0
9 иновативни идеи на български студенти и предприемачи се състезаваха в Националното състезание за иновации в технологиите 2007 на Intel Berkeley.

Проектът за платформа за електронна търговия под името faceCart спечели ?златния медал? в първия етап от регионалното състезание за иновации в технологиите NOVATechCom, спонсорирано от Intel Education. Представянето, оценяването и класирането на проектите се извърши на 29 юни в София. Организатори за втора поредна година са Българският институт за мениджмънт и технологии (БИМТ), Институтът за Технологии и Развитие (ИТР) , Българският ИКТ клъстер и Софийският университет ?Св. Климент Охридски?.
Разработката на отбора-победител е дело на двамата таланти ? Александър Петров и Христо Йончев (отляво-надясно на снимката), които работят в софтуерната фирма Unicoders, които следват специалност ?Информатика? в Софийския университет.

Двамата предприемачи са регистрирали и компания специално за проекта, която също носи името FaceCart. Първоначалните оценки за продукта показват, че в края на първата година ще се отчете загуба от 550 хил. долара, и съответно това е търсената инвестиция. Макар сумата да изглежда внушителна, идеята е, че се прави вложение в дългосрочна стратегия, която предвижда допълнително разширяване и усъвършенстване на платформата и архитектурата. ?Системата за електронен бизнес, плод на техния труд, е на фаза проектна разработка и е завършена на 60%. Търговците използват такава платформа, за да създадат свои уникални онлайн магазини. ?Платформата е изключително интерактивна и позволява на клиентите в реално време да виждат резултатите от действията. Ако потребителят допусне грешка, тя се отразява в системата и потребителят получава информация за това?, обясни Петров. След тестването и достигането на продукта до фаза на готовност за пускане на пазара, на първо време достъпът до платформата ще е безплатен и най-вероятно софтуерните лицензи за работа със системата ще са с отворен код. Идеята е в началния етап продуктът да добие по-голяма публичност и популярност, а на следваща фаза лицензите може да са платени. Очаква се до края на годината проектът да е готов и да може да се изтегля от уебсайта на facecart.com за платените лицензи, за лицензите с отворен код вероятно ще бъде facecart.org.
На втора позиция е класиран проектът HiControl за информационни решения в областта на сигурността, който ще е адресиран към социалния ефект, а именно подпомагане и наблюдение над болни, деца, хора с увреждания, възрастни лица и лица в неравностойно положение. Прогнозната търсена инвестиция в проекта е 400 хил. долара. Ръководител на екипа на проекта е Траян Илиев.
Третата награда и наградата на публиката грабна разработката на технология за провеждане на входящи и изходящи разговори чрез GSM през Skype. Проектът е за нови функционалности към вече съществуващия продукт MobiGater.
Тази година девет отбора представиха своите бизнес планове в открита презентация пред публика, експертно жури и потенциални инвеститори. Класираните на първо и второ място проекти ще бъдат допуснати да се състезават с регионалните си конкуренти на втория етап на състезанието. Втория етап ще се проведе на 5 октомври, 2007 г. в Букурещ, Румъния, където първата награда, осигурена от Intel Education, е в размер на 20 000 долара, втората награда е 10 000 долара, а наградата на публиката е 2 500 долара. Регионалните победителите ще продължат да се състезават на световните финали в Berkeley, University of California.
Останалите български проекти на първия етап на състезанието представиха технология за 3D визуализация, предназначена за електронни магазини за дрехи; иновационна платформа за електронна търговия; софтуер за визуализация на музика за целите на развлекателната индустрия; технология за трансфер на цифрови изображения и видео от мобилни устройства към централи; високотехнологично решение в областта на сигурността; иновационна технология за машинен превод; технологични решения за индустрията ? иновационна технология за рязане на метал и нано-мехатронни цифрови металорежещи машини и системи.
Критериите за оценка на проектите са фокусирани върху иновативността, качествата на продукта или услугата, размера на търсения пазар и финансовото планиране.
Миналогодишните победители в регионалното състезание NOVATechCom - Петя Асенова, Николай Прокопиев и Богомил Цеков, получиха възможност да реализират проекта си за софтуер за финансови услуги за крайния потребител. Основният инвеститор в създадената специално за целта компания ?ФинСити? е ?Икономедиа?. Тя инвестира в реализирането и развиването на услугата, която се очаква да е на пазара до началото на октомври тази година.

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел: Не сме искали война в Газа, бяхме нападнати

Израел: Не сме искали война в Газа, бяхме нападнати

Свят Преди 4 минути

Израелското настъпление в анклава беше защитено в най-висшия съд на ООН от заместник-главния прокурор по международните дела на Израел Гилад Ноам

Провален работен ден за „Шеф под прикритие“

Провален работен ден за „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 15 минути

Не пропускайте епизода този петък от 22:00 ч. по NOVA

кабинков лифт

Симеоновският лифт на Витоша отива в историята

България Преди 40 минути

Вижте каква е причината

хуманитарна помощ

Тръгнаха първите камиони с доставки на хуманитарна помощ за Газа

България Преди 48 минути

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище край Газа бе завършено на 8 май

Царевец

Пожар в Царевец вдигна на крак огнеборците във Велико Търново

България Преди 56 минути

Проблемът е в една от кулите на крепостта

Чоткин с предложение към шеф Ангелов да му бъде кум (ВИДЕО)

Чоткин с предложение към шеф Ангелов да му бъде кум (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell’s Kitchen 6

В Харков се решава войната в Украйна

В Харков се решава войната в Украйна

Свят Преди 1 час

Каква е целта на Русия, прочетете в този коментар на Анна Пшемиская за Deutsche Welle

SuperLimbs

Екзоскелет ще помага на астронавтите в космоса

Технологии Преди 1 час

Той ще им даде повече "сила" при падания и инциденти

Ед Шийрън изненада студенти с импровизиран концерт

Ед Шийрън изненада студенти с импровизиран концерт

Любопитно Преди 1 час

Четирикратният носител на "Грами" изпълни "Shape Of You" и "Castle On The Hill"

Извънредно заседание на Народното събрание във вторник

Извънредно заседание на Народното събрание във вторник

България Преди 1 час

Вижте каква е причината и какво ще се обсъжда

<p>&quot;Най-лошото нещо, което можеш да си представиш&quot;: Скандалът със заразената кръв&nbsp;</p>

Скандалът със заразената кръв: Говори лекарят

Свят Преди 1 час

Разследващите трябва да публикува окончателния си доклад на 20 май за заразените през 70-години с хепатит С и ХИВ

„Различната реакция” в „Темата на NOVA“

„Различната реакция” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Винаги ли предизвикват парите широка усмивка?

Колко пари ни трябват, за да сме щастливи?

Пари Преди 2 часа

Има ли конкретна сума, която може да предизвика широка усмивка на лицето ни?

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Свят Преди 2 часа

Молим се за него и подкрепяме Словакия, каза унгарският премиер

Франсис Форд Копола се завърна с филма "Мегалополис" в Кан

Франсис Форд Копола се завърна с филма "Мегалополис" в Кан

Любопитно Преди 2 часа

Лентата е представяна като най-новия шедьовър на 85-годишния режисьор