страна"

Панагюрското съкровище

Отбелязваме Европейската нощ на Музеите

България Преди 6 часа

Вижте кои музеи, галерии и работилници може да видите с безплатен вход в събота

Хилари Клинтън и Кирил Домусчиев

Хилари Клинтън в София: Продължаваме да се борим за правата на жените

България Преди 6 часа

Бившата първа дама на САЩ е в България по покана на Кирил Домусчиев