0

С пират от движение коли със стари номера, съобщава "Новинар". Всички черни номера на автомобилите, които са били регистрирани в периода между 1976 и 1980 година ще бъдат невалидни от 1 януари 2006 -това е записано в наредба на МВР от 2000 г., уточнява вестникът. Все още не е ясно каква ще бъде глобата, ако хванат някого с неподменени номера.

На първа страница "24 часа" пише, че здравите шофьори, внесли кола на името на инвалид, ще плащат със задна дата мито и ДДС в троен размер. Днес социалният министър Емилия Масларова праща писмо до финансовия министър, в което настоява за спешна проверка на всички автомобили внесени за инвалиди от 2004 г. насам, пише "24 часа".

"Лукойл" обеща да удържа цените на петрола, но под условие, пише "Дневник".

Руският петролен гигант се ангажира официално да свие, доколкото е възможно, търговската си печалба през следващите щест месеца при евентуален нов скок на цените на петрола. За сметка на това "Лукойл" иска да се понижат акцизните ставки за бензините и дизела и противно на изискванията на Европейския съюз да се увеличат цените за метан и пропан бутан.

Освен това руската компания щяла да инвестира над един милиард долара в нефтопреработване и продажба на горива на дребно в България през следващите шест години. Това означава, че руският петролен гигант е решил да увеличи повече от два пъти инвестициите си в България, обяснява вестникът.

Под заглавие "Кабинетът раздава земя на циганите" "Монитор" пише, че правителството на Станишев ще оземлява циганите с общински и държавни земи до края на мандата си. Това е записано в управленската програма на кабинета, озаглавена "Програма на правителството на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност".

Документът предвижда интеграцията на ромите, отбелязва още "Монитор", и допълва, че държавата ще отпуска микрокредити за бизнес на представители на малцинствата.

"Стандарт" предупреждава на първа страница, че месото ще струва 20 лева по Коледа. Свинско се търси двойно повече заради истерията с птичия грип, пише вестникът. Само за месец цената на килограм свинско ще се удвои. Причина за драстичния скок е дефицитът на животни. Големите свинекомплекси колят масово и бързат да продадат месото до края на годината заради страховете от чума. Има опасност от епидемия, защото от януари следващата година спира ваксинацията на свинете в България. Изискването е на Европейския съюз, обяснава "Стандарт".

"Управленската програма - бързи социални реформи и по-бавна приватизация", съобщава "Сега". Четиригодишната програма на коалиционното правителство на БСП, НДСВ и ДПС не предвижда радикални промени в икономическата и финансовата политика на държавата, но дава заявки за реформи в социалната сфера. Програмата е разделена на 7 големи групи приоритети, в които е записано какви ангажименти поема всяко едно министерство и срокове за изпълнение. Документът ще бъде подложен на публично обсъждане в петък.

"Съдбовната трета поправка на конституцията", е коментар в "Сега". Авторът прави прогнозата, че до половин година България ще направи трета поправка на конституцията и тя ще е отново в главата за съдебната власт. Политическият кураж на депутатите ще определи дали основният закон ще бъде пипнат козметично или радикално.

"Бюджетът не е идеален, но е резултат на възможното", заявява в интервю за "Дневник" депутатът от "Коалиция за България" Петър Кънев. Той подчертава, че това не е бюджет на БСП, а на управляващата коалиция.

"Определено смятам, че за времето, с което разполагахме, за ситуацията, в която се намираме, това е възможно добър бюджет. Големият проблем е, че имаме две нереформирани сфери, където, каквото и да направим, всичко потъва. Докато не започне реформа в здравеопазването и образованието, се обезмисля да прилагаме и програмно-целевия подход на бюджета", е неговата позиция.

"Правителството все още не ни смята за партньори", казва в интервю за "Пари" председателят на Българската търговска-промишлена палата Божидар Божинов. "Кабинетът пропусна момента да подпише национален пакт с работодатели и синдикати преди бюджет 2006. Тепърва ще водим преговори за неща, които ще се случат през 2007 г. А тази година е фатална - това е годината на присъединяване", подчертава той.

"Партиите, царят и генералът", е озаглавен коментар в "Труд". Повод е изразяваното напоследък мнение за криза в политическата система. Подчертава се, че не е завършена идеологическата идентификация и самоопределеност на почти всички политически партии.

"Десните с какво са десни, когато никоя партия няма програма за развитието на националния капитал. Без идеология, която да сплотява и мотивира членове и симпатизанти, не може да успее никоя партия", категоричен е авторът.

"Налагат цензура в НДСВ", съобщава "Труд". Депутатите от НДСВ вече няма да говорят пред медии, без да поискат разрешение от пресцентъра на парламентарната група. На заседание на жълтите избранници във вторник вечерта шефката на царистите в парламента Анелия Мингова инструктирала колегите си предварително да стиковат изявите си пред журналисти.

"Депутатите са високопоставени мишки", казва в интервю за "Труд" д-р Иван Колчаков, главен секретар на СДС. Мястото на опозицията той определя така: "Не сме сляпа опозиция, не на всяка цена, тъй като на България й предстои приемане в ЕС и ние подкрепяме всички действия на управляващите в тази посока. Затова не сме много радикална опозиция. Примирили сме партийността в себе си и опозиционното поведение пред българския национален интерес."

В задочен спор пред "Сега" се изправят Анастасия Мозер и Борислав Китов. "Дочувам, че имат намерение да ме сменят", казва лидерът на БЗНС-НС и призовава всяка партия да си знае мястото и да не лъже избирателите. От своя страна Китов смята, че всяка политическа сила трябва добре да преценява резултатите от политическата дейност на нейното ръководство и е съвсем нормално то да се обновява.

"Кризата на дискусията на дясното", е заглавие на анализ в "Дневник". Проследяват се няколко модела на десницата - първородното дясно от най-новата история формира десницата като антикомунистическа. На второ място идва проектът за идеологическа десница. Третото "дясно " възникна около избора на България да се присъедини към ЕС и НАТО. Авторът споменава като възможност форматът на NGO десницата, което означава минимализиране на идеология и мисия за сметка на максимално прагматично поведение.

"Отличниците следователи стават съдии и прокурори", информира "24 часа". Търсят място на 1050 следователи в страната. Как ще стане това, е въпрос на политическо решение на управляващите. "Това е много труден въпрос. Трябва да се намери оптимално решение, но съм убеден, че има начин да се реши", призна правосъдният министър Георги Петканов.

"Пари за болниците догодина - само за свършена работа", пише "Труд". Нова система за финансиране на болниците подготвя ръководството на Националната здравноосигурителна каса. Тя ще влезе в сила от догодина, съобщил вчера директорът й д-р Иван Букарев, който е внесъл проекта за обсъждане в парламентарната комисия по здравеопазване. Идеята е болниците да получават средства от касата само на базата на капацитета си за извършване на медицински дейности.

"Матурите - чак през 2010 г.", съобщава "Сега". Управляващата коалиция ще отложи въвеждането на матурите до 2010 г. Зад предложението твърдо застават НДСВ и БСП. От ДПС за момента се въздържат от категорично мнение и настояват да чуят аргументи.

В правителствената програма, която ще се дискутира публично утре, пише, че до края на мандата си през 2009 г. управляващите ще работят за "утвърждаване на матурите и превръщането им във вход за висши училища".

Злоупотребата с българския национализъм" е в центъра на коментар в "Сега". Отбелязва се, че у нас той започва с хвалбите, че лидерите му са слезли от мерцедесите, и свършва с борба да се намърдаш във властта. Много трудно е националистическите партии да задържат общественото доверие. Обществото е свикнало да гледа под лупа властта и когато забележи, че тя злоупотребява с доверието, отвръща глава.

"Пирински: Животът им виси на косъм", така "Земя" цитира председателя на парламента Георги Пирински във връзка с решението на Върховния съд на Либия.

"Българските адвокати в либийски правен капан", пише "Монитор". Нашите адвокати са поставени в твърде сложна ситуация - ако не поискат отлагане да се запознаят с новите материали, за да не протакат излишно делото, може да си изиграят сами лоша шега, тъй като тези допълнителни доказателства могат да станат повод везните да натежат в другата посока. Ако поискат отлагане - не се знае колко ще трае то. Адвокатите няма да имат възможност да се запознаят предварително с тези нови документи, тъй като те ще бъдат дадени на съда на самото съдебно заседание на 31 януари.

"Искате преговори, ето ви протакане", е озаглавен анализът на Георги Милков в "24 часа" във връзка с решението на либийските съдии. Според авторът два или три месеца загубено време, преди да стигнем до нещо, което можеше да ни се случи още вчера, не е добра сделка.

"Съдът не би дръзнал да освободи сестрите", е коментарът в "Стандарт". Като най-голям проблем за българската страна се сочат роднините на заразените деца. "Тяхното поведение и категоричност остават непреодолима пречка. Каквито и юридически формули да бъдат изработени в новия наказателен кодекс, роднините винаги се явяват страна по делото. Именно те трябва да се помирят с българската страна", допълва авторът.

"Разчитаме на САЩ и ЕС за делото в Либия", отбелязва "Новинар". След отлагането на решението на съда съдбата на медиците ни е в ръцете на политиците, пише вестникът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО се намесва във войната в Украйна, ако Русия прекрачи тази линия?

Свят Преди 1 час

Ясни са двете червени линии, при чието прекрачване Алиансът е готов за пряка военна намеса

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 2 часа

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 3 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 3 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 3 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 11 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 13 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 14 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 16 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 17 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 17 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 18 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 19 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 19 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 19 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня