0
В с станбул е срещата на истината, пише "Труд", като използва определението на външния министър Соломон Паси за започващата днес среща на върха на НАТО в Истанбул.

"Не очакваме да поискат от нас още войски", допълва казаното от Паси "24 часа". Според външния ни министър срещата ще бъде триумф за Европа, ако се постигнат очакваните резултати, защото се предполага, че ще бъде преодоляно разделянето на Стария континент по повод иракската криза.

На срещата се очаква НАТО да поеме по-голям ангажимент за подготовката на въоръжените сили и силите на сигурността в Ирак, както е поискало иракското правителство, изтъква изданието.

Като отбелязва, че в Истанбул страната ни участва за първи път като пълноправен член на алианса, "Пари" посочва, че Паси и Свинаров са разединени за изтеглянето ни от Ирак. Военният министър Николай Свинаров опроверга твърдението на външния ни министър, че България ще изтегли контингента си от Кербала, ако НАТО поеме по-активни функции, пише вестникът. Военният министър заяви, че изтегляне от Ирак преди края на 2005 г. няма да има.

За Ирак и Афганистан Паси - назад, Свинаров - напред, отбелязва на свой ред "Монитор". На среща като на война, коментира "Труд". 23 000 полицаи, стотици жандармеристи и командоси, десетки бойни катери и крайцери в Босфора, снайперисти по покривите и цивилни агенти в тоалетните. Това са силите, мобилизирани да пазят натовската среща на върха в Истанбул. Дано тази бойна обстановка оправдае разходите си и сбирката мине без терористични атаки, изразява надежда изданието.

Междувременно Брюксел иска да уплътним границата, информира "24 часа". Според информацията на изданието до края на годината ще бъдат назначени още 80 митничари. Решението за това ще се вземе най-вероятно в четвъртък, ако правителството одобри искането на финансовото министерство.

А причината, както пише "24 часа", е настояването на Брюксел да има повече обучени хора за борба с контрабандата по външната граница на Европа, каквато ще стане България.

ЕС брои наши пропуски в преговорните сфери, отбелязва "Монитор". Закъснения в някои области, след техническото затваряне на 30-те преговорни глави, отчита мониторингов доклад за България от 28 май. Забележки липсват само по глава "Образование", изтъква вестникът огласеното от министър Кунева на семинар в Сандански.

Сериозно внимание страната ни трябва да обърне на областите енергетика, земеделие, телекомуникации, околна среда и транспорт. България ще поиска от Европейския съюз допълнително два преходни периода по глава "Екология". Това се разбра на семинар по евроинтеграция, посочва пък "Дневник".

Причината е, че ЕС е приел две нови директиви след края на преговорите по глава "Екология", по която страната вече има осем преходни периода. България няма да може в срок да изпълни новите изисквания на съюза за събирането на излезлите от употреба електрически уреди, както и за рециклирането на опаковки. Експертите по евроинтеграция подготвят мотиви за нужните отсрочки. Все още не е уточнено колко годишни ще са те.

Кирилицата обаче става европейска азбука, известява "Новинар". Така тя ще е третата официална азбука в Европа след гръцката и латиницата, пояснява вестникът. България е първата страна, пишеща на кирилица, която ще стане член на Европейския съюз и договорът за присъединяване на България към Европейския съюз ще бъде ратифициран на български език, допълва "Новинар".

По повод членството ни в ЕС вдигат 7-метрова статуя на основателя на държава хан Аспарух до НДК, пише "24 часа".

В днешните издания не липсват и скандалите. Холандска фирма забърка България в международен скандал, пишат вестник "Сега" и вестник "Виж". 400 ирландци "изгоряха" с 12 млн. евро в Поморие.

"Поморие голф енд бийч ризорт" е трябвало да включва 750 апартамента, луксозни хотелски стаи и бунгала, пояснява "Сега". Начинанието стартира преди три години, когато холандската "Кепитъл граунд енд билдинг инвестмънт Ви Ен" купува 50 дка общински терен в Поморие за 1,6 млн. лв.

Земята се намира в жк "Свети Георги", в новата част на Поморие, на самия вход на града. "Идеята бе блатата там да се запълнят и върху тях да се изградят ваканционно селище и голфигрище", обяснил пред "Сега" тогавашният кмет на градчето Георги Трухчев. За мястото не е имало други кандидати и затова не е обявяван конкурс. Според "Стандарт" това е поредната пирамида, гръмнала на морето.

Газ за милиони открит при Галата, разпространява "Труд" информацията на вестник "Скотсман". Ново рекордно голямо находище на природен газ е открито на българското Черноморие, като запасите се изчисляват на около 4,4 млрд. лв., но можело да се окажат и по-големи, обяснява "Труд". И ако прогнозите са реални, България няма да има нужда от руски газ поне пет години, твърдят пред "Труд" експерти.

Цените ни са шведски, а заплатите пакистански, констатира в интервю за "Стандарт" шефът на конфедерацията на труда "Подкрепа" д-р Тренчев, който коментира скандал с надбавките за прослужено време.

Парите за клас са форма на заплащане, която наистина не е характерна за развитите пазарни икономики. В България обаче тази система е работила дълго време и не е лесно от един коловоз да минеш на друг.

Някои работодатели виждат в това възможност да намалят заплатите на хората и потриват ръце. Доходите и без това са умопомрачително малки, така че орязването им от 30 до 100-160 лв. е неприемливо, смята синдикалистът.

Седми месец национален рамков договор няма, лекуват ни слепешката, допълва "Дума" картината на стандарта на българина. Половината българи се лекуват с билки, отбелязва проучванията на здравните експерти "Стандарт". Загадка е само кой ще уцели джакпота, изтъква "24 часа". Остават 1 496 908 лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Създадоха мишка Франкенщайн</p>

Създадоха мишка Франкенщайн с мозъчни клетки от плъх

Любопитно Преди 1 минута

Мозъчни клетки на плъхове могат да заместят изгубени неврони при мишки

<p>&quot;Русия трябва да бъде включена в този процес&quot;</p>

Швейцария: Мирен процес без Русия е невъзможен

Свят Преди 9 минути

Това каза в изявление правителството в Берн

Авария спря водоподоването в два столични квартала

Авария спря водоподоването в два столични квартала

България Преди 1 час

Екипите на "Софийска вода" работят по отстраняване на проблема

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът се притеснил, че изостава от конкуренцията

<p>Филипините привикаха китайски дипломат, ето защо</p>

Напрежението в Южнокитайско море расте: Филипините привикаха китайски дипломат

Свят Преди 1 час

Филипините обвиниха Китай, че повишава напрежението в Южнокитайско море, след като във вторник бреговата охрана на страната използва водно оръдие

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Свят Преди 1 час

Излагането на хлорпикрин причинява дразнене на очите и дихателните пътища, придружено от повръщане и диария

<p>Нинова: Да не се прави на ощипан г-н Главчев (СНИМКИ)</p>

Нинова с коментар за частната болница "Мама и аз": Да не се прави на ощипан г-н Главчев

България Преди 1 час

Първо стои въпросът защо служебният кабинет е приел решението за създаване на частна детска болница, коментира тя

<p>&bdquo;Клиенти всякакви!&ldquo;: Акула се появи на плажа в Бургас</p>

Акула се появи на плажа в Бургас

Любопитно Преди 2 часа

Акулата първо се е въртяла в кръг и след това е отплувала, разказват очевидци

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 2 часа

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>&quot;Виждаме сложен, негостоприемен свят с яростни ветрове&quot;</p>

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

Любопитно Преди 2 часа

Повече за уникалното откритие може да прочетете в следващите редове

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

България Преди 2 часа

Категорично няма място за две детски болници в София, смята д-р Стефан Константинов

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 2 часа

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 2 часа

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 2 часа

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети