0

"Велчев поиска имунитета на Сидеров", пише "24 часа". Искането на главния прокурор Борис Велчев е внесено в деловодството на парламента вчера и ще бъде разгледано в първия работен ден на депутатите след ваканцията - 10 май.

Според Велчев има достатъчно данни, че лидерът на "Атака" е извършил три престъпления - дал е лъжливи показания пред органите на властта, склонил е към лъжесвидетелстване депутата Павел Чернев и е помогнал на шофьора си Любомир Бакърджиев да се укрие от наказателно преследване за извършените от него хулигански действия.

Ако обвиненията срещу Волен Сидеров бъдат доказани, го заплашват до 5 г. затвор.

"Да конфискуват имоти и на политици, ако не отговарят на доходите", казва в интервю за "24 часа" Николай Свинаров, заместник-председател на НДСВ.

Относно промените в закона за публичния регистър и не се ли цели властта да скрие имотите и парите си, той отговаря: "Избран е механизъм за повече публичност и по-малко по обем информация, за да се запазят личните данни. Не е добре от съображения за сигурност за определената личност да има точна идентификация на неговия адрес и за регистрационния номер на колата.

Това обаче не означава, че няма да има задължение за деклариране на всички имоти и банкови сметки за всички политици. Защото същността на закона е точно да се проследи дали участието във властта води до обогатяване на личността неправомерно."

"Два пъти в годината изпити за Темида", съобщава "24 часа".

Съдии, прокурори и следователи ще бъдат повишавани и премествани вече само след конкурс, реши парламентът при второ четене на промените в Закона за съдебната власт.

Министърът на правосъдието ще може да предлага освобождаване на магистрати само при тежко нарушение и системно неизпълнение на задължения и уронване престижа на съдебната власт.

"Борд за вътрешен ред може да укроти мафията", е анализът на "Монитор".

"В сферата на вътрешния ред и сигурност постоянно се лутаме в недоправени реформи и приети, но неизпълнени стратегии. Затова след като ще ставаме все повече зависими и част от общото европейско пространство е логично да поискаме и помощ от хора, които на място да ни предадат опита си.

Но освен това и да имат контролни функции и достъп до повече информация в сферата, в която са командировани да работят. Прекият и постоянен чужд поглед може да предизвика силно възпитателно въздействие върху българите, които си изкарват прехраната като работят за вътрешния ред", развива своята идея авторът.

"ГЕРБ - втора сила, все пак", уточнява "Сега" и се позовава на данни от последното национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в средата на април.

ГЕРБ откъсва равномерно симпатизанти от БСП, НДСВ, "Атака", СДС, БНС и нежелаещите да гласуват. Незасегнати от евентуалната партия на Борисов засега са само електоратите на ДПС и ДСБ.

"Атака" се отлага", е анализът в "Труд". "Във вътрешнопартийния си кръг Сидеров остана единствен и едноличен водач, който постепенно отстранява всеки неудобен от близкото си обкръжение, попадайки в своеобразна доброволна самоизолация.

В междупартиен план "Атака" доста категорично подчертава, че не възнамерява да търси съюзници. Вътре в партията Сидеров е сам. А навън партията е сама срещу всички в опит да се представя като единствена алтернатива на системата, към която вече е пришит и ГЕРБ-ът на Борисов.

С подобен ресурс "Атака" определено няма да има сили за собствено участие на предстоящите президентски избори", прогнозира авторът.

"3.7 по Волен-Кондълиза-Рихтер", е коментарът в "Сега". Посочва се, че протестът срещу базите щеше да събере много повече хора и да получи международен отзвук, ако беше главно антимилитаристичен.

Протестът освен това страдаше от липса на елементарен конструктивизъм - и пронатовски настроените можеха да се включат в него, ако бяха привлечени с аргумента, че ако имаме нужда от военни бази, те трябва да са натовски, а не американски.

В крайна сметка митингът нямаше да бъде толкова отблъскващ, ако си бе спестил плеядата от бездарни и нямащи какво да кажат оратори, да не говорим за просташките изблици на лидера Сидеров, коментира авторът.

"Атака на инат", е коментар в "Капитал". Според проучване на "Маркет ЛИНКС" митингът на "Атака" против американските бази не спечели подкрепа - едва 9% изразяват одобрение.

Съмишленици са главно хора над 60 г., с основно образование, живеещи в малките градове и селата.

Зад този протест прозира личната битка на Сидеров да реабилитира образа си на лидер.

"Скандал в СДС, изтичали тайни", отбелязва "Труд". Скандалът в синята централа е заради "изтичане" на секретни протоколи от заседания на НИС към медиите.

Прави се пълно разследване кой изнася партийната документация. Засега имало един заподозрян, но нямало уволнени.

В същото време проучване сред столичния актив показва, че 41.1% от седесарите в София искат взаимодействие с бъдеща партия на столичния кмет Бойко Борисов, а 39.1% са готови и на коалиция.

"Условията за бизнес се подобряват", отбелязва "Труд". Условията за бизнес в България са се подобрили през април. Това показват месечните анкети за стопанската конюнктура на Националния статистически институт.

Показателят се покачва с 4,6 пункта най-вече заради по-добрите данни в сектора на услугите и строителството.

"Заплатите са се увеличили само с 2,8% за цялата 2005 г.", съобщава "Сега". Работната заплата в България е пораснала символично през миналата година. Истинският й ръст е само 2,8%, стана ясно от отчета на БНБ за 2005 г.

Има подобрение в доходите на домакинствата, пише още в годишния доклад. То се дължи на факта, че повечето българи са си намерили работа през миналата година и са започнали да участват в пълненето на семейните каси. По данни на статистиката броят на заетите се е повишил с 2% през миналата година.

"Пампорово настига "Супер Боровец", информира "Стандарт". Пампорово ще настигне "Супер Боровец" по строителство. Това стана ясно при приемането на общия устройствен план на родопския курорт. Предвижда се в него да има 20 хил. легла.

Хотелите в "Супер Боровец" са с общ капацитет 21 хил. места. Над 5 хил. легла ще са на теритарията на община Смолян, а около 14 хиляди влизат в рамките на Чепеларе.

Съботните централни всекидневници обширно информират за подписаното рамково споразумение за военно сътрудничество между САЩ и България.

"В България янките само ще тренират", извежда в заглавие "24 часа". Акцентира се, че те няма да нападат други държави от нашите бази.

Това послание отправи държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс, след като вчера подписа рамковото споразумение заедно с външния ни министър Ивайло Калфин. Това стана на специална церемония в Министерския съвет.

"Това е споразумение, което разширява двустранното сътрудничество и увеличава възможностите за оперативна съвместимост на армиите ни чрез ползването на тези тренировъчни съоръжения", подчерта Рейс.

Подписах договор с много важни военнотехнически, политически и икономически измерения, бе първото изречение на нашия външен министър.

Според Калфин американските бази няма само да помогнат за усъвършенстване на армията ни, но и за развитието на икономическите контакти и инвестициите у нас.

Георги Първанов успокои Москва", информира "Труд". Русия е един от приоритетите на външната ни политика, обяви вчера президентът Георги Първанов.

Той направи изявление след срещата си с дипломат номер едно на Москва Сергей Лавров, който беше у нас за заседанието на Съвета НАТО-Русия. Първанов прие Лавров малко след като от "Дондуков" 2 си тръгна държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс.

"Злато от таен фонд влезе в музея", пише "Труд". Уникален кръст от сребро с позлата - с 50 релефни изображения от двете му страни - е изложен в Националния исторически музей.

Първите му изследователи предполагат, че в него е вградено парче дърво от кръста, на който е разпнат Христос. Това обяви сензационно директорът на музея Божидар Димитров.

"Край кофа с боклук чух най-добрия анализ на ролите ми", е интригуващото интервю в "Монитор" с актьора Георги Русев.

"Драмата на актьора като творец е изключително голяма. Заедно с него си отиват и хората, които са го гледали. Но пък хубавото на нашата работа е, че докато е жив, докато играе, човек може да преживее онова, което се нарича успех", споделя той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

България Преди 2 часа

Матева: Подготовката на ЦИК върви нормално

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

България Преди 3 часа

„Сиела Норма“ ще отговаря и за транспорта на машините

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Свят Преди 5 часа

Разследването е в рамките на новия Закон за цифровите услуги на ЕС

Парламентът уважи ветото на президента Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът уважи ветото на президента Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

България Преди 5 часа

ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха "за" промените, а останалите парламентарни групи бяха "против"

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

България Преди 6 часа

Между първо и второ четене в деловодството на парламента бяха входирани над 20 становища, които обаче не бяха разгледани

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Свят Преди 8 часа

Мерчан глоби Тръмп с по 1 000 долара за девет конкретни нарушения

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

България Преди 8 часа

Катастрофата е станала на пътя Пловдив - Кричим

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

България Преди 8 часа

Над 200 млн. лв. са от преструктуриране на сметките на Държавен фонд „Земеделие“

Станишев заяви, че се връща в България

Станишев заяви, че се връща в България

България Преди 9 часа

Станишев: Тези европейски избори са изключително важни, бих казал дори съдбовни

Доставихме военно-техническа помощ на Украйна

Доставихме военно-техническа помощ на Украйна

България Преди 9 часа

Министерството на отбраната ще продължава да оказва военна и военно-техническа помощ за Украйна

Шарън Стоун  на благотворителната гала вечер на фондацията АМФАР в Кан

Съдят Шарън Стоун за причинена катастрофа

Любопитно Преди 9 часа

Инцидентът се е случил в Лос Анджелис в края на юни миналата година

д

Опасност да се срути и друга стена на „Струма”

България Преди 9 часа

Автомагистралата остава затворена

Израелската полиция застреля турчин, след като той намушка с нож полицай

Израелската полиция застреля турчин, след като той намушка с нож полицай

Свят Преди 10 часа

Полицията идентифицира нападателя като 34-годишен турски гражданин

Обрат: Нулево ДДС за брашното и хляба до края на годината

Обрат: Нулево ДДС за брашното и хляба до края на годината

България Преди 10 часа

Надценката на хляба, която слагат хранителните магазини да не бъде повече от 15%

Археолози откриха уникална находка в череп от XVIII в.

Археолози откриха уникална находка в череп от XVIII в.

Любопитно Преди 10 часа

Скелетът е на човек, който е починал на 50-годишна възраст преди повече от два века