0

"Станишев и Борисов в една дрезина", съобщава "Земя". Премиерът Сергей Станишев и столичният кмет Бойко Борисов се качиха на специална моторна дрезина, с която се придвижиха от метростанцията пред СУ "Св. Климент Охридски" до метростанция 13 в жк "Младост".

Пътуването на двамата политически опоненти продължи около половин час. Работата по метрото е добър пример за сътрудничеството между Столична община и правителството, каза пред журналисти премиерът. Той обяви, че кабинетът ще осигури 20 млн. лева за доизграждането на метростанция "Юнак".

Бойко Борисов пък изрази надежда до 6 май да бъде готова отсечката до "Младост".

"Със Станишев нямаме нужда да ни бабуват", казва за "24 часа" Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и кмет на София.

Той заявява: "ГЕРБ и БСП са най-върлите противници - в момента и за в бъдеще. Но като лидери на тези партии сме длъжни да държим човешкия им образ. Благодаря на премиера затова, че и той разсъждава по същия начин.

Нито сме си станали по-близки, нито по-мили. Показахме, че когато става дума за 2 млн. души, за бизнеса на огромни компании - японски, български, което са огромни инвестиции, работни места и начин да се преодолее кризата, можем да бъдем и толерантни."

"Какъв късмет за правителствата, че хората не мислят", е заглавие на анализ в "Сега".

Мажоритарната избирателна система се оказва поредната политическа мантра, сочена като изход от кризата, в която е изпаднала българската политика.

Но ако се въведе тотално мажоритарен вот, това ще означава, че националните парламентарни избори ще се сведат до множество местни избори. Резултатът ще бъде тотална маргинализация на националния вот, сведен до премерване на силите на местните величия, които от своя страна ще рекетират съответните политически централи.

Следователно ще се възпроизведе в цялата му пищност състоянието на "развит" феодализъм, предупреждава авторът.

"Страховете в триадата", очертава "Труд" в коментар. В НДСВ се опасяват, че няма да влязат в парламента. Засега социологическите сондажи са безпощадни - с 1,8% обществено влияние властта остава мираж за царистите. Страхът им, че ако не прескочат евробариерата, ще стане безмислено участието им в парламентарните избори, ги кара да се вкопчат в идеята "2 в 1".

Основният страх пък на БСП е още един недовършен мандат и неизбежните коментари за пореден провал на столетницата. И понеже избори "2 в 1" минават през промяна на конституцията, която не предвижда друг начин за предсрочно разпускане на НС освен оставка на правителството, в БСП не искат и да чуят за това.

За Ахмед Доган няма значение дали изборите ще са в един или в два дни. Партията му ще гласува както той й нареди. За него е притеснително, че при "2 в 1" ще се стигне фактически до три гласувания (ако се въведе и мажоритарният вот), което би объркало повечето избиратели.

Сега остава да видим дали до края на февруари добрият тон от последния коалиционен съвет ще се превъплъти в коалиционно решение не само за датата на изборите, но и за въвеждането на мажоритарния вот. Или страховете на всяка от трите партии ще се окажат по-големи от общото им държавническо поведение, пише "Труд".

"2880 лева накуп за майки студентки", акцентира "Труд". Майките, които са редовни студентки, ще получат тази сума от държавата през първата година след раждането на детето.

Сумата ще се дава независимо от доходите на родителите и без значение дали те са осигурени или не. Подобна държавна подкрепа ще вземат и майките на близнаци - те ще получат еднократно по 1200 лева на дете.

Това гласят промени в Закона за семейните помощи за деца, вече внесени в парламента от група депутати. Предвижда се поправките да влязат в сила със задна дата 1 януари т.г.

"Мургина закрила контролните органи на НАП", отбелязва "Сега". Отстранената миналата седмица данъчна началничка е закрила в началото на февруари т.г. два от най-важните контролни органи на агенцията по приходите: отделите "Анализ, методология и противодействие на корупционни прояви" и "Вътрешен одит".

Мургина е била в открит конфликт с двата отдела още от края на миналата година, когато служителите там са разплели верига от фирми фантоми, източващи ДДС.

"Военните в евтини жилища от май", обещава военният министър Николай Цонев. В началото на май-юни е планирано да се пуснат 5-6 детски градини и 6-7 жилищни сгради за военните. На този етап акцентът е в Стара Загора и Казанлък.

В интервюто за "Стандарт" министър Цонев е категоричен, че ще се кандидатира за депутат, ако това реши политическата партия, на която е член - НДСВ.

 

"НДСВ е договорено до края на мандата", твърди Веселин Методиев, зам.-председател на ПГ на ДСБ. По думите му трите управляващи партии се договарят в момента как да пресрещнат кризата, за която твърдяха, че я нямало. Освен некомпетентност и корупция неумението да управлява кризата е едно от най-слабите места на коалицията, заявява Методиев.

В интервюто за "Труд" той посочва още, че въпросът с българската десница е свързан с Иван Костов. С едно политическо явление, наречено костовизъм. То предизвиква разделение вътре в демократичната общност.

"Костовистите искаме да бъдем колкото се може по-последователни, принципни и радикални. А някои хора не обичат радикализма", обяснява Веселин Методиев.

"Расте доверието в местната власт и в кабинета", пише "Класа". От 39 на 41% се е повишило доверието в местната власт за един месец, а към кабинета - съответно от 15 на 16 процента.

Това сочели данните от социологическото проучване на ББСС "Галъп интернешънъл", направено през февруари по поръчка на вестника.

Президентът Георги Първанов е лидер по одобрение сред политиците - 48%. Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и премиерът-шеф на БСП Сергей Станишев печелят по 3% доверие повече - първият от 44 на 47%, вторият - от 22 на 25%.

Ако изборите са днес, 24% от гласоподавателите твърдят, че ще гласуват за ГЕРБ, а 21% - за БСП. ДПС и "Атака" запазват позициите си и твърдо влизат в следващия парламент с 6-8% всяка.

Ако СДС и ДСБ успеят да се договорят бързо за предизборна коалиция, шансовете им за по-голяма електорална тежест нарастват.

"Заемите и печалбите от хазарт ще се обявяват пред данъчните", пише на първа страница "Сега". Гражданите да декларират пред данъчните власти всички взети или дадени заеми над 5000 лв., извън банковите, както и получените печалби от участие в хазартни игри, когато размерът им общо превишава 5000 лв.

Това предвиждат промените в закона за данъците върху доходите на физическите лица, които са част от мерките срещу корупцията, предложени от екипа на вицепремиера Меглена Плугчиева. Текстовете в момента се съгласуват.

"Замразете лихвите", пише "Стандарт". Лихвите по ипотечните кредити да бъдат замразени за 2 години. За това настоява Българската строителна камара, обявил шефът й Симеон Пешов.

Мораториумът върху лихвите ще бъде предложен на правителството като мярка за туширане на последиците от кризата. Ако мярката бъде приета, това ще даде глътка въздух на строителния бранш.

Банките да не отнемат единствения дом на семейството, ако вноските по заемите не могат да бъдат погасяване, настояват още от сдружението.

Пешов прогнозира, че поръчките в строителството през 2009 г. ще бъдат с 2,5 млрд. лв. по-малко спрямо предходната година.

"Чиновници и външни експерти ще отпускат европари", съобщава "Сега". Въпреки съпротивата от някои министри в крайна сметка правителството задължи всички ведомства, които управляват европари, да назначават външни експерти в оценителните комисии.

Поне 1/3 трябва да са външните лица за едно ведомство, пише в постановление на МС за процедурите по кандидатстване. Досега някои оценителни комисии бяха напълно затворени в рамките на министерството.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинки си говорят: - Хич не ме интересува кой колко пари има! Важното е колко ми дава.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 29 минути

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 1 час

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 1 час

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 2 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 2 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 3 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 3 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 4 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 4 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 5 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 6 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 6 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 7 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 7 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 7 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции