0

Ц ентралните всекидневници фокусират вниманието си върху пресконференцията на президента Георги Първанов във връзка с първата година от втория му мандат.

В неделя държавният глава лансира серия от идеи за промяна в качеството и организацията на избирателния процес и партийната система.

"Президентът каза: "Баста на тая система!", е коментарът в "Труд".

Социологът Кънчо Стойчев подчертава, че под формата на отчет президентът Георги Първанов формулира каузата на своя втори мандат. Държавният глава взе политическата инициатива в ръцете си и предложи нов дневен ред на обществото ни.

С което изпревари управляващата коалиция, която след постигането на каузата, за която бе извикана на власт - еврочленството ни, вече година не е способна да артикулира визия пред нацията.

Сама по себе си промяната в политическата система не би могла радикално да подобри живота ни, макар и да е необходима. Само мащабна промяна в самия живот би го подобрила. По-малко държава навсякъде, повече държавност във всичко е императивът тук и сега и ако тримата коалиционни лидери съумеят да се обединят около него, то можем да подобрим и политическата си система, и живота си едновременно.

"Малкият шлем на Първанов", анализира "Сега". Подчертава се, че ако пакетът от идеи бъде приет, Първанов наистина ще реализира още един шлем, пък бил той и по-малък от успехите в преговорите му с Путин.

Идеите на държавния глава за политически реформи са чудесни, но реализирането им не зависи от него. Ако всичко беше толкова очевидно и логично, то трябваше да се случи още преди 10 години.

"Професор предлага 3 варианта за ремонт на вота". Пред "24 часа" проф. Михаил Константинов коментира тезите на президента Първанов за промяна в избирателната система.

Известният експерт се спира върху три варианта. Първият е по системата, при която избирателите могат да гласуват или партийно, или мажоритарно за кандидатите на партията. Така поне половината избрани депутати ще се чувстват отговорни пред избирателите, а не пред партийните шефове.

Вторият е преференциалното гласуване, но без праг. По този начин хората ще пренаредят имената в листите. Третият вариант е смесената избирателна система, каквато беше използвана у нас през 1990 г. при изборите за Велико народно събрание.

"30 000 кебапчета=един депутат", изчислява "Стандарт". Ако парламентарните избори бяха мажоритарни, сега всяка групировка щеше да има депутат в Народното събрание. Мутрите щяха да концентрират усилията си в определени райони, където да купят най-евтино нужните им гласове.

За един мандат ще стигнат и 30 000 кебапчета. Мажоритарният вот изкривява резултата, защото всички гласове за загубилия кандидат се губят.

"24 часа" публикува два кратки коментара за пресконференцията на Първанов. "Преядохме с идеен тюрлюгювеч", е сравнението на Румяна Коларова, политолог.

"Държавният ни глава мълча една година и изсипа всичко на един път. С други думи - преядохме медийно. Резултатът е, че ти прилошава."

"През главата на политиците търси съюз с гражданите", казва Евгений Дайнов, политолог. Неговият извод: "На политическата сцена се появи нов политически фактор, наречен Георги Първанов, който има същите амбиции да съсредоточи власт в себе си, каквито имаше Симеон Сакскобургготски през 2001 г. и каквито има Бойко Борисов в момента."

"Президентското токшоу", е анализът в "Дневник". Авторът отбелязва, че за три часа и половина Първанов не каза нищо, което да не е казвал или да не е можел да каже и преди.

И нищо, което да заслужава специален тържествено-народен формат. Но най-голямата очевидност е, че в името на политическата стабилност президентът Първанов се нагърби с ролята на въздушна възглавница за добутване на мандата докрай на създадената под негов патронаж тройна коалиция.

Той обилно ще обговаря мълчанието й, за да играе ролята на изпускателен клапан за "някои слабости и недъзи в обществото". Но ако всички разбират смисъла на този излишен шум, сигурно ще се отнесат с по-голямо разбиране към президента, ако той просто замълчи.

"Политици се събират при Първанов за изборния закон", съобщава "Труд". Парламентарнопредставените политически сили и ГЕРБ да се срещнат при президента Георги Първанов, за да обсъдят промените в изборното законодателство.

Такова предложение направил вчера на държавния глава председателят на СДС Пламен Юруков. Срещата трябва да е между 10 и 20 февруари. Според синия лидер новата избирателна система ще бъде готова до края на юни, но преди това политиците ще трябва да вземат мнението на експертите.

Депутатите трябва да бъдат отговорни пред гражданите и да изпълняват поръчките им "така, както работникът на трудов договор изпълнява нарежданията на работодателя", даде пример Юруков.

Това можело да стане с въвеждането на смесена мажоритарно-пропорционална избирателна система. Идеята е гражданите да могат да пренареждат пропорционалните листи. Президентът представил виждането си за окрупнени райони с мажоритарно гласуване.

"Управляващите са скептични към идеите на Първанов", акцентира "Сега".

Управляващите партии се отнесоха скептично към идеите на президента Георги Първанов за реформа на избирателната и партийната система. БСП заяви, че ги подкрепя по принцип. Някои от тях обаче трябвало да бъдат уточнени след внимателна дискусия.

Според Огнян Герджиков (НДСВ) изявлението на Първанов е "артилерийска подготовка" за засилване на президентската власт и постепенна промяна на държавното устройство.

Йордан Цонев от ДПС се обяви срещу мажоритарния вот, защото купувачите на гласове щели да бъдат улеснени.

"ГЕРБ даде рамо на държавния глава", пише "Труд". "Имаме готов работен екип от експерти и веднага можем да започнем дискусии за промяна на законодателството за избирателната система у нас", заяви вчера във Велико Търново председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От партията обявиха, че подкрепят идеята, която президентът Първанов предложи в словото си по повод годишнината от втория си мандат - да се гласува по адресна регистрация, която да стане задължителна.

"Марката НДСВ вече е за продан", заявява в интервю за "24 часа" Пламен Панайотов, депутат от ПГ "Българска нова демокрация", която бе създадена след изключването на Панайотов и трима негови колеги от НДСВ. Той е категоричен, че в момента марката НДСВ не съдържа каузата НДСВ.

Основната част от нея бяха почтеността, моралът, ясното "не" на политическата партизанщина. Очевидно днес интересите, които управляват политическото ръководство на НДСВ, са коренно различни.

Не може да се говори за морал, когато се води политика на основата на изнудване, на шантаж, на изключване, на заплахи. НДСВ е изпразнено от съдържание, а марката му е изнесена за продан на политическия пазар, казва Панайотов.

"Часовете по религия остават избираеми", отбелязва "24 часа". Религията няма да бъде въведена като задължителен предмет в училищата през следващата година, съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев. За да стане това в обществото трябвало да има консенсус.

Проектът за въвеждането на предмета, подготвен от обществен съвет, бе обсъден на специална кръгла маса. Подготвяните промени не са оправдани, след като едва 25% от българите са вярващи, каза социологът Андрей Райчев. Психолози и родителски организации също се обявиха срещу идеята.

"Приходите от данъци и осигуровки с 15% ръст", посочва "Пари". Националната агенция за приходите е събрала общо 11,4 млрд. лв. данъци и осигуровки през 2007 г. Сумата е с 1,5 млрд. лв., или с 15%, повече от предварително заложените, коментира изпълнителният директор на агенцията Мария Мургина.

По думите й резултатите показват, че реформата е успешна. За 2008 г. Мургина очаква допълнително увеличение на приходите от 19%, което е около 2 млрд. лв.

"Държим 150 млрд. в имоти и на влог", отбелязва "24 часа". Близо 150 млрд. лв. е достигнало богатството на българите през 2007 г. Спестяванията в брой, в банкови депозити, ДЦК, акции, пенсионни и животозастрахователни продукти са били около 29 млрд. лв., или с около 30% повече спрямо 2006 г.

Общата стойност на жилищата в градовете се е увеличила с над 50% за 2 г. до 59,3 млрд. евро, или около 120 млрд. лв. Това става ясно от доклад на "Индъстри уоч".

Според анализаторите и тази година ще се запазят подобни темпове на нарстване на богатството на домакинствата.

"Русия е с калибър, който всички познаваме", казва в интервю за "Класа" лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Той формулира мнението на партията относно подписаните с Русия енергийни споразумения: "Аз винаги гледам тези неща дългосрочно. Но считам, че за да има успешна политика, трябва действително да се предвиждат няколко хода напред. И да сме прагматици, без да се водим от много емоции. Каквото и да става - Русия е с калибър, който всички познаваме. Има общи неща, които ни свързват, но това вече не ни обвързва."

"Аферите ще повлияят оценката на Брюксел", смята евроминистърът Гергана Грънчарова. В интервю за "Труд" тя коментира как ще се отрази скандалът с подкупите и конфликта на интереси в агенция "Пътища" върху оценката на Европейската комисия за борбата ни с корупцията.

"Няма нещо, което да се случва в България и да не намира място в докладите и заключенията, които ЕК прави за развитието в България. Действително комисията изпрати писмо, в което информира българските институции, че изчаква извършването на следствените действия. Това е нормално. Трябва да признаем, че правоохранителните органи действаха решително в този случай."

"Европодкрепа за БГ енергийна инициатива", пише "24 часа". Подкрепа от еврокомисаря по енергетиката Андрес Пиебалгс получи вчера инициативата на президента Георги Първанов да организира в София балкански енергиен форум.

На него ще се обсъжда откъде регионът да се снабдява с горива и как да се развият алтернативните зелени технологии. Инициативата бе обявена от държавния глава при визитата на руския президент Владимир Путин.

"Подкрепяме президента Първанов. Всяка регионална дейност е важна, но тя трябва да следва общите европейски цели", заяви еврокомисарят.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&bdquo;Тайният пациент&ldquo; в &bdquo;Темата на NOVA&ldquo;</p>

„Тайният пациент“ в „Темата на NOVA“

България Преди 21 минути

За стигмата ХИВ – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

<p>7 начина, по които съсипвате тялото си</p>

7 начина, по които съсипвате тялото си

Любопитно Преди 50 минути

Бъдете добри и към самите себе си и се грижете повече за тялото си

Опиталият да обере банка във Варна бил пиян

Опиталият да обере банка във Варна бил пиян

България Преди 1 час

Районната прокуратура във Варна започна разследване по случая

Каква е сумата, открадната от банка в Дупница

Каква е сумата, открадната от банка в Дупница

България Преди 1 час

Задържаният сам е посочил къде е скрил откраднатите пари

Dior представи своята круизна колекция за 2022 г. със зрелищно шоу, въплътило духа на древногръцките традиции и на модерността

В духа на древногръцките традиции: Зрелищно шоу на Dior в Атина

Любопитно Преди 2 часа

Някои от моделите напомняха на стила на Марлене Дитрих, други бяха модерна трактовка на древногръцките богини, а трети бяха въплъщение на спортния дух на съвременната жена

<p>Кое е общото между Робърт де Ниро и филм с българско участие&nbsp;</p>

Филм с българско участие взе три отличия на кинофестивал "Трайбека"

Любопитно Преди 2 часа

В него участва актрисата Надя Михалкова, костюмите са на Ека Бичинашвили, звукът на Светлозар Георгиев

Сигурността на мобилните 2G мрежи е отслабена нарочно

Сигурността на мобилните 2G мрежи е отслабена нарочно

Технологии Преди 2 часа

Това твърдят европейски учени в ново проучване

Кейт Мидълтън

Не искате презрамките да се виждат? Правете като Кейт Мидълтън

Любопитно Преди 2 часа

Експерт разкрива един таен трик на херцогинята

Израел отново нанесе въздушни удари в Газа

Израел отново нанесе въздушни удари в Газа

Свят Преди 3 часа

Това се случва за втори път след сключването на нестабилното примирие

Арестуваха български роми в Гърция, експлоатирали деца

Арестуваха български роми в Гърция, експлоатирали деца

Свят Преди 3 часа

Децата са на възраст под 11 години

Парче от фасада падна върху спирка в центъра на София

Парче от фасада падна върху спирка в центъра на София

България Преди 3 часа

Разбито е задното стъкло на автомобил

<p>&quot;Бързи и яростни&quot; 9: Видеопослание от Вин Дизел&nbsp;</p>

Специално послание от Вин Дизел и най-впечатляващите коли в „Бързи и яростни“

Любопитно Преди 4 часа

"Бързи и яростни 9" излиза на голям екран у нас на 25 юни

Джо Байдън и Владимир Путин в Женева

Специален подарък от Джо Байдън за Владимир Путин

Свят Преди 4 часа

Кремъл: Срещата на върха Русия - САЩ е минала "по-скоро със знак плюс"

Какво трябва да знаем за индийския вариант на коронавируса

Какво трябва да знаем за индийския вариант на коронавируса

Теми в развитие Преди 5 часа

Проучвания сочат, че той е 200% по-заразен от оригиналния вариант

Дъжд и гръмотевични бури ни очакват и днес

Дъжд и гръмотевични бури ни очакват и днес

България Преди 6 часа

Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще е близко до средното за месеца

Лек ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас

Лек ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас

Теми в развитие Преди 6 часа

Общият брой на заразените от началото на пандемията у нас достигна 420 859